Sarı Kanarya

Son güncelleme: 21.12.2010 18:41
  • enerbahçe'nin sembolü olan sarı kanarya "Uçan kaleci" olarak tanınan ünlü kalecileri Cihat Arman'dan geliyor.

    "1939 yılında Fenerbahçe'ye transfer olan kaleci Cihat Arman, 1952 yılına kadar oynuyor. O dönemlerde Türkiye'nin en iyi kalecisi ...olan Arman'a "Uçan kaleci" deniliyor. Arman, sahaya genellikle kanarya sarısı formasıyla çıkıyor. Lacivert forması da var ancak bu sarı forması daha çok biliniyor. Bir maçta Arman, kalenin 90 olarak tabir edilen köşesine giden top adeta uçarak çıkarıyor. O sırada taraftarlardan birisi, 'hey yavrum kanaryama bak, yine uçtu' diye bağırıyor. Bu kanarya zihinlerde yer ediyor. 1952 yılında Fenerbahçe genç kadro kuruyor. Bu kadro, ardı ardına şampiyonluğunu kovalayınca basın, kanarya sembolünü telaffuz etmeye başlıyor. Basın, o dönemlerde iyi maçlar çıkaran takımla ilgili 'sarı kanaryalar yine güzel oynadı' şeklinde haber yazınca kanarya tam anlamıyla simge olarak kalıyor."

    alıntı.
#21.12.2010 16:56 0 0 0
  • Galatasaray Spor Kulubü merkezi İstanbul'da olan, özellikle Profesyonel Futbol Takımı ile tanınan spor kulübü.

    1905 yılında Ali Sami Yen ve arkadaşları tarafından, öğrenci oldukları Galatasaray Lisesi'nde kurulan kulüp, futbol branşında 17 kere Türkiye Ligi şampiyonluğu ile 2000 yılında UEFA Kupası ve UEFA Süper Kupası'nı kazandı.

    2004 yılında Polonya'nın Poznań şehrinde gerçekleşen 23 Yaş Altı Dünya Kürek Şampiyonası'nda yarışan İhsan Emre Vural ve Ahmet Yumrukaya ikilisi, hafif kilo İki tek kategorisinde şampiyon olarak, Türkiye'nin kürekteki ilk şampiyonluğunu kazandırdılar.[1]

    2008 yılında Galatasaray Spor Kulübü Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı, Avrupa Tekerlekli Sandalye Basketbol Şampiyonası finalinde Alman rakibi RSV Lahn-Dill'i 63-51 yenerek şampiyon oldu.[2][3] Daha sonra Galatasaray, Japonya'da düzenlenen Kitakyushu Cup'ta Kanada'nın British Columbia takımını 77-62 mağlup ederek , namağlup şekilde şampiyon oldu.[4]

    2009 yılında ise Galatasaray Bayan Basketbol Takımı, Eurocup finalinde İtalya'nın Cras Basket Taranto takımını 82-61 yenerek Avrupa Şampiyonu unvanını aldı.[5]

    Tarihçe



    Ana madde: Galatasaray Spor Kulübü tarihi
    Arma

    Galatasaray'ın Gayın ve Sin'li arması (1923). Galatasaray'ın G ve S'li arması.
    Galatasaray'ın ilk amblemi; ağzında futbol topu taşıyan kanatları gerili bir kartalı içeriyordu. Ancak Galatasaray Lisesi öğrencilerinden Şevki Ege tarafından çizilen bu kompozisyon benimsenmeyince kenara itildi. Bugünkü amblem ise 1923 yılında, yine lise öğrencilerinden Ayetullah Emin tarafından çizilmiştir. Yeni çizim, geometrik çizgilerin uyumlu kullanılmasıyla iç içe geçmiş sarı-kırmızı renklerde "GS" harflerini içermekteydi. İlk olarak Ayetullah Emin ve Şinasi Şahingiray tarafından çıkarılan haftalık bir mecmuada kullanılan bu kompozisyon, çok beğenildi. Bunun üzerine resmî amblem olarak kabul edilmesi için teklif yapıldı. Teklif alkışlar arasında ittifakla kabul oldu. Eski harfler Gayın ve Sin, daha sonra Latin alfabesine geçilmesiyle yerini G ve S harflerine bıraktı.[6]

