Profesör Ekmel Özbay ve ekibi nanoçiplerle dünyanın en hızlı ve en hassas füze uyarı sistemini geliştirince dünyanın en büyük mikroçip üreticisi Intel'in dikkatini çekti. Şimdi hedef: 100 kat hızlı internet.
Bilkent Üniversitesi Nano Teknoloji Araştırma Merkezi (NANOTAM) Direktörü Profesör Ekmel Özbay ve ekibinin nano çipler konusundaki çalışmaları dünya devi Intel'in dikkatini çekti. Dünyanın en büyük Ar-Ge bütçesine sahip Intel'in Ar-Ge'den sorumlu Başkan Yardımcısı David Tennenhouse WiMAX teknolojisinin kapasitesini 100 kat artıracak nanoçipler konusunda görüşme yapmak için NANOTAM'ı ziyaret etti. Nanoçiplerin WiMAX teknolojisinin sahip olduğu hız kapasitesini 100 kat artırabeceği öngörülüyor. Ekmel Özbay ve ekibi Intel'den önce Aselsan'ın dikkatini çekti. Nanoçiplerle dünyanın en hızlı ve en hassas füze uyarı sistemini kurdu. Ekmel Özbay merkezin kurulmasında Aselsan, TÜBİTAK ve MSB gibi kurumların projelerinin büyük katkısı olduğunu belirtiyor. Nanoçiplerle üretilen güneş körü dedektörler askeri helikopterlerin modernizasyonunda kullanılacak. Milyarlarca dolarlık tasarruf sağlayacak olan proje sadece askeri amaçlarla kullanılmayacak. Sivil uçaklar da terörist saldırılardan korunmak için bu tür uyarı sistemlerine ihtiyaç duyuyor. Ekmel Özbay veekibi Avrupa Birliği tarafından desteklenen iki projeyi de yürütüyor.
SANAYİCİLERE YENİ FİKİRLER
Koç Grubu "Teknoloji Günü" etkinliğinde tanıştığımız Ekmel Özbay bizim için her sektörde yaşanabilecek değişimleri ve gelişmeleri sıraladı. Tekstil sektöründe kırışmayan ve kirlenmeyen kumaşlar ile yeni giyim alışkanlıkları oluşacak. Bu yüzden geleneksel temizleme yöntemi ile çalışan çamaşır makinesi ve ütü satışları düşebilir. Sağlık sektöründe tedavi ve teşhiste yeni yöntemler kullanılacak. Nano tabancalarla doğrudan hücreye müdahale edilecek. Uzun tedavi yöntemleri ortadan kalkacak. Yapay kemik üretilebilecek. İnşaat endüstrisi ve mimarlık konusunda bilinenler hızla değişecek. Yeni geliştirilecek malzemelerle yeni ve benzeri olmayan şekillerde tasarımlar mümkün olacak. Aynı etki dekorasyona da yansıyacak. Nano teknolojinin etkileyeceği en önemli sektörlerin başında enerji geliyor. Nano tüpler yepyeni yakıt pillerinin üretiminde yeni bir çığır açacak.
3.7 MİLYAR DOLAR KAYNAK
Kore'de nano teknoloji konusunda çok yoğun çalışmalar başladı. Karbonnano tüpten monitör yapılıyor. Shimon Peres İsrail'de Nano teknoloji araştırmalarına gerekli olan finansmanın sağlanması için kurulan komisyona başkanlık ediyor. Technion'da bilim adamları DNA'dan transistör yapmayı başardılar.Weizmann da insan vücudunda kanseri sürekli olarak algılayıp ikaz verebilecek bir biyolojik bilgisayar yapıldı. ABD Başkanı Bush gelecek 4 yıl için Nano teknoloji konusunda araştırmaları desteklemek üzere federal bütçeden 3.7 milyar dolar kaynak ayrılmasını onayladı. USA National Science Foundation 2015 yılına kadar Nano teknolojinin ABD ekonomisine 1 trilyon dolar katkı sağlamasını bekliyor.
Nano teknolojide en çok patent alan şirketler
Sıra ............Firma ..Adet
1 L'Oreal (Kozmetik) 266
2 IBM (Teknoloji) 125
3 Regents of the University of California 107
4 Eastman Kodak Company (Teknoloji) 84
5 Massachusetts Institute of Technology 79
6 Henkel (Kimya) 76
7 Japan S&T Corp 76
8 BASF (Kimya) 66
9 Allied Signal 65
10 Micron Technology, Inc. (Teknoloji) 62