Ortalama insan ömrü 50-60 yaş söylentisi tarihe karıştı. Çünkü bilim ve teknoloji çok gelişti. Profesör Ahmet Rasim Küçükusta, uzun yaşamanın püf noktalarını açıkladı...
Yakın gelecekte dünya nüfusunun yüzde 50sini 60 yaşın üzerindekiler oluşturacak. Bilim ve teknolojide sağlanan gelişmeler sayesinde insan ömrü her geçen yıl uzuyor.
Gelişmiş ülkelerde kadınlar için beklenen yaş 80i, erkekler için de 75i buldu. Türkiyede ise ortalama yaşam süresi kadınlarda 70i, erkeklerde 65i geçti. İşte daha uzun yaşayabilmeniz için yapmanız gerekenler...
Gülün: Gülmek bir taraftan stres hormonlarının düzeyini azaltıyor, diğer taraftan vücudun doğal savunma mekanizmalarını ve bağışıklığı güçlendiriyor. Kahkaha, özellikle kalp sağlığı için spor ve egzersiz kadar faydalı. Kahkahanın astım ve alerjik hastalıklar üzerinde olumlu etkileri olduğu biliniyor.
8 saatten fazla, 4 saatten az uyumayın: Gecede 6-7 saat uyuyanlar daha uzun yaşıyorlar. Uykunun 8 saatten fazla ve 4 saatten az olması da yaşama süresini kısaltıyor. Unutmayın gece uykusu çok önemli. Bir de yatak odanızın karanlık olmasına özellikle dikkat edin.
Mutlu bir evlilik yapın: Mutlu bir evlilik erkek için de kadın için de uzun yaşamanın anahtarlarından biri. İlginç bir veri de, birden fazla evlilik yapanların beklenenden erken öldükleri.
Yürü, koş, atla: Düzenli egzersiz yapanların daha uzun yaşadığını artık herkes biliyor. Bunun için de en uygun sporlar düzenli yürüyüş ve yüzme.
Fazla kilolara dikkat: Obezite yani şişmanlık hem kalp hastalıkları riskini, hem de bazı kalın bağırsak, rahim, safra kesesi, meme ve yumurtalık kanseri riskini artırıyor. İngilterede yılda 270 bin kişi kalp krizi geçiriyor ve bunların 28 bini obezite hastası.
Çok çocuk yapın: Çok çocuğu olanların da uzun yaşadıkları biliniyor. Çocuk ve torunlarla olan yakın ilişkiler mutluluğu ve yaşama motivasyonunu artırıyor.
Piyano çalmayı öğrenin: Hangi yaşta olursanız olun, yeni bir şey öğrenmek, bir müzik aletini çalabilmek beyin fonksiyonlarını olumlu yönde etkiliyor.
Annenize yakın olun: Bir araştırmada, annelerine yakın olmayanların yüzde 90ının orta yaşlarda alkolizm, kalp hastalıkları ve yüksek tansiyon gibi ciddi hastalıklara yakalandıkları, buna karşılık annelerine bağlı ve onunla iyi ilişkiler içinde olanların ise sadece yüzde 45inde bu hastalıkların görüldüğü saptanmış.
Çikolata yiyin: Her gün az miktarda çikolata yiyenlerin, haftada üç gün başka tatlılar yiyenlere göre 2-3 misli fazla yaşadıklarını gösteren araştırmalar var. Çikolatada bulunan fenollerin kalp hasalıklarına karşı koruma sağladıkları biliniyor.
İbadet edin: Düzenli olarak ibadet edenler daha uzun yaşıyorlar. Dua etmek stresi ve sıkıntıları azaltarak kalp hastalıkları ve kansere karşı koruyuculuk sağlıyor.
Sebze ve meyve tercih edin: Kanserlerin yüzde 49u diyetle ilgili. Günde en az 5 kere sebze ve meyve yerseniz, başta akciğer, mide-bağırsak, mesane ve meme kanserine yakalanma riskiniz azalır.
Eve iş getirmeyin: Eve iş getirmek stresi ve bu da kalp krizi ve yüksek tansiyon riskini artırıyor.
Gevşeme tekniklerini uygulayın: Yoga ve meditasyon gibi gevşeme tetkikleri ile stresinizi azaltmayı öğrenin. Bu şekilde yüksek tansiyonla ve depresyon gibi ruhsal sıkıntılarla daha iyi baş edebilirsiniz.
Annenize yakın olun: Bir araştırmada, annelerine yakın olmayanların yüzde 90ının orta yaşlarda alkolizm, kalp hastalıkları ve yüksek tansiyon gibi ciddi hastalıklara yakalandıkları, buna karşılık annelerine bağlı ve onunla iyi ilişkiler içinde olanların ise sadece yüzde 45inde bu hastalıkların görüldüğü saptanmış
----------------------------------
malesef annem çok uzakta
sıralamış olduğun maddelerin bir kısmı bende mevcut ama gülerken ağlatacaksın canım annemden uzaktayım ve sigara kullanıyorum onun dışındakiler bana uyuyor teşekkürler