A.Calvus 1988 yılında Max Poll tarafından tanımlanmış bir Tanganyika türüdür. Cichlid ailesinin Actinopterygii sınıfındandır. Bu narin avcının yanlardan basık şekli ve tehditkar duruşu nedeniyle Cichlid meraklıları arasında popüler olmuştur. İsmini Latincede "Kel" anl***** gelen Calvustan alır, bunun sebebi kafasında pul bulunmamasıdır.
İnce bir vücudu takiben dik ve sivri bir kafa yapısına sahiptir, şeritleri kafa ve boyun bölgesinde daha belirgindir. Belirgin beyaz noktalar vücudunun posterior 1/3ünü kaplar.Yetişkin erkek Calvuslar en fazla 15cm, yetişkin dişiler ise 10cm'ye kadar büyüyebilir.
A.Calvus avcı bir balıktır, uzmanlık alanı ise yavru çiklitler ve taşların arasında gizli omurgasızlardır. Basık yapısı, hem kayalardaki ince çatlaklara girip diğer büyük avcılardan korunmasını hemde kendisinden kaçan küçük avın saklandığı dar yerlere ulaşabilmesini sağlar. Bu nedenle akvaryumlarda, küçük balıklarla beraber beslenmesi sonunda Calvusun onları yemesiyle sonuçlanabilir.
Bakımının tam aksine, A.Calvus'u üretmek yeni başlayanlar için zordur. Bu yavaş büyüyen tür üreyebilmesi için 3cm boydan doğuracak duruma gelene kadar en az 2 yıl beklemeniz gerekmektedir. Buna ek olarak yumurtlamak için özel mekanlara ihtiyaç duyar.
A.Calvusun akvaryumlarda bulunan birkaç renk varyantı vardır. Bunların arasında en popüler olanı Siyah Calvusdur(Congo Blackfin). Diğer varyantlar arasında Sarı, Beyaz(White Chaitika) ve Zebra tipi bulunnmaktadır.
Tanganyika gölünde endemik bir türdür yani belirli yaşam alanlarına sahiptirler ve daha yoğun olarak gölün Güneybatı kesimlerinde, Kongo'daki Tembwe ve Zambia'daki Kapemba bölgesinde bulunurlar.
Siyah Calvus Tembwe ve Kachese Burnu arasında, Sarı Calvus Nkamba Körfezin'de ve Beyaz Calvus ise Chaitika'da daha yoğun olarak bulunur.
A.Calvus doğada Tanganyika gölünün kayalık sahillerinde 1-15metre derinlikte yaşar. Sıklıkla Altolamprologus Compressiceps ve Altolamprologus Fasciatus ile ayni yaşam alanını paylaşır. Sıcaklığı 24-27 derece C, ve pH 7.8-9.5 olan bazik ve sert sularda yaşar.
Akvaryum ortamında da benzer şartlar üretim amaçlanıyorsa taklit edilmelidir.
AKVARYUM
A.Calvus rahatlıkla 200lt ve üzerindeki akvaryumlarda beslenebilir.
Su değerleri:
pH: 7.2-8.8
KH: 220ppm
Isı: 24-27C
Calvuslar su değerleindeki ani değişimlerden hoşlanmazlar. Orta-yüksek değelerdeki Nitratı da tolere edemeyebilirler. Bu değişimlerden kolay etkilenen balıklar olduklarından, su değişimleri fazla miktarlarda olmamalıdır.
Dekorasyon
Saklanabilecekleri kaya ve mağra benzeri yapılar gerekmektedir. Bol bitkili akvaryumlardan hoşlanırlar sert sularda yaşayabilen bitkiler kullanılabilir.. Mercan kırığı kum kullanılmalıdır . Akvaryumun ana teması kayalar, ince yarıklar ve mağralar olmalıdır. Ancak bol yüzme alanlarıda sağlanmalıdır. Akvaryumun kapağı olmalı ve boşlukların bırakılmamsına özen gösterilmelidir, akvaryum dışına atlaa konusunda çok başarılıdırlar.
Davranış
Çiftler veya sürüler halinde beslenebilir. Akvaryumdaki diğer türlere karşı umursamaz davranış sergilerler, bu nedenden dolayı tüm Altolamprologus türleri Tanganyika, Malawi ve Victoria türleri ile rahat ve sorunsuz geçinebilir. Agresif türleri ayni akvaryuma koymaktan kaçınılmalıdır. Akvaryumda hızlı hareket eden balıklardan rahatsız olacaklardır, bu nedenle Mbuna ve Tropheus beraber beslemek için uygun değildir. Ancak birbilerine karşı diğer türlere sergiledikleri sakin davranışı sergilemezler. Saldırılan Calvus dik pozisyona geçtikten sonra vücudunu saldıran balığa taraf konkav yapar ve kalın pullarınınn daha da kalınlaşmasını sağlar. Bu şekilde dış tehditlerden korunur. Genellikle kendi aralarındaki çekişme sonucu bu hareketi görmek mümkün. Akvaryuma yeni eklenmiş bir Calvus 1-2 hafta saklanabilir, endişe duyulacak bir durum değildir.
