Don Kişot İstanbul'da özeti - Don Kişot İstanbul'da Tanıtımı
Kimdir Donkişot? Şövalyeliğini sürdürmek isteyen iyi niyetli bir ün budalası mı? Yoksa bir geleneği sürdürmek isteyen soylu üstün kişi mi? Ne var ki hemen her çağın bir Donkişot'u çıkıp ününü sürdürmeye çalışmakta, adını belleğimizin derinliklerine gömmekte.
Bizimde bir çok Donkişotlarımız olmadı mı? Bugüne kadar onların ne olduklarını çözemedik. Geldiler geçtiler şu İstanbul'dan. Yıktılar, yaptılar.
Rıfat Ilgaz hayal gücünü ustaca kullanarak Donkişot'u İstanbul'da dolaştırıyor. Bize gerçekleri Donkişot'un gözünden sunuyor. Acaba gerçek Donkişot kim? RIFAT ILGAZ'da, Çehov, O'Henry, Esendal gibilerinde gördüğümüz, hikayelerin yapısına oturmuş, ölçülü,
dengeli bir sağlam mizah anlayışı var. Bu mizah, aslında 'halkının yaşamasında beliren' değerlerden özünü alıyor. Rıfat Ilgaz, nice yıldır yazarlığın çilesini çekmiş, yıllarla birlikte işlediği canlı halk Türkçe'sini
evirip çevirerek, kendi gözlemlerini, görüşlerini ifade edebilecek güçlü bir seviyeye ulaştırmış. Onun kullandığı Türkçe'nin, gerçeği anlatışında, kıvrak, akıcı, dokunduğu temalara can getiren bir çizgiye ulaştığı görülüyor. Ahmet Rasim'in eski fıkralarına yerleşen, meddah ağzının o tadı, kıvrak sohbet dilinden gelen anlatımını andıran bu hikayeler, 'yerli mizah' anlayışının ölçülerine kavuşmuş, doğrudan 'öğreti'ye gitmeden etkili olabilen, belli belirsiz bir toplumcu satire de ulaşabiliyor. Hababam Sınıfı kitabında uyarıcı güldürü yoluyla etkileyici sağlam bir mizah temeline oturan Rıfat Ilgaz'ın hikaye kitaplarıyla da aynı çizgiye ulaştığı açıkça görülmektedir.
Ölçü: 13,5 x 19,5 cm
Sayfa Sayısı: 144 sayfa
Basım tarihi: 2003 Ekim
Fiyatı: 9,50 YTL