Fırında Yumurta tarifi - Fırında Yumurta - Oeufs en Cocotte nasıl yapılır
Malzemeler:
4 iri yumurta
8 çorba kaşığı krema (heavy cream)
2 pırasa
2 dilim dana jambon, ince şeritler halinde kesilmiş
3 çorba kaşığı zeytinyağı
Tuz
Karabiber
4 porsiyon
Yapılışı:
1.
Pırasayı temizleyip ince ince doğrayıp zeytinyağında hafifçe kahverengileşinceye kadar 4-5 dakika kadar kavurun. Ateşten almadan jambonları atıp malzemeleri bir kere karıştırın.
2.
Küçük fırın kaplarını bol tereyağı ile yağlayıp diplerine birer kaşık krema koyun. Sote edilmiş pırasa ve jambonlari eşit olarak kaplara pay edin. Yumurtaları teker teker sarılarını bozmadan diğer malzemelerin üzerine kırın. Az tuz ve karabiber ile tatlandırın.
3.
Yumurtaların üzerlerine birer kaşık süt kremasını yumurta sarılarını bozmadan ilave edin.
4.
Fırın kaplarını derince bir tepsiye veya borcama alın. Tepsiye veya borcamın içine, yarısına gelecek kadar sıcak su doldurun ve önceden ısıtılmış 200 derece fırına alın. 10 -15 dakika kadar pişirin. Sıcak servis edin.
Notlar:
*
Kullanacağınız sebzeleri, mantar ve domatesi pırasa gibi çok küçük doğrayarak sote etmelisiniz.
*
Taze otları incecik kıyarak yumurtanın hemen üzerine serpip süt kremasını otların üzerine ilave edebilirsiniz.
*
Eğer fırın kaplarınız alırsa 2'şer küçük yumurta ile de hazırlanabilir.
*
Özellikle büyük davetler için; yumurtaları tarifteki gibi hazırlayıp üstlerini streçfilm ile kaplayarak buzdolabına kaldırın. Ertesi gün oda sıcaklığına getirdikten sonra fırınlayın.