Ankara Psikiyatri Derneği Başkanı Prof. Dr. Hamdullah Aydın, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, depresyonun, insan sağlığını en çok tehdit eden 4. hastalık olduğunu belirterek, Türkiye'de de 15 milyon kişinin bu hastalığa yakalanma riski bulunduğunu söyledi.
Prof. Dr. Aydın, Türkiye'deki her 5 kişiden 1'inin yaşamının bir döneminde depresyona girdiğini belirterek, ''Ülkemizde ortalama 15 milyon kişinin risk altında olduğunu varsayıyoruz'' dedi.
Ekonomik problemlerin depresyonu tetiklediğinin bilimsel bir gerçek olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Aydın, işsizlik ve geleceğe yönelik kaygılar, güven duygusu azlığı, bireyin yaşamında ortaya çıkan ani ve şiddetli değişikliklerin depresyonun gelişmesini artırdığına, bunların yanı sıra, örf, adet ve geleneklerin bireyler üzerinde oluşturduğu baskı ve aile yapısının değişmesi sonucu bireyin yalnızlaşmasının da depresyon gelişimini tetiklediğini kaydetti.
Prof. Dr. Aydın, hastalığın doğru teşhis ve etkin bir tedaviyle minimum 6-8 ayda, ortalama 1.5 yılda tedavi edilebildiğini belirterek, bugün bilinen en etkili tedavi yönteminin ''psikoterapi'' ve ilaç tedavisi olduğunu, antidepresan ilaçlarla yapılan tedavilerin de bilinenin aksine hastalar üzerinde çok ciddi bir risk oluşturmadığına dikkati çekti.