Dünya'dan Ay'a Uzanabilen Işık Mucizesi: Lazer

Son güncelleme: 12.09.2010 17:46


  • Lazernoimage ışık demetlerini uyumlu bir küme olarak yayan optik bir kaynaktır ve atomların ışık yaymaya başlayıncaya kadar enerjiyle pompalanması sonucu ortaya çıkar. Bu ışıknoimage daha sonra ayna hileleriyle iyice güçlendirilir. Temel olarak yalnızca güçlendirilmiş bir ışık demeti olan lazerin en önemli özelliği ise insan hayatında oldukça farklı alanlarda verimli bir şekilde kullanılabilmesidir.

    Lazer Işını Nasıl Oluşur?

    Bir atomnoimage alabileceği enerjiyle tamamen dolunca bünyesine daha fazla enerji alamaz. Böyle bir atom kendi enerjisine eşit enerjide bir ışık dalgasıyla çarpışıncanoimage zorunlu olarak enerjisini ışık dalgası olarak verir ve çarpıştığı dalga ile aynı frekans ve seviyede iki ışık dalgası yayar.

    Çarpışmaların sayısını yükseltebilmek içinnoimage yani daha çok ışık kazanabilmek içinnoimage lazerin karşılıklı iki kenarına paralel iki ayna yerleştirilir. Bu aynalardan birine rastlantısal olarak dik bir açıyla çarpan ışık dalgasınoimage karşıdaki aynaya yansıtılır ve ardından ışık sürekli iki ayna arasında gidip gelirnoimage dışarıya çıkamaz.

    Işık parçacıklarınoimage lazerin yapımında kullanılan malzemenin içinden geçerkennoimage yolunun üzerinde enerji dolu diğer atomlarla karşılaşırlar ve onları danoimage depolamış oldukları enerjiyi ışık olarak açığa çıkarmaları için zorlarlar.

    Böylece "parlayan" (ışıldayan) atomların sayısı ve bununla birlikte ışığn miktarı sürekli artar. Lazere ismini de işte bu süreç verir. Çünkü "lazer"noimage İngilizce "light amplication by stimulated emission of radiation" tanımlamasınınnoimage yani "uyarılmış salma ile ışığn güçlendirilmesi" tanımlamasının kısaltılmış halidir.

    İki ayna arasında tutsak olduğu sürece giderek yoğunlaşan ışınla bir şey yapmaksa mümkün değildir. O nedenlenoimage bu iki yansıtıcıdan biri yarı geçirgen özelliğe sahiptir. Işığın bir bölümü onun aracılığıyla dışarıya çıkarnoimage işte buna lazer ışığ denir.

    Lazer Işınının Normal Işıktan Farkı Nedir?

    Lazer ışınını oluşturan dalgalar tamamen birbirlerine paralel ilerlerler. Yani bir el feneri ve bir "laserpointer" (lazer feneri) ile bir duvar aydınlatılıp sonra yavaş yavaş arkaya doğru gidildiğindenoimage lazer ışınının normal ışıktan farkı kolayca seçilebilir. El fenerinin duvarda bıraktığı ışk lekesinoimage duvardan uzaklaştıkça büyürnoimage lazerin aydınlattığı nokta ise hep aynı büyüklükte kalır. Lazer ışığ dağılmadığı için çok hassas işlemlerde rahatlıkla kullanılabilir. Cerrahlarnoimage lazerle beyin ameliyatlarında küçücük hücreleri dokulardan ayırabilirler. Allah'ın normal ışıktan farklı olarak dağılmayan bir ışın olan lazeri yaratmış olması şüphesiz çok büyük bir nimettir.

    Lazer Işınının Özellikleri:



    Lazer ışınının en büyük özelliği dağılmaz olması ve yön verilebilmesidir. Bu özelliğinden faydalanılarak mesafe ölçme ve fiber optik teknolojisi geliştirilmiştir.


    Dalga boyunun küçük olması dağılmayı büyük ölçüde azaltır. Uyarılan atomlar her yön yerine belli yönlerde hareket ederler. Bunoimage lazerin çok parlak olmasını sağlar.


    Lazer ışınının tek bir ışın olarak dağılmadan yol alabilmesiyle haberleşmede iyi bir sinyal jeneratörü elde edilmiş olur ve aynı anda birçok bilgi bir yerden başka bir yere gönderilebilir.


    Lazer ışını dağılmaz olduğundan kısa darbeler halinde yayınlanabilmesi mümkündür. Kayıpsız yüksek enerji nakli yapılması bu özelliği ile sağlanabilir.


    Lazer ışını tek dalga boyuna sahip olduğu için lazer cinsine göre çeşitli renkte ışınlar elde etmek mümkündür.

    Lazerin Kullanım Alanları

    Elektronik Malzemeler ve İletişim



    Optik fiberler aracılığıyla transmiter (nakledici cihaz) olarak kullanılır.


    Kompakt disklere ve DVD'lere bilgi yüklemenin yanı sıra müzik konserlerinde de lazerden faydalanılır.

    Bilim



    Işık tayflarının araştırılmasındanoimage


    Atmosferik uzaklıkları ölçmedenoimage


    Optik (görmeyle ilgili) olayların araştırılmasındanoimage


    Jeolojinoimage sismoloji alanlarında kullanılmaktadır.

