Çocuklarda Bahar Alerjisi

Son güncelleme: 25.03.2010 19:34
  • Çocuklarda Bahar Alerjisi tedavisi - Çocuklarda Bahar Alerjisi belirtileri - çouk alerjisi belirtileri
    Hemen hemen her anne-baba biz çocuk alerji uzmanlarına yönelttikleri bir sorular dizisi vardır: "Çocuklarda alerjik hastalık olur mu ve olursa sık mıdır ? Çocuklarda bu alerjik hastalıklar daha önceden yok muydu ? Neden bizlerde (anne-baba) yok da çocuğumuzda var ? Alerjik hastalıklar arttı mı, hala artıyor mu .?".
    Cevap: "Evet. Alerjik hastalıklar çocuklarda sıktır ve bu sıklık artıyor. Sizde genetik olarak var olan alerjik hastalık yatkınlığı iyi bir çevrede yaşadığınız için görülmüyordu. Ama çocuğunuz bozulmuş bir çevrede (ekolojik ortam) yaşıyor ve gelişiyor. Bu nedenle çocuklarımızda alerjik hastalıklar ve astım sıklığı giderek daha da artıyor ve hastalık ağırlığı daha belirginleşiyor. Elbette bunda çevre değişikliği baş rolü oynamak yanında beslenme alışkanlığındaki değişikliklerin, stresin, sık antibiyoitk kullanımının vs rolü var"
    İlkbaharın gelmesi ile birlikte alerji mevsimi geldi. Elbette alerji her mevsim görülebilir. Kışın ev içi ortamın alerjeni olan ev tozu akarı alerjisi vardı. Havaların ısınması ile birlikte dışarıda yaşamaya başladık ve yeni bir alerjen türü ile karşılaşacağız: Polenler ve polen alerjisi. Tabiatta yeşil ortamı sağlayan bitkilerin (çayır, çimen, ot, ağaç..) üremesinde rol oynayan erkek gametleri olan polenler çevremizi kaplayan havada bulunmaya başladı. Bu nedenledir ki polen alerjisine bağlı saman nezlesi, bahar nezlesi (= biz çocuk alerji uzmanları buna alerjik rinit deriz), alerjik göz nezlesi (buna da alerjik konjoktivit deriz) ve polene bağlı astımlı çocuklar görülmeye başladı. Bu çocuklarda bahar alerjisinde görülen en tipik bulgular burun tıkanıklığı, hapşırma, su gibi burun akıntısı, gözlerde yanma/sulanma, kızarıklık halidir. Bu bulgular haftada dört günden fazla ve tekrarlayıcıdır. Alerjik burun yakınması olan bu çocuklarda astım normalden 4-8 kat yüksektir. Yani polene bağlı astım bylguları da vardır. Olasılıkla da bu bulgular çocuklarımız da bu yıl daha ağır geçecek. Burada çok önemli tehlike var: Bunlardan ilki ve en önemlisi; alerjisi olan bu çocuklarımızın sıradan bir üst solunum yolu enfeksiyonuna bağlanarak hekimler tarafından sürekli gereksiz öksürük, nezle ilaçları ve antibiyotiklerle tedavi edilmesi. Hatta daha da vahimi bu çocukların erişkin göğüs hastalıkları, Kulak-Burun-Boğaz hastalıkları vs uzmanları tarafından izlenmeleri. ikinci bir tehlike ise alerjik çocuklarımızın tedavisinde kullanılan ilaçların gerekenden daha fazla ve bilinçsizce kullanılmasıdır.

    Bu nedenle lütfen bu mevsimde sık ve süregen nezle-grip yakınması olan çocuklarınızda alerjik hastalık olabileceğini düşünün. Öküsürük yakınması olan ve can sıkıcı boyuta ulaşan çocukarda hele doktorunuz "bronşit" teşhisi koymuşsa alerjik astım olabileceğini düşünün. Bir başka yönü de düşünün: Tüm bu çocukluk çağı alerjik hastalıklarının erken teşhis konulduğu ve uygun izlendiği takdirde çok kolay tedavi edilebileceğini, yaşam kalitesini arttıracağını ve hiç bir zarar görmeyeceğini de bilin. Lütfen bu durumda bir çocuk alerji uzmanına başvurun. Burun alerjisi olan bir çocukda alerjik astımın da çok yüksek sıklıkta olabileceğini ve bu nedenle alerjinin buruna mahsus kalmayacağını unutmayın. Burun alerjisi olan bir çocuğun Kbb uzmanı değil, öksüren bir çocuğun göğüs hastalıkları uzamanı değil ... bir ÇOCUK ALERJİ UZMANI izlemelidir.

    Çevrenin verdiği engellenemeyen şanssızlığı bir de siz çocuklarımıza yaşatmayın.

    Çünki onlar herşeyimiz, geleceğimiz, neslimiz.....
    Doç. Dr. Hasan YÜKSEL
    Celal Bayar Üniversitesi, Tıp Fakültesi
    Çocuk Alerji Bilim Dalı ve Solunum Birimi
#25.03.2010 16:06 0 0 0
  • sağol
#25.03.2010 19:34 0 0 0