    Renkleri
    Galatasaray Spor Kulübü'nün ilk renkleri kırmızı-beyaz'dır. Türk bayrağı'nın renklerinden esinlenerek seçilen bu renkler, dönemin baskıcı ve paranoyak yönetimi tarafından kuşkuyla karşılanmış ve futbolcular sıkı bir takibe alınmışlardır. Bu nedenle, sarı-siyah renkler gündeme gelmiş ama bunlar da kalıcı olmamış ve Galatasaray, bugünkü renklerine kavuşmuştur. Bu renklerin öyküsünü Ali Sami Yen şu şekilde açıklamaktadır:

    " Birçok yerleri dolaştıktan sonra, nihayet Bahçekapı'daki Şişman Yanko'nun dükkânına gidilerek orada zarif iki yünlü kumaşa tesadüf ettik. Biri, vişneye çalan koyuca tatlı bir kırmızı, öteki de, içinde turuncudan iz taşıyan tok bir sarı. Tezgahtar, mahirane bir el hareketi ile kumaşların dalgalarını birleştirdi. Bir saka kuşunun başı ile kanadının yarattığı renk güzelliğine benzer bir parlaklık hasıl oldu. Ateşin içindeki renk oyunlarını görür gibi olmuştuk. Sarı-Kırmızı alevinin takımımız üstünde parıldamasını tasavvur ediyor ve bizi derhal galibiyetten galibiyete götüreceğini tahayyül ediyorduk. Nitekim de öyle oldu." Buna karşılık kuruculardan Bekir Sıtkı, söz konusu renklerin Gül Baba'nın II. Beyazıd'e verdiği sarı ve kırmızı güllerden esinlendiğini ileri sürer. "


    Şubeler
    Futbol

    2000 yılında kazanılan UEFA Kupası.Ana maddeler: Galatasaray SK (futbol), Galatasaray Profesyonel Futbol Takımı, ve Galatasaray PAF Takımı
    2000 yılında bu başarılarından dolayı UEFA tarafından o yılın Eylül ayında Millenium Kupası ile ödüllendirilen ve kupası Franz Beckenbauer tarafından verilen Galatasaray, ayrıca Uluslararası Futbol Tarihi ve İstatistikleri Federasyonu tarafından yapılan "Dünyanın en iyi futbol kulüpleri" istatistik çalışmasında, 2000 Ağustos ayının en iyi takımı[7] olarak gösteridi ve o yılın sonunda dünyada yılın en iyi 2. takımı oldu.[8]


    2000 yılında kazanılan Süper Kupa.Galatasaray UEFA Kupası'nı yenilmeden ve Şampiyonlar Ligi gruplarını 3. olarak bitirip kazanan tek takımdır. 1999-2000 yılında, UEFA Kupası finalinde İngiltere'nin Arsenal kulübünü penaltılarla yenerek, bir Avrupa Kupası kazanan ilk ve tek Türk futbol kulübü olmuştur.[9] Galatasaray aynı yıl; Süper Kupayı'da Real Madrid'i 2-1 yenerek kazanmıştır.[10] Avrupa'da en fazla başarı yakalamış Türk takımı olan Galatasaray' ın Avrupalı rakiplerine oranla mütevazı olarak görülen kadrosuyla kazandığı UEFA Kupası ve Süper Kupa dünyada büyük bir başarı olarak görülmüş, böylece Galatasaray adı tüm dünya tarafından tanınan bir marka hâline gelmiş[11] ve kulüp dünya çapında büyük bir taraftar topluluğu kazanmıştır. Kulüp Avrupa' daki popülerliğini halen devam ettirmektedir.[12][13][14]

    Basketbol
    Ana madde: Galatasaray SK (basketbol)
    Galatasaray Basketbol Takımı 1940-1954 yılları arasında aralıksız 15 sene İstanbul Ligi şampiyonu olmuştur. İlerleyen yıllarda güçlü takımlar kuruldukça, basketbolda futbol kadar etkili olamamıştır. Galatasaray Cafe Crown'la kapsamlı bir sponsorluk anlaşması yapmış ve Galatasaray Cafe Crown adını almıştır. Galatasaray, 2006/07 sezonunda Beko Basketbol Ligi'ni 4. sırada bitirmiş ULEB Avrupa Kupasına katılmaya hak kazanmıştır.

