* 1/4 su bardağı un
* 1.5 çay kaşığı karbonat
* Bir çimdik tuz
* 2 + 2/3 su bardağı (225 gram) yulaf ezmesi
* 90 gram tereyağı, oda sıcaklığında
* 1/4 su bardağı beyaz şeker
* 1/4 su bardağı kahverengi şeker
* 2 adet büyük boy yumurta
* 1/2 çay kaşığı vanilya özütü*
* 1 su bardağı (300 gram) fındık ezmesi (pürüzsüz kıvamda, tercihen Sarelle)
* 200 gram bitter çikolata, irice doğranmış
* Opsiyonel: 30 gram bitter çikolata, doğranmış
* Vanilya özütü marketlerde satılan toz vanilinle aynı şey değildir. Sentetik bir madde olduğu için ben tariflerimde vanilin kullanmıyorum. Vanilya özütü - yurtdışında "vanilla extract" olarak geçiyor - ortadan ikiye kesilmiş vanilya çubukları uzun bir süre alkolde bekletilerek elde ediliyor. Türkiye'de bazı şarküteriler dışında maalesef bulunmuyor. Yurtdışına giden tanıdıklarınıza ısmarlayabilir veya evde kendiniz de hazırlayabilirsiniz. Şu yazıdaki fotoğrafta aşamalarını görebileceğiniz vanilya özütünü evde hazırlamak için ufak boy kapaklı bir şişeye ortadan boylamasına ikiye kestiğiniz 3 adet vanilya çubuğunu sokup üzerini 1 su bardağı votka ile dolduruyorsunuz. Güneş almayan bir yerde ara sıra çalkalamak suretiyle 2 ay sakladıktan sonra linkteki fotoğraftaki gibi rengi zaman içinde koyulaşacaktır.
Yapılışı
1. Büyük boy bir karıştırma kabında unu, karbonatı ve tuzu karıştırın. Yulaf ezmesini ekleyip harmanlayın ve bir kenara ayırın.
2. Oda sıcaklığındaki tereyağını büyük boy bir karıştırma kabında rengi biraz açılıp iyice yumuşayana kadar (2-3 dakika) çırpın.
3. Şekerleri ekleyip 2-3 dakika daha çırpın.
4. Yumurtaları teker teker ekleyip, her eklemede hamura tamamen yedirene kadar (yaklaşık yarım dakika) çırpmaya devam edin.
5. Vanilyayı ekleyip tekrar çırpın.
6. Son olarak fındık ezmesini de ekleyip tamamen karışana kadar çırpın.
7. En düşük hızda çırpmaya devam ederken yulaflı karışımı azar azar ekleyin. Yulaflı karışımı da hamura yedirdikten sonra irice doğradığınız çikolata parçalarını ekleyip tahta bir kaşık yardımıyla karıştırın, üzerini streç filmle kapatıp en az 5 saat (tercihen ertesi güne kadar) buzdolabında soğumaya bırakın.
8. Dilerseniz bu aşamada kurabiyeleri dondurabilirsiniz. Hamur tazeliğini buzdolabında 5 gün, buzlukta da bir ay koruyacaktır. Donduracaksanız tavsiyem önce parşömen kağıdına sarmak, ardından streç filme sarmak ve son olarak da hava almayan bir kaba koyup ağzını sıkıca kapatmak. Hatta içine hava girmemesini garantilemek isterseniz kapağını kapattıktan sonra tekrar streç filmle sarabilirsiniz. Pişirmeden önceki gün buzluktan alıp buzdolabına koyarak ertesi güne kadar açılmasını bekleyin. Kolaylık olması açısından şekil verdikten sonra da dondurabilirsiniz.
9. Kurabiyeleri pişirmeden 15 dakika önce fırınınızı 190 derecede ısıtmaya başlayın.
10. Parşömen kağıdı serili fırın tepsisine aralarında beşer santim bırakacak şekilde 2 çorba kaşıklık hamuru yerleştirin ve fırına verin. Kurabiyeler büyük olduğu için tepsi başına 6 adet kurabiye yerleştirmenizi tavsiye ediyorum. Eğer Amerikan cup ölçülerine sahip değilseniz ve 2 çorba kaşıklık bir ölçü kaşığınız yoksa 5 santimetre çapında toplar yapıp ortadan ikiye kesebilirsiniz (5 santimetre çapındaki bir kurbiye topu 4 çorba kaşığına denk geliyor, ortadan ikiye kesince istenilen boyutu elde etmiş olacaksınız). Ben Starbucks'dan aldığım 2 çorba kaşıklık (30 ml) ölçü kaşığını kullanıyorum (fotoğraflarda görebilirsiniz).
11. Kurabiyeleri kenarları koyulaşana dek, yaklaşık 12-14 dakika boyunca pişirin.
12. Fırından çıkardıktan hemen sonra doğranmış 30 gram bitter çikolata parçalarını kurabiyelerin üzerine serpiştirin. Kurabiyelerin sıcaklığıyla eriyip parlak bir görünüm alacaklardır. Kurabiyelerin biraz soğumalarını bekledikten sonra parşömen kağıdından alıp servis tabağına yerleştirin.