Çoğu kadın, güzellikleri uğruna türlü fedakarlık yaparken, sağlıklarını ihmal edebiliyor. Anneler Günü yaklaşırken, sağlığınız için biraz bilgilenmeye ne dersiniz? Biliyorsunuz, erken teşhis hayat kurtarır.
Anneler Günü yaklaşıyor. Belki annenize ne alacağınızı düşünüyor, ya da kendiniz anne iseniz bu günü kendinize ayırmak üzere planlar yapıyorsunuz. Ancak bu planlar içinde sağlığınızı kapsayan hiçbir şey yer almıyor; çünkü çoğumuz sağlığımızı ihmal ediyoruz. Oysa böyle özel bir günde kendimize verebileceğimiz en güzel hediye sağlıklı olduğumuzun müjdesidir.
Kadın üreme organları (jinekolojik) kanserlerindede erken tanı ile başarılı tedavi mümkün olmaktadır. Yumurtalık (over) kanserleri dışındaki üreme organları kanserlerinde çoğunlukla erken tanı mümkün olabilmektedir. Kadın sağlığını tehdit eden kanserler farklı dokulardan kaynaklanabilir. Peki kadın üreme organlarından görülen kanser tipleri hangileridir?
Dış genital organ (vulva) kanserleri: Genellikle ileri yaş grubundaki bayanlarda görülür. Bazı virütik veya kronik kaşıntı ile başgösteren hastalıkların zemininde kanser gelişebilir.
Vajina kanserleri: Genital bölge kanserleri arasında en az görülen türüdür. Anne karnında iken maruz kalınan bir hormon bu kanser riskini arttırır.
Rahim ağzı (collum) kanserleri: En sık görülen kadın genital kanser türü olmakla beraber, özellikle smear testleri sayesinde öncü lezyonların tanınması ve tedavisi mümkün olmaktadır. Genital siğil (HPV), bazı diğer viral enfeksiyonlar, erken evlilik, kötü hijyen gibi nedenler riski arttırır.
Yumurtalık (over) kanseri: En ölümcül kanser türüdür. Erken belirti vermeyebilir. Çok doğum yapmış olan, ilk bebeğini erken yaşta doğurmuş olan, doğum kontrol hapı kullanan bayanlarda daha az görülür. Risk grubunu belirlemek zordur. Ailede over kanseri olan bayanlarda risk artar.
Rahim içi (endometrium) kanseri: Doğum yapmamış olan, adet düzensizliği (polikistik over), şişman, diyabetik, yüksek tansiyonu olanlarda, menapoza geç giren bayanlarda daha sık görülür. Özellikle menapoz sonrası ultrasonografi ile rahim iç zarı (endometrium) kalınlığının ölçülmesi korunma ve erken tanıda önemlidir.
Kadınların genital bölgelerinde tedaviye dirençli kaşıntı, koyu renkli kokulu akıntı, cinsel beraberlik sonrası kanama, düzensiz adet kanamaları, menapoz sonrası kanamalar dikkate alınmalıdır. Overlerle ilgili problemler özellikle menapoz döneminin başlarında belirti vermeyebilir. Düzenli jinekolojik muayene, korunma ve erken tanı önemlidir. Yılda bir kez smear testi ve yılda iki kez altı ay ara ile jinekolojik muayene, kadınları jinekolojik kanserlerden koruyacak veya erken tanı sağlayacaktır.