    Bayan Basketbolu
    Ana madde: Galatasaray Spor Kulübü Bayan Basketbol Takımı
    Üstüste defalarca şampiyon olan ve Türkiye' de erişilemez bir rekora sahip Galatasaray Bayan Basketbol takımının şampiyonlukları aşağıdaki gibidir.
    2009 yılında Galatasaray, İtalya' nın Cras Basket Taranto takımını 82-61 yenerek Avrupa Şampiyonu olmuştur.

    Tekerlekli Sandalye Basketbolu

    2008 yılında kazanılan Kıtalararası Dünya Şampiyonası Kupası.Ana madde: Galatasaray Spor Kulübü Tekerlekli Sandalye Basketbol Takımı
    Kulübün Tekerlekli Sandalye Basketbolu takımı, Avrupa Tekerlekli Sandalye Basketbol şampiyonası finalinde Alman rakibi RSV Lahn-Dill'i 63-51 yenerek Avrupa şampiyonlar şampiyonu oldu.[3] Daha sonra Galatasaray, Japonya'da düzenlenen kıtalararası şampiyonada British Columbia takımını 77-62 mağlup ederek ve namağlup şampiyon olarak Türkiye'de kulüp bazında en büyük başarıya imza atmıştır.

    Voleybol
    Ana madde: Galatasaray SK (voleybol)
    1905'te kurulan köklü kulüp Galatasaray'da voleybolun temelleri 1919 yılında Selim Sırrı Tarcan'ın önderliğinde atılmıştır.1922 yılında Galatasaray'ın voleybol şubesi kurulur.1930'lu yıllarda Galatasaray İstanbul Voleybol Ligi'nde iki yıl mağlubiyet almadan şampiyonluk yaşamıştır. 1955-1967 yılları arasında erkek voleybol takımı 12 sene;1960-1967 yılları arasında da bayan voleybol takımı 7 sene üstüste şampiyon olur.

    Yüzme
    Yüzme sporu, atletizm ve jimnastik ile birlikte 3 ana spor dalından birisidir. Küçük yaşlarda başlayıp, uzun yıllar süren, büyük emek ve sabır gerektiren bu spor dalının Türkiye'de geçirdiği süreç içinde Galatasaray her zaman önemli bir rol oynamıştır. Galatasaray Mekteb-i Sultanisi'nin neredeyse kuruluşu ile başlayan bu ilginin tarihte 1873 yılına, Monseur Moiroux'un Beden hocalığı zamanın da belirtilmektedir.

    Modern anlamdaki ilk yarışların 1910'lu yıllarda yapıldığı Türkiye'de 1953-1966 yılları arasında Engin Ünal, Esfak Baytin ve Yılmaz Özüak gibi sporcularımızın bulunduğu takımımız önemli başarılara imza atmıştır. Yakın zamanlarda da Canan Ateş, Murat Özüak, Gökhan Attaroğlu, Memduha Alpdoğan, Banu Vahapoğlu, Berna Büyükuncu gibi sporcularımız bu başarıları devam ettirmişlerdir. Günümüzde de Galatasaray yüzme sporundaki liderliğini sürdürmektedir. Derya Büyükuncu, Uğur Taner, Hakan Kiper, Ayşe Diker, Emre Çelik ve Onur Uras akla gelen ilk sporculardır.