Diyet
Protein ağırlıklıdır. Her türlü canlı veya donmuş yem verilebilir. Ancak dana yüreği veya diğer memeli hayvan ürünlerinden verilmemelidir. Canlı yem arsıca tüketilir. Bitkisel pul yemler arada verilmelidir, fakat tek başına dişiyi üreyecek olgunluğa getirmeye yetmez. Brine shrimp, mysis shrimp, kan kurdu aralıklarla verilebilir.
ÜRETİM
A.Calvus'u üretebilmek için, cinsel gelişimlerini tamamlamış bir çifte, ve yumurtlamanın gerçekleşeceği uygun mekanlara ihtiyaç vardır. Genellikle dişi Calvus 6cm boyunda cinsel gelişimini tamamlar.
Cinsiyet ayırımı yapmak genç Calvuslarda oldukça güçtür. Erkek Calvus dişiden yaklaşık üçte bir daha büyüktür, ve yüzgeçler belirgin olarak daha büyüktür ayrıca erkek Calvus daha yüksek bir kafa yapısına sahiptir. Kesin olarak ayırımı yapabilmek için genital papillanın incelenmesi gerekmektedir. Anüs ve dorsal yüzgeç arasında bulunur ve dişide erkeğe göre daha büyük bir genital papilla vardır. Erkekte genital papillası anüs ile ayni boyuttadır, dişi genital papillası ise anüsten daha büyüktür.
Akvaryum içerisinde tek bir çiftin olması yumurtlamayı kolaylaştıracaktır. Ancak harem(1 erkek 5 dişi) şeklinde de başarı sağlamış olanlar vardır. Birbirine uygun çift ayırt edildikten sonra akvaryumdaki diğer balıklar çıkartılmalıdır. Özelikle de Pleco türü balıklar yumurtalar için tehdit oluşturduğundan, akvaryumdan çıkartılmaları şarttır.
Altolamprologus türü, akvaryum tabanına yumurtlayan bir türdür. Gizlice yumurtlar ve çoğu zaman yumurtlamayı görmek mümkün olmaz. Yumurtlama, erkeğin girmeyeceği dar bir yerde gerçekleşir; bir mağarada, taşların yarıklarında, kabuk içerisinde. A.Calvus üretimi suni yumurtlama mekanları denenmiştir. Bu ekipmanların bazıları diğer türler için de yumurtlama mekanı olarak kullanılabiliyor. Şu anda Amerikan piyasasında "Pam Chin's Columns" ve "Boester Bells" bu amaçla satılmaktadır. Pvc dirseklerden oluşturulacak mekanlar yumurtadan çıkmış yavruları ayırırken kolaylık sağlayacaktır.
Yumurtlama dönemine dişi yumurtlayacağı mekana girer, ve dış ortamdan kendini soyutlar. Yeni olgunlaşan bir dişi bir yaklaşık 75 tane, daha yaşlı dişiler ise yaklaşık 200 tane yumurtlar. Yumurtlama gerçekleştikten sonra erkek mağaranın veya kabuğun ağzına gelip seminal sıvıyı bırakır. Bundan sonra erkek ve dişi, yüzgeçleriyle seminal sıvıyı yumurtalara yönlendirir. Döllenme gerçekleşir.
Yumurtalar 10 gün içerisinde açılır. Bu dönemde yavrular serbest yüzemezler. 10-14 gün içerisinde serbestçe yüzmeye başlarlar. Yavruları yeni yüzmeye başladıkları dönemde ayrı bir akvaryuma koymak, anne ve babaları tarafından yenmelerini önleyecektir.
Yavrular su değerlerindeki küçük dalgalanmalardan dahi etkilenir. Yavrular dipte kumun üzerinde dururlar. Fazla yemleme ile kumun kirlenmesi çoğunun ölmesine sebep olabilir.
Haftada 2-3 kere %25 su değişimi ve dip temizliği ile 6 ayda 2.5cm ulaşırlar. Erkekler daha hızlı büyüyeceğinden diğer küçükleri korumak için büyüyenleri ayırmak yararlı olacaktır. Yavrulara, Cyclops, brine shrimps gibi yüksek protein içerikli yemler verilmelidir.