Mum Nasıl Yapılır

Son güncelleme: 15.06.2010 19:08
  • mum neden yapılır - mum nasıl erir - mum kaç derecede erir - mum nasıl hazırlanır - mumun yapılışı

    Mum yapma sanıldığı kadar basit bir olay değildir. Öncelikle yangın gibi tehlikelere karşı çocukların uzak olacağı uygun mekanlar seçilmelidir.

    İlk önce kalıbın nasıl hazırlanması gerektiğini açıklayalım. Kullanılacak parafin mum kalıbının alt tarafında bulunan delikten sızmalar olabilir. Bu sebeple kalıbın fitil deliğini cam macunuyla kapatılması gerekmektedir.

    Mumun kalıba yapışmasını engellemek için özel yağ veya arap sabunu gibi maddeler kullanmak gerekiyor. Kalıbın içini güzelce yağlamanız gerekmektedir. Fakat yağlama esnasında kullanılacak yağda damlacıklar kalmamalıdır.

    Fitili kalıbın alt kısmından üste doğru geçirerek kalıbın altında 1-2 santimetre uzun bırakılmalıdır.

    Fitili soğutma aşamasında fitil sabit kalması için zun bırakılan fitili kalem yada bir çubuğa bağlamanız gerekmektedir.

    Parafinin Eritilmesi İşlemi ;

    Parafinin eritilmesi esnasında ortalama 80 veya 90 derece sıcaklık yeterlidir. Parafinimiz likit haline geldiği zaman eritme işlemine son verilmelidir. Ek malzelerin dökme sıcaklığına gelindiğinde plastik kalıplar, metal kalıp boya yeteri kadar eklenmelidir. Eklendikten sonra çok iyi bir şekilde karıştırılması gerekmektedir.

    Parafinin Kalıba Dökülmesi ;

    Elimizdeki karışım ortalama 60 derece ve üstü sıcaklıkta hava kabarcığını önlemek amacıyla yavaş bir şekilde kalıba dökülmesi gerekmektedir. Elimizdeki kalıbın hemen hemen tamamı doldurulmaıdır. Soğuma aşamasında merkeze doğru bir çukurlaşma olabilir. Daha sonra çukurlaşan yere karışım dökmek için bir miktar karışım ayrılmalıdır.

    Mumun Soğutulması ;

    Mumun soğuma derecesi normal şartlarda 20 derecedir. Bu 7-8 saatlik bir zamanda olur.Mumu kalıptan çıkartırken çıkartmada zorlanılıyorsa henüz mum soğumamıştır. Soğuması için soğutucuya konulmalıdır.
#15.06.2010 18:57 0 0 0
  • çok basit
#15.06.2010 19:08 0 0 0