    Kürek
    1999 yılı Mart ayından itibaren Küçükçekmece Gölü kıyısındaki Kürek Tesislerinde faaliyetlerini sürdürmekte olan Galatasaray Kürek Takımı, yeni sezonda altyapı çalışmalarına hız veriyor, yani yeniden yapılanmaya gidiyor.

    Yelken
    Galatasaray Yelken Şubesi'nin mazisi 1912 yılına dayanır. Moda Koyu'nda İngilizler'in kendi aralarında yaptıkları fıta ve kik yarışları, Galatasaraylılar'ın (Ali Sami Yen, Bülent Emin, Sakallı Celal) deniz sporlarına doğru yönelmelerini sağlamıştır.

    Galatasaraylı sporcu Haşim Mardin'in "Rüyam" adlı kotrası ile Atlantik Okyanusu'nu aşmış olmasının yanında; Feyyaz, Burhan, Mahmut, Münir, Atakan, Samim Arduman'la birlikte Erzin ve Zerrin Demir, bu dalda büyük başarılar sağlayıp Avrupa Şampiyonası'na katılan ilk sporcularımız oldular.

    Almanya'da katıldığı 236 yarışın 220'sini birincilikle bitiren Demir Turgut 1936, Zerrin Demir de 1960 Olimpiyatları'nda yarıştı. Galatasaray'da denizciliğin başlangıcı anılırken, yelkende ve kotrada ilk akla gelen isimler; Kemal Niyazi Seyhun, Mahir Safi, Suat Karaosman, Fuat, Akif ve İbrahim Beyler'dir.

    1950'lerden sonra ise Prof. Dr. Süleyman Dirvana, Nedim Özgen'i saymak mümkündür. Yelken sporuna ilginin azaldığı yıllarda, 1957'de yelken şubesi Bebek'ten alınarak, Galatasaray Adası'na sonra da bugünkü yeri olan Kalamış'a taşınmıştır.

    Son yıllarda da uluslararası alanda önemli başarılar kazanan sarı kırmızılı yelkenciler arasında özellikle Alp Alpagut adı ön plana çıkmıştır. Dünya çapında dereceleri olan bu sporcumuz, girdiği yarışlarda hem ülkemizi hem de Galatasarayımız'ı en iyi biçimde temsil etmektedir. 1998 yılında Almanya'da yapılan Masterler Yarışması'nda ülkemizi temsil eden Galatasaraylı sporcu Anıl, Dünya Birincisi olmuştur.

    Sutopu
    1910'lu yıllarda sutopu ilk defa Galatasaraylılar tarafından İstanbul'da oynanmaya başlandı.

    Bebek Tesisleri'nde bir şube halini alan sutopu, Galatasaray Kuruçeşme Adası'nda uzun yıllar mücadelesine devam etti. 1968 yılında da Kalamış'daki havuzun açılması ile su sporları merkezi içindeki yerini aldı.

    1950'li yıllarda başlayan Türkiye Deplasmanlı Sutopu Ligi'nde 1955 ve 1957'de iki kez, uzun bir ara 1970'li yıllarda 73, 75 ve 77 olmak üzere üç kez şampiyonluğa ulaşmıştır. 1991 yılına kadar da 14 yıl ara verilmiştir.

    1988 yılında Macar hocamız Zoltan Gulyas'ın gelmesi ile altyapı çalışmalarına önem verilmiş, üye çocuklarına spor yaptıran bir şube yerine olimpiyat sporcusu yetiştirmeye çalışan bir şube haline gelmeye başlamıştır.

    Tüm bunların sonunda da sutopu "A" takımımız, 1991'den günümüze kadar tam 14 kez Türkiye Şampiyonu olmuş ve katıldığı Avrupa Kupaları'nda ilk yıllarda ağır mağlubiyetler alırken son yıllarda üst turları zorlayıp Avrupa'nın en iyi 9 - 12 takımı arasında yer almıştır.

    Motor Sporları Superleague Formula
    Ana madde: Galatasaray SK (Superleague Formula)
    Galatasaray, Superleague Formula'da temsil edilmektedir.

