SPORCU BESLENMESİ

Son güncelleme: 14.04.2010 18:50


  • Sporcu beslenmesinde temel noktalar;

    Önceden denenmemiş bir malzemeyi ( besin, ilaç ) yarışma öncesi kesinlikle almayın
    Son 24 saat içerisinde bozulma riski yüksek olan gıdalardan ( tavuk , rus salatası vb.) kaçının
    Mümkünse öğündeki yemeği oyuncular haricindeki takım elemanlarından birisi yaklaşık 1 saat önce yesin
    Temel enerji öğesi olarak KH.lar , destek öğesi olarak protein, lezzet , psişik doyum ve immün sistem desteği olarak da yağlar uyğun oranlarda diyette yer almalıdır
    Sıvı alımına çok özen verin ( rakım, sıcaklık gibi çevresel şartları da gözönünde bulundurun)
    Öğün sayısını olabildiğince arttırın
    Meyveyi ara ögünlere koyun(yemek öncesi 1 saat) , olabildiğince salata tüketin
    Sabah kahvaltılarında çay alımını kaldırın ( demir emilimini bozar )
    Karbonhidrat (KH) alımında Glisemik İndeks kavramı önemlidir.
    Yüksek glisemik indeksi olan KH.lar bal , şeker , pekmez , kuru incir ve üzüm , kavun , karpuz ,fasülye,bezelye, pişmiş havuç! vb.
    Düşük glisemik indeksi olan KH.lar makarna , pilav , ekmek, patates , çiğ havuç! ,ayva vb.
    Portakal , mandalin , elma , muz , armut , üzüm , şeftali vb. meyvalar orta düzeyde glisemik indekse sahiptir, her dönemde kullanılabilirsiniz
    Müsabaka öncesi dönemde düşük glisemik indeksli , efor sonraları da ( ilk 2 saatte ) yüksek glisemik indeksli KH.lar alınmalıdır
    Proteinlerin genelde çok fazla yağ içerdiği gözden kaçırılmamalı , sporcu diyetlerindeki bezdirici tek düzelik anlayışından vazgeçilmeli , balıkta ihmal edilmemelidir
    Yumurta, süt ve ürünleri önemli protein kaynaklarıdır.
    Yemek yağı olarak mısırözü yağı idealdir. Katkı ve lezzet verici olarak az miktarda taze tereyağı kullanılabilir, salatalarda zeytinyağı sınırsız olarak kullanılabilir , kızartmalar(yanık yağ) , sanayii yağları ve margarinler önerilmez
    Pişirme tekniği olarak buğulama , haşlama ve ızgara tercih edilmelidir
    Bu temel prensipler altında ahçının performansı da en ön plandadır
    Müsabakaya çıkacak sporcunun enerji depoları tam dolu , hidrasyonu tam , midesi gerilim yaratmayacak şekilde boş olmalıdır


    İdeal Bir Maç Günü Beslenme Programı Örneği ;

    Maç öğle seansında ise;

    Sabah kahvaltısı (maçtan 1,5 saat önce)

    Sütlü corn flakes
    Meyve
    Maç sonrası yemeği (maçtan sonraki ilk 1,5 saat içerisinde)

    Çorba (mercimek veya tarhana )
    Pilav veya peynirli makarna
    Et yemeği (patatesli incik haşlama , tavuk sote veya çiftlik kebabı gibi)
    Yoğurt
    Havuç salatası
    Şuruplu tatlı
    Ara öğün

    Peynirli tost
    Çay
    Akşam yemeği

    Bezelye , fasulye gibi sebze yemeği
    Patates püresi
    Makarna veya pilav veya mantı
    Yoğurt veya salata
    Sütlü tatlı
    Ara öğün

    Meyve ( kavun , karpuz , üzüm gibi )


    Maç akşam seansında ise;

    Sabah kahvaltısı

    Peynir , zeytin
    Yumurta
    Domates , salatalık
    Ballı yoğurt
    Meyve suyu
    Öğle yemeği (maçtan 3 saat önce)

    Az yağlı pilav veya makarna
    Izgara et
    Yoğurt veya salata
    Sütlü tatlı veya komposto
    Maden suyu
    Ara öğün (maçtan 1 saat önce)

    Bisküvi
    Çay

    Akşam yemeği (maçtan sonraki ilk 1,5 saat içinde)

    Çorba
    Sebze garnitür ( bezelye , patates , havuç , mısır )
    Izgara balık veya tavuk
    Salata
    Şuruplu tatlı
    Ara öğün

    Meyve (kavun , karpuz gibi)


    Maç Beslenmesinde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar :

    Kafein alımı olabildiğince düşük tutulmalı
    Çok fazla sofra şekeri tüketilmemeli
    Zararlı yağ içeren mayonez , margarin vb. gibi maddeler tüketilmemeli
    Yüksek karbonhidrat tüketildiği için B1 ve B2 vitamini alımına önem verilmeli
    Aşırı terleme sebebiyle mineral takviyesi önerilir.





#14.04.2010 18:50 0 0 0