Malezya'da bugün başlayacak bir konferansta, İslam ile uzayda yaşam arasındaki ilişki değerlendirilecek. İki gün sürecek konferansın amacı, uzaya gönderilecek Müslüman astronotların karşılaşacakları sorunlara yanıt bulmak.
BBC Kuala Lumpur muhabiri Jonathan Kent'in haberine göre, Malezya önümüzdeki yıl Ruslarla birlikte uzaya bir astronot gönderecek. Ülkenin ilk astronotunun bir Müslüman olması hemen hemen kesin. Bu da bazı soruları gündeme getiriyor.
Namaz kılmadan önce abdest almak gerek. Ancak uzayda hem su çok değerli, hem de yerçekimsiz bir ortam mevcut.
Kabe'nin nerede olduğunu tespit etmekte yaşanabilecek güçlük de cabası.
Bu durumda Müslüman bir astronot nasıl abdest alacak, yerçekimsiz ortamda nasıl namaz kılacak, kılsa bile sürekli nasıl Kabe'ye yönelik olabilecek?
Ayrıca namaz saatlerinin güneşin doğuşu ve batışıyla bağlantılı olduğu, yörüngede güneşin günde en az 10 kez yükseldiğini de unutmamak gerek.
İşte Malezya Bilim Bakanlığı tüm bu sorunlara çözüm bumak için bir grup uzmanı bir araya getiriyor.
Bu konuların ilk kez bilimsel bir ortamda tartışılacağı açıklandı. Malezya hükümeti İslam'ın; eğitim, bilim ve teknolojiye çok önem veren bir din olduğuna dikkat çekiyor.
Kuala Lumpar yönetimi hiç kuşkusuz, bilimadamlarının böylesi ayrıntılı konuları tartışacakları bir konferansın, İslam Dünyası'nda yankı bulacağına inanıyor.
Lütfen alaycı olmayalım;
Söz konusu dinimiz.(Tabiki sahiplenecek olanlar için)
Bu konunun dediğiniz yerde tartışıldığını sanmıyorum. Çünki;
İslam dini derki; Amellleriniz niyetlerinize göredir. Yani Namazın niyetini Hatırlayalım dur dum divana uydum Kurana yönüm kıbleye kıblem kabeye niyet ettim Allah rızası için .... Namazımın Sünnetini/Farzını kılmaya şeklindedir.
Burada dünyada normalde kıblensini hiç pusula ile ölçen yoktur yaklaşık bir iyi niyetli yön taini Allah cc. tarafından affedilebilir bir sapmadır. Trende de yolculuk ederken yönünüz ister istemez kayar hatda arkanıza bile gelebilr. Niyetiniz doğru ise affedenin büyüklğüne teslim olmak gereir.
Gelelim abdeste; istenirse teyemmüm yapılabilir veya Bildiğim kadarı ile astronotlar tüm yolculuk boyunca 80 lt. su kullanırlar. Bu su atık haline geldiğinde tekrar kullanılabilir hale filitre edilerek getirilir. Bu su temizlik için nasıl kullanılıyor ise aynı şekilde abdest içinde kullanılır.
Birde namaz vakitleri var. Ben olsam kabenin yerel saatine uyar o saat de kılardım.
Yukarıda anlatdıklarım sadece fikir olarak çözümdür. Fetva yerine kullanılamaz. Ben 5 vakit namaz kılan biride değilim. Ama Elhamdürillah müslümanım. Amacım bildiğim kadarı ile dinimin kolaylıklarını aktarmak.