    Milano merkezli Scuderia Playteam AC Milan ve Galatasaray SK yarış takımlarına destek vermektedir. Yarışlar Ağustos ayında, İngiltere'deki Donnington Pisti'nde başlamıştır.

    Galatasaray yarış takımının pilotu Alessandro Pier Guidi' dir. Pier Guidi de Scuderia ise Playteam'in Maserati MC-12 ile FIA GT şampiyonasına katılmıştır. Superleague Formula yarış otomobilleri 750 beygir gücünde V12 motorludur.

    Galatasaray 2008 şampiyonasını 18 takım arasında 277 puanla 8. olarak bitirmiştir.[15]

    Galatasaray 2009 şampiyonasında Scuderia' yı bırakmış ve Durango ile anlaşmıştır.[15]

    Binicilik
    Dünyanın en gözde sporlarından biri olan binicilik sporunu kulüp bazında 1997 yılında kurmuş olan Galatasaray Spor Kulübü; bu sporu Türkiye'de uluslararası başarı seviyesine ulaştırmayı ve yeni nesillere bu sporu sevdirmeyi amaçlayarak Galatasaray Binicilik Şubesinin, İstanbul Maslak'taki Galatasaray Nevzat Özgörkey Binicilik Tesisleri içindeki yenilenen tesis binasını 15 Aralık 2008 günü kulüp başkanı Adnan Polat ve yönetim kurulu üyelerinin de katıldığı davetle tüm sporseverlerin hizmetine açmıştır. Kulübün ayrıca Fatih Ormanında yeni binicilik tesisi açma girişimi vardır. [16]

    Judo
    1984 yılında kurulan Galatasaray'ın judo şubesi; faaliyetlerini Burhan Felek Spor Salonu'nda sürdürmektedir. Kulüp, 2009'dan itibaren aynı yerde bulunan Galatasaray Judo Okulu'nda judo eğitimi vermektedir.[17][18] 2006 Türkiye Büyükler Ferdi Judo Şampiyonası'nda gümüş madalya kazanan judo şubesi, 2007 İstanbul Şampiyonası'nda altın madalya kazanmıştır.

    Briç
    Galatasaray Briç Subesi, 1997 yılında Ersan Feray ve Cavit Turan öncülüğünde kurulmuştur.[19] 1999, 2000 ve 2009 yıllarında Türkiye şampiyonu, 2007'de ise İstanbul şampiyonu olan şube, 28 Haziran 2008'de Fransa'nın Pau şehrinde yapılan "49. Avrupa Briç Şampiyona"sında oyuncularından Ergun Korkut'un takım kaptanı olduğu ve Galatasaray Briç Takım Kaptanı Orhan Ekinci'nin ortağı olduğu Türkiye Takımı ile birlikte Avrupa Şampiyonu olmuştur.[20][21]

    Diğer branşlar
    Atletizm,[22] satranç, aikido, tenis, masa tenisi, eskrim ve su altı dallarında da atletler ve oyuncular yarışmaktadır.

    Galatasaray Spor Akademisi
    Futbol akademisi

    Galatasaray Futbol Altyapısı'nın Hedefi gelecek yıllarda Galatasaray Profesyonel Futbol Takımının formasını giyecek sporcuların yetiştirilmesinin yanı sıra Galatasaray örf ve adetlerine bağlı; rakibe,hakeme,seyirciye saygılı; fair-play ilkelerine bağlı sporcular yetiştirmek; bu sporcuları ülke ve dünya futboluna kazandırırken buna paralel olarak kulübümüze ekonomik yönden güç kazandırmaktır.[23]

    İstanbul'da Florya, Bağcılar, Fatih, Avcılar, Çobançeşme, Merter, Büyükçekmece, Küçükçekmece, Başakşehir, Bayrampaşa, Beykoz, Beylikdüzü, Etiler, Bahçeşehir, Maltepe, Beylerbeyi, Ümraniye, şubelerinin yanında Anadoluda ise Ankara (2), G.Antep, Malatya, Zonguldak, K.Maraş, Sakarya, Konya, Antalya, Kuşadası, Nusaybin, Bandırma, Çorlu, Bursa, Mersin, Hatay, Kayseri Galatasaray Futbol okullarının bulunduğu diğer kentlerdir.

