Erdel Köyü İvrindi Balıkesir

Son güncelleme: 13.10.2010 15:42
  • Erdel Köyü ivrindi Bilgileri - Erdel Köyü Hakkında - Erdel Köyü Tanıtımı - Erdel Köyü Resimleri

    İlçe: İVRİNDİ - İl: BALIKESİR


    Köy Muhtarı: ALİ AÇIK


    Muhtarlık Erişim Bilgileri:

    Telefon:Bilgi yok

    Erdel, Balıkesir ilinin İvrindi ilçesine bağlı bir köydür.

    Tarihi

    Orta Asya'dan kalkıp yeni fethedilen yerleri keşfetmek, sahiplenmek ve yerli halka Türk örf ve ananelerini, dinini öğretmek amacıyla gelmişlerdir. Büyük Fındık köyü güney doğusunda bulunan Hasırcı Tepesinde hayvanlarını yaylatan Göçebe Türk Beylerinden Ayvaz Bey emrinde yaşamaya çalışan dokuz çadırlık bir topluluğun 1825? yılında Ahmet Vefik Paşa(1823-1891)'nın "Herkes olduğu yere yerleşsin" fermanıyla üç gruba ayrılmış; beş aile bulundukları mevkiin kuzey doğusunda bulunan eski Rum Yerleşim kalıntılarının bulunduğu şimdiki Erdel denilen yere hayvanlarının kışlığını iyi geçireceklerini düşünerek yerleşmişler, Ayvaz beyin dayısı ve ailesi hayvanlarının rahatını düşünerek şimdiki Ada adı verilen yere, eniştesi olan Köse Ali de yine hayvanlarının rahatını düşünerek Ali Köseler denilen yere yerleşmişlerdir.
    Merkez olan Köye yerleşim gerçekleştiğinde köyün olduğu yerde kullanılabilecek durumda bir ev vardı. Bu ev tamir edilerek kullanılmıştır.
    Köy adını: Bir söylentiye göre; bu mevkide çok erik oluşu nedeniyle "Erikli" ismi verilmek istenmiş, göçebe yaşayan halkın bu ismi taşıyan bir başka köyden daha önce geçtiklerinden bu isimden vazgeçerek "Erdel" olmasına karar verilmiştir.
    Bir başka rivayet göre; Yörük Beyi Ayvaz'ın "Nereye kadar gideceğiz?" sorusunun cevabı her defasında Erdel Beyliği kasdedilerek "Erdel'e kadar" olmasıdır. Ama 1825 yılındaki ferman sonucu bulundukları yerde kalmışlardır. Bey sözünü tutmuş olmak amacıyla "İşte burası ERDEL" demiş ve adı böyle kalmıştır.
    Diğer mahallede kalan Ayvaz Bey'in dayısı yerleşim yerinin bir tepenin üzerinde oluşu, etrafının deniz gibi ormanla çevrili oluşu nedeniyle buraya "ADA" adını vermişlerdir. Üçüncü mahallesi olan "Ali Köseler" adını buraya ayrılan diğer üç çadırın başında bulunan Köse Ali denilen Beyden almıştır.
    (Tarihçe: Yunus AYVAZOĞLU'nun anlatımıdır..)

    Kültür

    Köy, Osmanlı'nın da kurucusu olan Karakeçili yörüklerindendir.Balıkesir'de 65-70 civarında Karakeçili köyü bulunmaktadır.Erdel İskanı'nda yerleşik hayata geçen Karakeçililerin bir kısmı çevre köylere,bir kısmı Savaştepe civarına gitmiştir.Kalanlar köyümüzü kurmuştur.

    Coğrafya

    Balıkesir iline 40 km, İvrindi ilçesine 13 km uzaklıktadır.

    İklim

    Köyün iklimi, Marmara Ilıman iklimi etki alanı içerisindedir.

    Nüfus

    Yıllara göre köy nüfus verileri
    2007
    2000 346
    1997 382

    Ekonomi

    Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır.Köyde emekli,fakir,engelli,bakımlı maaşlarıyla geçinenlerin sayısı bir hayli fazladır.

    Muhtarlık

    Yerleşim yerinin köy tüzel kişiliği alması ile birlikte köyün tüzel kişiliğini temsil etmesi için köy muhtarlık seçimleri de yapılmaktadır.

    Seçildikleri yıllara göre köy muhtarları:

    2009 - Ali Açık
    2004 - Mehmet Ayvaz
    1999 - Mehmet Karakavuk
    1994 - Süleyman AKDİŞOĞLU
    1989 - Rıfat AYVAZ
    1984 - Rıfat AYVAZ
    ((1979)) - Halilibrahim KÜRK

    Altyapı bilgileri

    Köyde, ilköğretim okulu vardır ancak kullanılamamasının yanı sıra taşımalı eğitimden yararlanılmaktadır. Köyün içme suyu şebekesi vardır ancak kanalizasyon şebekesi yoktur. Ptt şubesi yoktur ancak ptt acentesi vardır. Sağlık ocağı ve sağlık evi yoktur. Köye ayrıca ulaşımı sağlayan yol Byükfındık, Küçükfındık ve Çavlı Köylerine kadar asfalttır. Köyden asfalt bağlantısına kadar olan yollar stabilize olup köyde elektrik ve sabit telefon vardır.

    noimage

    Kaynak : Yerel Net


    Köyünüze ait bilgi ve resimleri bu konu altında paylaşabilirsiniz.
#16.04.2010 11:09 0 0 0
  • hadi lan
#13.10.2010 15:42 0 0 0