Tiber Nehri Tarihçesi

Son güncelleme: 05.05.2010 14:18
  • Tiber Nehri Tarihcesi-Tiber Nehri Hakkında-Tiber Nehri Nitelikleri-Tiber Nehri Nerededir





    Tiber nehri, ( İtalyanca Tevere,
    İtalyanca, çoğunluğu İtalya ve çevresinde yaşayan 70 milyon kişi tarafından konuşulan bir dildir. Hint-Avrupa dil ailesinin Romans kolundadır. Genellikle, Roma İmparatorluğu'nun doğduğu bölge olan Toskana diline dayanır. Çok fazla şivesi olan İtalyancanın şivelerini dilbilimciler 'İtalya şiveleri' olarak tanımlarlar çünkü İspanyolca, Katalanca ve Dalmaçyaca dilleri ile olan farklardan daha büyük farklara sahip şiveleri vardır.

    Latince Tiberis
    Latin Dili ve Edebiyatı ile Yunan Dili ve Edebiyatı iç içe iki ana bilim dalıdır ve Klasik filoloji olarak bilinmektedir. Latince'nin günümüzdeki önemi bilim dalı olmasıdır; bu nedenle batı dillerinin ve yazınlarının yanı sıra Eskiçağ ve Ortaçağ Tarihi, felsefe tarihi, epigrafi, tiyatro tarihi, Roma Hukuku gibi bir çok alanda, ayrıca Osmanlı arşivlerinde bulunan Latince yazılmış belgeler üzerinde bilimsel araştırma yapmak için gereklidir.
    ...Tümünü okumak için linke tıklayınız.
    İtalya'da bir nehir. İtalya'nın üçüncü büyük nehridir ve
    İtalya Cumhuriyeti ya da kısaca İtalya (İtalyanca:Repubblica Italiana) Avrupa'nın güneyinde, çizme biçimli bir yarımadanın ve Akdeniz'de Sicilya ve Sardinya adalarının üzerine kurulmuş bir ülkedir. Kuzeyinde Fransa, İsviçre, Avusturya ve Slovenya ile komşudur. San Marino ve Vatikan şehir-devletleri de bütünüyle İtalyan topraklarıyla çevrilidir. İtalya devleti vatandaşı olanlar ya da soyu İtalya ile bağlantılı olan kişilere İtalyan denir.

    Toskana'daki
    İtalya'nın 1948 Anayasası ile kısmi bölgesel özerklik verilmiş 20 bölgesinden birisidir.

    Apenin Dağları'ndan doğar, 406 km'lik (252 mil) bir akıştan sonra
    İtalyan yarımadasında boydan boya uzanan sıradağlar. Bu sebepten bu yarımadaya Apenin yarımadası
    ...Tümünü okumak için linke tıklayınız.
    Tiren Denizi'ne dökülür. Su toplama havzası 17 375 km²'dir.

    Nehir, meşhur ana su yolu olarak sonunda , doğu ağzında kurulmuş olan Roma şehrine ulaşır.

    Nitelikleri
    Nehir orta İtalya'daki

    Fumaiolo Dağı'ndan doğar ve genellikle güney yönünde akarak Perugia ve Roma'yı geçtikten sonra
    {{İtalya İl Bilgikutusu

    Ostia'da denize dökülür. Popüler olarak suyunun sarımsı rengine atfen flavus ("sarışın") olarak çağrılır, Tiber yoğun biçimde tortuyla doludur. Tortuların birikmesinden dolayı kıyı çizgisi her iki ağızda da Roma çağından bu güne kadar yaklaşık 3 km ilerleyerek antik liman Ostia Antica'yı 6 km içeride bırakmıştır. Her halukârda, delta , güçlü kuzey akıntısının kıyıya yakın olması , kıyının hızlı şelvlenmesi ve yavaş tektonik çöküntü nedeniyle oranlanabilir değildir.

    Nehrin ana kolları, Chiascio, Nestore, Paglia, Nera ve Aniene'dir. Roma ve Floransa arasında mavna geçişini sağlayabilmek için, Tiber ve
    Floransa, İtalya'da bir şehirdir. Kuzey İtalya'daki Toskana bölgesinin başkentidir. Kısa bir dönem, eski İtalya Krallığına da başkentlik yapmıştır. Şehir, içinden geçen Arno nehri çevresinde kurulmuştur. Çevresindeki yerleşim alanlarıyla beraber yaklaşık bir milyona yakın nüfusa sahip olan şehir, geçmişte olduğu gibi bugün de İtalya ve Avrupanın önemli ticaret merkezlerinden biridir.
    ...Tümünü okumak için linke tıklayınız.
    Arno Nehri,




    Chiana Kanalı'yla birbirine bağlanmıştır. Tiber Ostia'da çamurla dolmuş Fiumara ve Fiumicino adında iki kanala bölünmüştür ve ortada bir zamanlar Sacred adası ya da Venüs adası denen ada oluşmuştur. Nehrin derinliği 2-6 metre arasında değişir.

    İsim ve efsaneler
    Tiber adının, Roma adı Tibur gibi Latin öncesi olma ihtimali vardır (modern Tivoli). Etrüskçe ya da Keltçe kökenlide olabilir, belkide Keltçe "dubr" "su" sözcüğünden alınmıştır."Tiber". Concise Dictionary of World Place-Names'. John Everett-Heath. Oxford Universitesi 2005 baskısı.

