Proforma Mali Tablo

Son güncelleme: 25.06.2010 14:26
  • Proforma Mali Tablo Tanımı - Proforma Mali Tablo Nedir - Proforma Tablolar - Proforma Bilanço - Proforma Gelir Tablosu
    Proforma Mali Tablo Tanımı: Birtakım varsayımların veya tahminlerin gerçekleşmesine bağlı olarak, gerçek olan bir mali tablonun nasıl oluşması gerektiğini gösteren ve sayısal ağırlıklı olan tablolara proforma yani tahmini mali tablolar denir.
    Proforma mali tabloların hazırlanması finansal gelecekle ilgili varsayımlarda veya tahminlerde kullanılan en sık yöntemdir. Proforma mali tablo belli bir tahmin süresi sonunda işletmelerin mali tablolarının nasıl oluşması gerektiğini önceden görmemizi sağlayan tahmini tablolardır.

    Proforma tablolardaki amaç, işletmelerin geleceğe yönelik olmak kaydıyla ve gelecekte ortaya çıkabilecek finansal ihtiyaçlarını tahmin edebilmektir. Ayrıca finansal açıkları tahmini olarak ortaya çıkacaksa bu durumla karşı karşıya kalmamak için tahmin tekniklerinden yararlanırlar. Bu tahmin teknikleri farklı şekillerdedir ve herkez farklı teknikleri kullanabilir. Ama çoğunlukla işletmeler bu tekniklerini proforma mali tablolar üzerinde yaparlar. Yani en çok kullanılan tahmin teknikleri, proforma mali tablolardır.

    Proformo bilançoda, işletmenin gelecekteki bilançonun nasıl olacağı tahmin edilmeye çalışılır. Bilançonun aktif ve pasif hesapları varsayımlara dayanarak proforma yani tahmini bilanço düzenlenmeye çalışılır. Proforma bilanço tahmin edilirken aktif ve pasif değerlerin teker teker tahmin edilmesi gereklidir.


    Proforma Gelir Tablosu (Gelir Tablosu Bütçesi)

    Proforma Gelir Tablosunun Tanımı ve Özelliği

    Gelir tablosu bütçesinde işletmenin bütçe döneminde elde edeceği gelirler ile katlanacağı maliyet ve giderler, brüt satış karı faaliyet karı net kar büyüklüklerine göre tahmin edilmektedir. Bu bütçe işletmenin faaliyet sonuçlarını göstermek işletmenin bütçe döneminde sağlayacağı karı veya zararı göstermektedir.

    Proforma Gelir Tablosunun Düzenlenmesi

    Proforma gelir tablosu verileri değişik tekniklerden yararlanılarak sağlanabilir. Biz örnekte, muhasebe tekniğinden yararlanmış bulunuyoruz. Bu teknikte gelir tablosu bütçesi bir çok bütçenin konsolide edilmesinden oluşmaktadır. Bu özelliği ile de genel bütçe (ana bütçe)lerden birini oluşturmaktadır.
    Faaliyet bütçelerinden birisi olan gelir bütçesi, satış bütçesi, satılan malın maliyeti bütçesi, pazarlama satış ve dağıtım giderleri bütçesi, genel yönetim giderleri bütçesi ile diğer olağan gider ve gelir bütçeleri ve finansman giderleri bütçesinin konsolide edilmesinden elde edilmektedir. Proforma gelir tabloları aylık olarak satış bölgelerine mamullere göre ayrıntılı olarak düzenlenebilir. Böylece hangi mamulün satış bölgesinin daha karlı olduğu saptanabilir.
    Biz burada yalnızca yıllık genel proforma gelir tablosunun düzenlenişi ile yetineceğiz.
    Gelir tablosu bütçesinin düzenlenişini A Anonim işletmesinin verilerinden yararlanarak göstermek istersek gelir tablosu bütçesi Tablo da görüldüğü gibi olacaktır.
    Tablodan da izleneceği üzere işletmenin bütçe döneminde 9.130.238.000. TL kar elde etmesi beklenmektedir. Bunun 4.000.000.000. TL kısmının kurumlar vergisi ve diğer yasal yükümlülükler olarak ödeneceği planlanmıştır.

    Proforma Bilançosunun Tanımı ve Özelliği

    Proforma bilanço belli bir dönem için planlanan faaliyetlerin işletmenin varlık ve kaynak yapısını ne yönde değiştireceğini gösterir. Başka bir deyişle bütçe dönemi sonunda işletmenin varlık ve kaynak yapısının nasıl oluşacağı proforma bilanço ile gösterilir. Proforma bilanço işletmenin bütçe dönemi sonunda aktif ve pasif kalemlerin hacminin ne olacağını belirlediğinden, finansal yapının saptanmasında önemli bir araç olmaktadır. Proforma bilanço, işletmenin genel bütçesini oluşturmaktadır. Birçok kısım veya fonksiyonel bütçenin konsolide edilmesinden elde edilmektedir.
    Proforma Bilançonun Düzenlenmesi
    Proforma bilançonun düzenlenişinde çok değişik yöntemlerden yararlanılabilir. Örneğin yüzde yöntemi, rasyo yöntemi, regresyon yöntemi gibi yöntemler aracılığı ile proforma bilançosu düzenlenebilir.

    PROFORMA FİNANSAL TABLOLARIN ÖNEMİ

    Normal işletme dönemlerinde hazırlanan finansal tablolar, tamamlanmış işletme faaliyetle¬rinin sonuçlarını özetler. Dolayısıyla bunlar, yalnızca fiili durumu yansıtırlar.
    Bir işletmenin geçmiş dönemlerindeki faaliyet sonuçlarından yararlanarak, geleceğe dönük hedeflerini gösteren tablolar ise, işletme bütçeleri olarak bilinir, işletme bütçeleri, genel¬likle, bir yıl sonraki işletme faaliyetlerini ve bunların sonuçlarını tahmin eder.
    Proforma finansal tablolar ise, işletme bütçelerine oranla, çok daha uzun bir dönemin sonuçlarını görmek için hazırlanır. Ayrıca, bu tabloların hazırlanmasında yararlanılabilecek, geçmiş dönemlere ilişkin finansal sonuçlar da yoktur. Çünkü, kurulma aşamasında olan bir işletmenin, henüz bir geçmişi yoktur. Bu tabloları düzenleyen uzmanların elinde, yalnızca yapılan ekonomik, teknik ve finansal araştırma sonuçları vardır. Proforma tabloların tek dayanağı bu araştırmalardır. Yukarıda da görüldüğü gibi, her türlü finansal tablonun proforması düzenlenebilir. Uygulamada en çok kullanılanları proforma bilanço, proforma gelir-gider tablosu, proforma nakit akı mı tablosu, proforma fon akımı tablosu, proforma borç ödeme tablosudur, iyi hazırlanmış bir yatırım projesinde bu tabloların kesinlikle bulunması gerekir. Bu tablolar olmadan, yatırım projelerinin değerlemesini yapmak, uzun yıllar son¬raki durumunu görmek ve karlılığını ölçmek mümkün değildir.
    Yatırım projelerinde, özellikle proforma gelir-gider tablosu büyük önem taşır. Bu tabloda, gelecekteki her yıla ait satış tutarları, işletme giderleri, borç faizleri ve anapara taksitleri, vergiden önceki kar, yatırım indirimi, ödenecek vergiler, vergiden sonraki kar, yasalar gereği ayrılacak ihtiyatlar, karın dağıtılacak ve işletmede bırakılacak kısmı, açık olarak görülür.
#25.06.2010 14:08 0 0 0
#25.06.2010 14:26 0 0 0