Kaç Çeşit Cilt Vardır - Cildimizle İlgili - Güzellik - Sağlık
CİLT SOLUK ALAN, YAŞAYAN BİR ORGANDIR.. AÇMIDIR,TOKMUDUR ,SUSUZMUDUR? CİLDİN GEREKSİNİMLERİNİ İYİ BİLMEK GEREKİR.
CİLDİNİZİ TANIYIN VE SEVİN! BUGÜN VE YARIN,DAİMA BAKIMLI OLUN!!
Güzel görünmek hayata ve insanlara olumlu bakmanın ve mutluluğu yakalamanın en değerli motivasyonlarından biridir. Güzel görünmek kendimize değer vermenin de en önemli göstergesidir.Hızlı yaşam temposu ,genetik faktörler ve pek çok olumsuz koşul güzel ve sağlıklı kalmanın öünde sürekli tehditler oluşturmaktadır.Doğru bir zamanlama ve doğru bir seçimle bütün bu olumsuz koşulları tersine çevirebilir,güzelliğinizi yeniden keşfedebilirsiniz..İyiliğinizi, güzelliğinizi keşfetmeniz için evde hazırlayacağınız doğal ve basit maskelerle yapabilirsiniz.
Bakım ürünleri yapmak için kullanabileceğimiz bitki ve yağların çoğunu evde yapabilir,bazılarınıda aktarlarda bulabilirsiniz.Cildimize hazırlayacağımız en uygun bakımı hazırlamadan ve cildi genç tutmanın hiçte kolay olmayışşını ele alarak onu tanımak yerinde olacaktır:
Cilt üstüste üç tabakadan oluşur:
a) En derin tabaka alt deridir.Bedenin ısısını korumak için gereken yağ bu tabakada bulunur.
b)En etkin tabaka ise orta tabakadır.Damarlar,ter bezleri,duygusal özellikler,soğuk sıcak,ağrı,basınç ,vb. bu tabakada bulunur.
c)En üstte ise üst deri dediğimiz tabaka vardır.Üst derinin yüzeyi ölü hücrelerle örtülüdür.Normal bir yıkamada cilt yüzeyindeki ölü hücrelerin bir kısmı temizlenir.Böylece alttan gelen yeni hücrelerin oluşması kolaylaşır.
CİLT ÇEŞİTLERİ:
1) KARMA CİLT:Çok sık rastlanan bir cilt tipidir.Yağ bezlerinin bazı bölgelerde çok,bazı bölgelerde yetersiz çalışması sonucu alın ,burun ,çene yağlı; yanaklar ve göz kenarları ise kuru ve kırışıktır.Bu tip ciltlerin bakımı zordur.
2) YAĞLI CİLT: Çalışan yağ bezleri bu tür cildin gözeneklerini genişletir.Burunda ve çenede gözeneklere gömülü ufak yağ noktaları görülür.Yüzün çevresi kurudur.Bu tür ciltlerede çok sık rastlanır.
3) KURU CİLT:Kuru cildi,normal ciltten ayırmak güçtür.Cildin kuru olup olmadığını anlamak için onu iyice temizlemelidir.Kuru cildin rengi genellikle iki sınıfa ayırabiliriz.
a) YAĞSIZ KURU CİLT:Bu tür cildin gözenekleri nazik ve duyarlıdır.Elmacık kemikleri bölgesindeki kılcal damarlar yüzeye yakınsa,bu bölge kızartılı olur.
b) SUSUZ KURU CİLT: Bu tür cildi olanlar,yüzlerini sabunla yıkadıklarında,cildin gerildiğini hissederler.Gözenekler her ne kadar yağsız kuru ciltlerinki kadar nazik değilse de,deri pul pul dökülür.Çünkü sususzdur.Göz kenarlarında,dudak çevresinde ve alında,yirmi yaşından hemen sonra ince kırışıklıklar belirir.
4) HASSAS -ALERJİK CİLT :
Özellikleri: Aslinda bütün ciltler hassastir. Ancak bazi ciltler daha hassas olur ve sıklıkla sorun yasar. Her fırsatta kızarır, kaşınır ve pullanır. Nedeni genellikle kalıtımsal olmasına rağmen; çevresel, mevsimsel etkenler veya kozmetik ürünler sorunu artırabilir.
YAŞLI(Atrofiye) CİLT: İnce çizgilerin yerini derin çizgilere bırakmış, hücrelerde çok fazla su kaybı olan bir cilt tipidir. Çok yıpranmış bir görünüme sahiptir. Cilt tamamen düzelemez ancak günlük bakımların yanında yoğun kür bakımlarıyla cildin toparlanması sağlanabilir.
5) NORMAL CİLT: Hafif gergin,dokusu sık,kırışıksız ve dokunulduğunda bir bebeğinki kadar düzgündür.Ender rastlanan bir cilt tipidir.