Kurban etinin yağsız kısımlarını yemeye özen gösterin. Etlerinizi buzdolabında en az 1 gün bekleterek tüketin.
***
Kurban etinin sindirimi zor
Hayvansal yiyecekleri tüketirken, yağ ve kolesterolü fazla olduğundan, miktarına ve yağsız olmasına dikkat edilmeli.
Etlerde Doymuş Yağ...
Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Bölmünden Dyt. Hande Öngün şeker ve şekerli besin tüketiminin yanında et tüketimi de arttığı Kurban Bayramı'da beslenirken dikkat edilmesi gerekli noktalarla ilgili bilgi verdi. Etler kaliteli protein kaynağı olmasının yanı sıra yağ, çeşitli minerallerin ve vitaminlerin de kaynağıdır. Hayvansal kaynaklı yiyeceklerin doymuş yağ ve kolesterol içerikleri yüksektir. Tüketilen miktarlara dikkat edilmesi gereklidir.
Etleri Izgarada Pişirin
Etlerin çok yağlı kısımları tüketilmemeli, hayvanın iç yağları yemeklere lezzet vermek için kullanılmamalıdır. Kurbanlıkların iç organları (sakatat) kolesterol ve yağ miktarları fazla olduğundan tüketilmesi önerilmemektedir. Etler sindirimi zor olan besinlerdir. Yeni kesilmiş hayvanların etlerindeki sertlik hem pişirmede hem de sindirimde zorluk yaratır. Buzdolabında 1-2 gün bekletilmiş et, haşlama veya ızgarada pişirme yöntemiyle pişirilerek tüketilmelidir.
Vitamin Kaybına Dikkat
Yanlış uygulanan pişirme ve saklama yöntemleri sonucunda etlerde protein, vitamin ve mineral kayıpları oluşmaktadır. Etlerin yağda kavrulması ve kızartılması besin öğesi kayıplarının artmasına, fazla miktarda yağ tüketilmesine ve ileride sağlık sorunlarının oluşmasına yol açabilmektedir. Kızartma, kavurma, hamur işleri gibi kalorisi yüksek ve sindirim sistemini zorlayabilecek besinler yerine; haşlamayı tercih etmek olası sağlık problemlerini en aza indirebilir.
ÇOK yüksek ısıda uzun süre pişirme ve kızartma yöntemi çeşitli kanserojen maddelerin oluşumuna neden olabileceği için tercih edilmemelidir. Etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya sebzelerle birlikte tüketilmesi besin çeşitliliğinin sağlanması, sebzelerde bulunan C vitamininin etlerde bulunan demirin emilimini artırması açısından, sağlıklı bir yöntemdir. Etler ızgarada pişirilirken etle ateş arasındaki uzaklık, eti yakmayacak, kömürleşme sağlamayacak şekilde ayarlanmalıdır. Etlerin iç sıcaklığı en az 75 derece olmalıdır. Çok yüksek ısı dış yüzeyin yanmasına ve su kaybının fazla olmasına yol açarak besin öğesi kaybını artırır.