Genç yaşlarda, beyin hızlı kavrama ve gelişme gösterdiğinden unutkanlık azdır. Ancak ileri yaşlarda beyinde bilgi birikimi arttıkça, beyin tasarruf yapmak için bazı kullanılmayan bilgileri unutur.
Neden unuturuz?
Anadolu Sağlık Merkezi'nden Doç. Dr. Betül Yalçıner unutkanlık ile ilgili sorularımızı cevaplandırdı: "İnsanda beyin gelişimi, hem 18-20 yaşa kadar beyin hücrelerinin sayısının artmasıyla beynin hacim olarak büyümesi şeklinde, hem de varolan beyin hücrelerinin kullanılmasıyla hücreler arası bağlantıların oluşmasıyla sağlanmaktadır. Hepimiz 20'li yaşlarımıza kadar ne kadar hızlı öğrendiğimizi ve kolay unutmadığımızı biliriz.
'VAR OLAN HÜCRELER ÖLÜR'
İŞTE bu hızlı kavrama beynimiz 2 türlü gelişme gösterdiği için olmaktadır. 20'li yaşlardan sonra ise beynimiz sadece var olan beyin hücreleri arasındaki bağlantıları artırarak gelişir. Diğer yandan da yavaş yavaş hücre ölümü başlar. Biz ne kadar çok farklı alanlarla ilgilenir ve entelektüel seviyemizi geliştirmeye çalışırsak, beynimizde kendisini o ölçüde geliştirir. Fakat yaşlanmayla birlikte ortaya çıkan hücre ölümü nedeniyle giderek kullanmakta olduğumuz hücre havuzu azalmaktadır.
ESKİ SİLİNİP YENİ BİLGİLER GELİR'
BİR süre sonra beyin yeni bir şeyler öğrenirken bazı tasarruflar yapar. Aslında çok da kullanılmayan bazı bilgileri siler. Öğrenme artık en eskilerin silinip yenilerin kaydedilmesi şeklini almıştır. Dolayısıyla zamanla ortaya çıkan doğal bir unutma süreci yaşanır. Özellikle 20-50 yaş arasındaki unutkanlık şeklindeki yakınmaların çoğunluğu; stres, iş veya ders yoğunluğu, özel yaşamlarda oluşan değişimler gibi (evlenme, boşanma) zorlanılan anlarda ortaya çıkan durumlara bağlı olmaktadır."