Kopenhag Hakkında - Kopenhag Tarihi - Danimarka Başkenti
Kopenhag, Danimarka'nın başkentidir. 2005 sayımına göre nüfusu 1 milyon 900 bin kişidir. København Dancada "ticaret limanı" veya "tüccar limanı" anlamındadır. Koben tüccar ve "Havn" Dancada "liman" demektir.
Resmi mıntıkaları
* Nørrebro
* Indre By
- Christianshavn
* Østerbro
* Vesterbro/Kongens Enghave
- Vesterbro
- Kongens Enghave
* Valby
* Vanløse
* Brønshøj-Husum
* Bispebjerg
* Amager Øst
* Amager Vest
Forum Kopenhag Kopenhag bulunan, Danimarka konserlerin büyük bir çoğunluğuna ev sahipliği yapan, pazarlayan büyük, kiralanabilir bir arenadır.
İki hikâyenin üzerinde inşa edilen, 5000 m² ve ayrı bir lokantanın birleştirilen bir sergi zemin alanı vardır. Metro istasyon meydanı, binaya bitişiktir.
Bina, 1926'da bir araba sergisine ev sahipliği yapmak için inşa edildi, ve 1996-1997'den en son tamir edilendi. Yıllık bir altı gün bisiklet yarışı başlangıçta, burada tutuldu.
Ballerup, Danimarka'da, başkent Kopenhag yakınlarında bir yerleşim birimidir. Ayrı bir belediyesi olmasına karşın, ekonomisi ile toplumsal yapısının Kopenhag'a çok dayalı olmasından ötürü, Kopenhag'ın bir yörekenti olarak da sayılabilir.
34 kilometrekarelik alana yayılı Ballerup'da 2005 sayımına göre 46.759 kişi yaşar. Doğusunda Herlev, kuzeyinde Værløse, batısında Stenløse ile Ledøje-Smørum ve güneyinde de Albertslund ile Glostrup yerleşim birimleri bulunur.
Brøndby
'Brøndby, Sjaelland adasının doğusunda yer alan ve Kopenhag'a bağlı olan bir beldedir.Yüzölçümü 23,05 km² olup, nüfusu 33,831 (2008)dir. Belediye başkanı, sosyal demokratlardan Ib Terp'dir.
Øresund
Øresund (Danca) veya Öresund (İsveççe), Danimarka'nın başkenti Kopenhag'ın da bulunduğu Sjaelland adasını, İsveç'ten ayıran boğazın adıdır. Genişliği ortalama 4 kilometre kadar olan boğazın en dar noktası Elsinore-Helsingborg arasındaki kısımdır.
Øresund, Baltık Denizi'ni Kattegat aracılığıyla Atlas Okyanusu ile bağlayan üç boğazdan biridir. Ayrıca boğaz, dünyadaki en sık deniz trafiğine sahip yerlerden birisidir. Bunun dışında boğazın üstünden Danimarka ile İsveç'i bağlayan Öresund Köprüsü de, 1 Temmuz 2000 tarihinde İsveç kralı XVI. Carl Gustaf ve Danimarka kraliçesi II. Margrethe tarafından açıldı. Günümüzde bu köprünün yanında, iki ülke arasında hala Øresund üzerinden feribot seferleri düzenlenmektedir.
22 Haziran 1993 tarihinde yapılan Kopenhag Zirvesi'nde , Avrupa Konseyi , Avrupa Birliği'nin genişlemesinin Merkezi Doğu Avrupa Ülkelerini kapsayacağını kabul etmiş ve aynı zamanda adaylık için başvuruda bulunan ülkelerin tam üyeliğe kabul edilmeden önce karşılaması gereken kriterleri de belirtmiştir. Bu kriterler siyasi, ekonomik ve topluluk mevzuatının benimsenmesi olmak üzere üç grupta toplanmıştır.
A. Siyasi kriterler
Demokrasi, hukukun üstünlüğü, insan hakları ve azınlıklara saygı gösterilmesini ve korunmasını garanti eden kurumların varlığı.