    Tıp



    Kansız ameliyat gerçekleştirmedenoimage


    Yırtılmış göz retinasının acısız ve süratle dikilmesindenoimage


    Vücudun çeşitli bölgelerindeki tümörlerin bıçakla açılmadan yerinde kesilerek tedavisindenoimage


    Damardaki dokularınnoimage lazer ışını ile kanama olmadan kaynamasının sağlanmasındanoimage


    Dermatolojik prosedürlerdenoimage dövmelerin ya da doğum izlerinin deriden silinmesindenoimage saç ekimindenoimage diş beyazlatmadanoimage


    Çürük diş çukurlarını dolgu yapılmak üzere acısız delme işlemindenoimage


    Hücre yenilemedenoimage


    Kan dolaşımı ve aktivasyonunun artırılmasındanoimage


    Vücudun mikrop yok etme (fagositoz) yeteneğinin artırılmasındanoimage


    Vücut savunmasında etkili olan hücrelerin sentezinin artırılmasındanoimage


    Kaslarımız üzerinde oluşan spazmlarda çözücü etki sağlanmasındanoimage


    Kan yapımının çoğaltılmasındanoimage


    Vücudumuzdaki çeşitli kırık tedavilerindenoimage


    Sinirlerin yenilenmesi ve sinir iletişimini artırmadanoimage


    Virüslerin yok edilmesindenoimage


    Akupunktur uygulamalarında kullanılır.

    Endüstri



    Metal ya da diğer maddeleri kesmedenoimage


    Uçaklara iniş ve kalkışlarında yol göstermede kullanılır.


    Lazer yazıcılar ise yüksek çözünürlükte dokümanların baskısını almada kullanılan cihazlardır.

    Yol güvenliği



    Lazer sinyallerinden radar olarak yol güvenliğini sağlamada faydalanılır.

    Askeriye



    Askeriyede lazerden silahlara hedef göstermede faydalanılır.


    Lazer silahları yapımı ise üzerinde halen çalışılmakta olan bir konudur.

    Lazer Hakkında Kısa Kısa...

    Lazer ışığının gücü kilometrelerce uzağa hiç kaybolmadan gidebilir. Örneğin lazer ışığı
    Dünya'dan Ay'a kadar ulaştırılabilir. Dünya ile Ay arasındaki mesafenin 384.400 km olduğu düşünülürse lazer ışınının kuvveti daha iyi kavranacaktır.

    Dünyanın En İnce Lazer Işını:

    Bilim adamlarınoimage insanın saç telinin binde biri kalınlığındanoimage dünyanın en ince lazer ışınını laboratuvar ortamında geliştirdi. California Üniversitesi bilim adamlarının Science dergisinde yayımlanan araştırmasına görenoimage dünyanın en ince lazer ışınınoimage ''epitaxy'' olarak adlandırılan standart bir teknik kullanılaraknoimage saf çinko kristallerinden elde edildi. Mini lazerlerinnoimage kimyasalları tanımlayan aletlerle bilgisayar disklerindeki bilgi yükünü artırmada kullanılabileceği belirtildi.

    Lazer Kalp Ağrısını Geçiriyor

    Amerikalı doktorlarnoimage kalbe lazerle kılcal delikler açarak by-pass görevi görmelerini sağlıyor. Böylece yeni damarlar oluşuyor ve hasta iyileşiyor. Lazer ışınınoimage hastanın bacağındaki bir atardamara kan dolaşımı yönünde karnın sol kısmına doğru çıkarak uygulanıyor. Kalbe gelindiğindenoimage uygulanan lazer ışınınoimage kaslara doğru on veya daha fazla kılcal delikler açıyor. Kalpte by-pass ameliyatı etkisi yaratan bu kılcal deliklernoimage yeni damarlar oluşmasını sağlayarak yanma ve ağrılar ortadan kaldırılıyor.

    Sonuç

    Görüldüğü gibi lazer ışını Allah'ın insan yaşamını birçok alanda kolaylaştırmak ve yaşam kalitesini artırmak için hizmetine sunmuş olduğu sayısız nimetlerden biridir. İnsanın yapması gerekennoimage Yüce Rabbimiz'in nimetlerinin farkına varıp onları hayırlı işlerde kullanmak ve bu nimetler için O'na şükrederek yaşamaktır. Bir ayette Yüce Allah şöyle buyurur:

    "Size her istediğiniz şeyi verdi. Eğer Allah'ın nimetini saymaya kalkışırsanıznoimage onu sayıp-bitirmeye güç yetiremezsiniz. Gerçek şu kinoimage insan pek zalimdirnoimage pek nankördür." (İbrahim Suresinoimage 34)

    Unutmamak gerekir ki lazer ışınınoimage Allah'ın bir nimet olarak yaratmış olduğu Güneş ve onun yaydığı aydınlığın vesilesiyle oluşabilmektedir. Eğer Allah Güneş'i ve onun yaydığınoimage yeryüzündeki yaşama en uygun ölçüdeki ışınları yaratmasaydınoimage ışığın farklı biçimde kuvvetlendirilmiş hali olan lazer ışınının da varlığından söz etmek mümkün olmayacaktı.

    Kaynaklar:
    1. Laser
    2. Lazer nedir? Tarihçesinoimage Yapısınoimage İşlevleri nelerdir? Güvenlimidir?
    3. Lilliputian Laser: One-Thousandth The Diameter of A Human Hair
    4. Focus Dergisi
#12.09.2010 17:46 0 0 0