Besinler iyice çiğnenmeli
Sağlıklı bir diyet için, iştahınızı kontrol altında tutmanız gerekiyor. Peki bunun için nelar yapılmalı? İştahına engel olamayanlara önerilerde bulunan Jenny Craig, gün içinde sık ve az öğünler yemenin, iştahın kontrolden çıkmasını önlemenin en kolay yolu olduğunu belirtiyor. Craig'e göre, yeme isteğinin kontrol altında tutulması, atıştırma krizinden kurtulmak için sağlıklı karbonhidratlara yönelinmesi, bol bol su içilmesi, yiyeceklerin iyice çiğnenmesi ve egzersizlerin yapılması gerekiyor. Beynin, vücutta enerjinin azaldığını fark eder etmez açlık hissetmeye yol açan kimyasal maddeler salgıladığını belirten Craig, "Ancak beynimizin bu kimyasal maddeleri salgılayan kısmı, aynı zamanda duyguları da kontrol ediyor. İşte, sıkıldığımız da hemen buzdolabına koşmamızın başlıca sebebi bu" diyor.
Karbonhidrat tok tutuyor
Craig'e göre yemeklerin tadı, kokusu veya görüntüsü de açlık duygusuna sebep olabiliyor. Örneğin, yemek sonrasında canınız, tatlı vitrininde duran o dondurma kasesinden çekiyorsa, bunun sebebi kesinlikle aç olmanız değil, kontrolden çıkan yeme isteğinizdir. Craig, "Eğer bunu aklınızdan çıkarmazsanız, tokken yediğiniz yemek miktarını en aza indirmiş olursunuz" diyor. Gün içinde sık ve az öğünler yemenin, iştahın kontrolden çıkmasını önlemenin en kolay yolu olduğunu kaydeden Craig, şöyle devam ediyor: "Atıştırmak için sağlıklı karbonhidratlara yönelin, çünkü bu besin türü şeker seviyenizi yavaşça yükselterek daha uzun süreli tokluk hissi sağlıyor. Ayrıca iştahınızı bastırmak için öğünlerinizi taze otlarla ve baharatlarla tatlandırabilirsiniz"