AB'ye girmeye aday ülkeler;
1. İstikrarlı ve kurumsallaşmış bir demokrasinin var olması,
2. Hukuk devleti ve hukukun üstünlüğü,
3. İnsan haklarına saygı,
4. Azınlıkların korunması
gibi dört ana kriter açısından değerlendirmeye alınacaktır. Genel olarak; ülkenin çok partili bir demokratik sistemle yönetiliyor olması, hukukun üstünlüğüne saygı, idam cezasının olmaması, azınlıklara ilişkin herhangi bir ayrımcılığın bulunmaması, ırk ayrımcılığının olmaması, kadınlara karşı her türlü ayrımcılığın yasaklanmış olması, Avrupa Konseyi İnsan Hakları Sözleşmesinin tüm maddeleri ile çekincesiz kabul edilmiş olması, Avrupa Konseyi Çocuk Hakları Sözleşmesinin kabul edilmiş olması gibi özellikler dikkate alınmaktadır. Ancak, bu ilkelerin varlığı tek başına yeterli olmamakta, aynı zamanda kesintisiz uygulanıyor olması gerekmektedir.
B. Ekonomik kriterler
İşleyen bir pazar ekonomisinin varlığının yanı sıra Birlik içindeki piyasa güçleri ve rekabet baskısına karşı koyma kapasitesine sahip olunması.
Kopenhag Zirve sonuçlarına göre, ekonomi alanında işlevsel bir piyasa ekonomisinin varlığı kadar, AB içindeki piyasa güçleri ve rekabet baskısı ile başedebilme kapasitesi de aranmaktadır.
I. Etkin bir piyasa ekonomisi için;
1. Arz - talep dengesinin piyasa güçlerinin bağımsız bir şekilde karşılıklı etkileşimi ile kurulmuş olması,
2. Ticaret kadar fiyatların da liberal olması, piyasaya giriş (yeni firma açılması) ve çıkış (iflaslar) için engellerin bulunmaması,
3. Mülkiyet haklarını (fikri ve sınai mülkiyet) içeren düzenlemeleri kapsayan yasal bir sistemin olması ve bu yasalar ile düzenlemelerin icra edilebilmesi,
4. Fiyat istikrarını içeren bir ekonomik istikrara ulaşılmış olması ve sürdürülebilir dış dengenin varlığı,
5. Ekonomik politikaların gerekleri hakkında geniş bir fikir birliğinin olması,
6. Mali sektörün, tasarrufları üretim yatırımlarına yönlendirebilecek kadar iyi gelişmiş olması gerekmektedir.
II. AB içinde rekabet edebilme kapasitesinin sağlanması için;
1. Öngörülebilir ve istikrarlı bir ortamda karar alabilen ekonomik kurumların makro ekonomik istikrarının olması ve bununla beraber işlevsel bir piyasa ekonomisinin varlığı,
2. Alt yapı, eğitim ve araştırmayı içeren yeterli miktarda fiziki ve beşeri sermayenin olması,
3. Firmaların teknolojiye uyum sağlama kapasitesinin bulunması gerekmektedir.
Bu çerçevede rekabet edebilme derecesinin göstergeleri olarak, birliğe girişten önce birlik ile o ülke arasında belirli bir ticaret ortaklığının olması ve ülke ekonomisinde küçük firmaların oranı sayılmaktadır.
C. Topluluk Müktesebatına Uyum kriterleri
Siyasi, ekonomik ve parasal birliğin amaçlarına uyma dahil olmak üzere üyelik yükümlülüklerini üstlenme kabiliyetine sahip olunması.
I. AB'nin siyasi birlik ile ekonomik ve parasal birlik hedeflerini kabul etmek:
Birliğin ortak dış politika ve güvenlik politikasına etkin bir katılım için aday ülkelerin buna hazır olması gerekmektedir. Ekonomik ve Parasal Birlik konusunda ise, merkez bankasının bağımsızlığı, ekonomik politikaların koordinasyonu, İstikrar ve Büyüme Paktına katılım, merkez bankasının kamu sektörü açıklarını finanse etmesinin yasaklanması gibi konularda üye ülkelerin aldıkları kararlara katılmak gerekmektedir.
II. AB'nin aldığı kararlara ve uyguladığı yasalara uyum sağlamak:
1. Gümrük Birliği, malların serbest dolaşımı, sermayenin serbest dolaşımı gibi ortaklık anlaşmaların da belirtilen şartlara uyum sağlaması,
2. Tek pazara geçişi gerektiren Topluluk müktesebatına uyum sağlanması,
3. Topluluğun tarım, iletişim ve bilgi teknolojileri, çevre, ulaşım, enerji, taşımacılık, tüketici hakları, adalet ve içişleri, işgücü ve sosyal haklar, eğitim ve gençlik, vergilendirme, istatistik, bölgesel politikalar, genel dış ve güvenlik politikası gibi alanlardaki her türlü düzenlemesine uyum sağlanması.potansiyel adaylar