    Efsanevi kral Tiberinus Silvius ya da Thebris'in, Alba Longa listesindeki 9. kral,sonradan onun onuruna adı değiştitilecel olan,


    Albula Nehri'nde boğulduğu söylenir. Mit belkide eski bir hikaye ile açıklanabilir, belkide Hint-Avrupalılar öncesi nehrin adı tortuyla "beyaz" ("alba")'dı. Efsanelere göre Jüpiter onu bir tanrı ve nehrin koruyucu ruhu yaptı (aynı zamanda Volturnus "yuvarlanan su"). Bu, nehrin standart Roma tasviri olan, güçlü bir şekilde geriye yaslanan ve suyun akıntısı saç ve sakalından akan
    Resim:IngresJupiterAndThetis.jpg|Jupiter et Thí©tis, 1811

    Nehir Tanrısı'nı açıklar.

    Tarih


    Roma Şehri İ.Ö. 753 'te Tiber kıyısında denizden 25km içerdeki Ostia'da kurulmuştur. Roma'nın merkezinde , Trastevere ve antik merkez arasındaki Tiber Adası daha sonra köprüyle bağlanan önemli bir yerleşim yeriydi. Efsanelerin dediğine göre, Roma'yı bir sepet içerisinde suya bırakılmış haldeyken dişi bir kurdun kurtardığı ikiz kardeşler Romulus ve Remus kurmuştur.

    Nehir, batıdaki
    Romulus ve Remus Roma Mitolojie göre Roma şehirin kurucuları 753 MÖ.. Efsaneye göre Mars Tanrını ile Rhea Silvia evlatları olmaktadırlar.


    Etrüsk toprakları ile doğudaki
    bkz. Etrüskler
    ...Tümünü okumak için linke tıklayınız.
    Sabinler ve güneydeki
    yetersiz


    Latinler arasındaki sınırları belirlerdi.
    Latinler Avrupa'daki ırk ve dil gruplarından. Latin kelimesinin aslı, İtalya'daki Latium bölgesinden gelmekte olup, zamanla bölge adından çok, Latince konuşan kavimler manasını almıştır.

    Latium bölgesindeki küçük şehirler, iktisadi ve dini sebeplerle birlik haline gelince; Roma, Alba Longa, Aricia, Gabü, Fidene, Lanuvium, Pedo, Praenerte, Tebur, Tasalum içinde, en fazla Roma, gelişme gösterdi. Roma, zamanla diğer şehirlere de hakim olarak, merkezileşip, kuvvetlendi. Roma Birliğ
    ...Tümünü okumak için linke tıklayınız.
    Romagna'da doğan Benito Mussolini,
    Benito Mussolini (d. 29 Temmuz 1883, Forli, İtalya - ö. 28 Nisan 1945), II. Dünya Savaşı sırasında İtalya'nın başbakanı. Hitler ile birlikte Faşizmin en önemli uygulayıcılarındandır. Üniversite eğitiminin ardından öğretmenlik yaparak çalışmaya başladı. 1902'de zorunlu askerlik görevinden kaçmak için İsviçre'ye gitti. 1904'te İtalya'ya geri döndü ve İtalyan Sosyalist Partisi'ne katıldı ve partinin yayın organı olan avanti gazetesinde çalıştı.
    ...Tümünü okumak için linke tıklayınız.
    Toskana ve Emilia-Romagna arasında sınır olarak belirledi, böylece Tiber baharında Romagna'da uzanacaktı. Mussolini, nehrin doğduğu yere bir antik roma sütunu diktirdi ve üzerine QUI NASCE IL TEVERE SACRO AI DESTINI DI ROMA ("Tiber burada doğdu, Roma'nın kaderini kutsadı").

    Tiber, gemiler nehirden yukarı 100 km girebildiğinden dolayı Roma ticareti için kritik öneme sahipti; Val Teverina'nın İ.Ö. 5. yüzyıldan daha önceleri bile gemiyle hububat taşımak için kullanıldığına dair deliller vardır. Daha sonraları Roma'ya gemiyle taş, kereste ve gıda maddesi taşındı.

    3. yüzyıldaki Pön Savaşları'nda, Ostia'nın limanı önemli bir deniz üssü oldu. Sonraları bu liman, Akdeniz çevresindeki koloni'lerden Roma'ya yapılan buğday, zeytin yağı ve şarap ithalatı nedeniyle İmparatorluğun en önemli limanı olacaktı. Roma'da nehir boyunca, Campus Martius civarındaki nehir kıyısına iskeleler inşaa edildi. Roma'lılar nehiri kanalizasyon la bağladılar ( Cloaca Maxima) ve suyu şehrin merkezine getirebilmek için yer altında tüneller ve kanallar ağı oluşturdular.

    Nehrin oldukça yoğun tortusu yüzünden Ostian'ın bakımını yapmak çok zordu, İmparatorlar Claudius ve Trajan'ın teşviki ile Fiumicino da 1. yüzyılda yeni bir liman ve Roma'yı Fiumicino'ya bağlayan yeni bir yol via Portuensis, inşaa edildi. Her iki limanda zamanla çamurla dolarak kullanılamaz hale geldi.

    Bir kaç papa 17. ve 18. yüzyıl'larda Tiber 'i seyahat için ıslah etmeye teşebbüs ettiler, geniş taramalar 19. yüzyıl'a kadar devam etti. Ticaret bir süre için arttı ama 20. yüzyıl'la birlikte çamurla dolma sona erdi ve sadece Roma'nın kendi içinde seyahat edilebilir hale geldi.

    Tiber bir zamanlar taşmaları ile ünlüydü - Campus Martius bir Taşma Düzlüğü'ydü ve nehir düzenli olarak bir kaç metre derinliğinde taşardı. Nehir şu anda 1876'da başlanmış olan yüksek taş setlerle ıslah edilmiştir.
#05.05.2010 14:18 0 0 0