    Voleybol okulu
    Galatasaray Spor Kulübü, Voleybol Spor Okulu'na katılan öğrencilere sporu ve özellikle voleybolu sevdirmek ve öğrencilere voleyboldaki temel hareketleri öğreterek, branşa yönelik fiziksel gelişmelerini ortaya çıkartmak hedefinde hareket etmektedir.

    Yüzme okulu

    Galatasaray Spor Kulübü Yüzme Okulunda yüzme eğitiminin yanı sıra çocuğunuzun fiziksel ve ruhsal gelişimine destek olacak bir çok program planlanmıştır.

    Yelken okulu
    Mazisi 1910'lara dayanan Galatarasay Yelken Şubesi, Galatasaray Spor Kulübü'nün altında amatör şubeler kapsamında çalışmalarını sürdürmektedir. Şube Türkiye'nin en yoğun yaşayan şehirlerinden İstanbul'da ve bu şehrin en merkezi yerlerinden biri olan ama bir o kadar şehirden uzak hissi veren Kalamış Koyu' ndaki Galatasaray Kalamış Tesisleri' nde yer almaktadır. Rüzgar sörfü kursları ile birlikte yelken sporunun çeşitli branşları ve yaz okulları burada bulunmaktadır.

    Judo okulu
    Burhan Felek Spor Kompleksi içinde bulunan kapalı spor salonu ve Galatasaray Olimpik Yüzme Havuzu' nun bulunduğu alanda eğitimleri verilmektedir.[24]

    Binicilik okulu
    Galatasaray Nevzat Özgörkey Binicilik Tesisleri' nde küçükler için Pony gibi çeşitli eğitimler verilmektedir.

    Tesisler
    Ali Sami Yen Stadyumu

    Ali Sami Yen StadyumuAna madde: Ali Sami Yen Stadyumu
    Ali Sami Yen Stadyumu İstanbul'un Mecidiyeköy semtinde, Galatasaray Spor Kulübü'nün yönetiminde bulunan stadyumdur. Stadın yapımına 1943'te başlanmış, ancak 1964 yılında tamamlanabilmiş ve de resmî açılışı 20 Aralık 1964'te Türkiye-Bulgaristan karşılaşmasıyla yapılmıtşır. Adını Galatasaray'ın kurucusu Ali Sami Yen`den alan stadyum, 49 yıllığına Galatasaray Futbol Takımına kiralanmıştır. Stadın kapasitesi yaklaşık 25,000 kişiliktir.

    Türk Telekom Arena

    Türk Telekom Arena (13 Haziran 2009)Ana madde: Türk Telekom Arena
    Türk Telekom Arena [25] , Galatasaray Spor Kulübü'nün inşaat aşamasındaki Seyrantepe Spor Kompleksi içerisinde 55,147 seyirci kapasiteli Turkcell Süper Lig ve UEFA standartlarında olacak, kapalı spor salonu ve alışveriş merkezleri (sinema, hipermarket, cafe, bar) ile beraber yer alacak olan stadyumudur. Ayrıca yapıldığında Türkiye'nin en lüks ve en modern stadyumu olacaktır. UEFA tarafından henüz stad tamamlanmadan Türk Telekom Arena 5 yıldızlı statlar arasına alınmıştır.

    Florya Metin Oktay Tesisleri
    Ana madde: Florya Metin Oktay Tesisleri
    Florya Metin Oktay Tesisleri Galatasaray'ın ve Türk milli takımının antreman yaptığı tesislerdir. Galatasaray'ın efsane oyuncusu Metin Oktay'ın 1991 yılındaki kazada hayatını kaybetmesi sonucu tesislere ismi verilmiştir. 80 hektarlık bir alana kurulmuştur.

    Metin Oktay Tesisleri; Merkez Yönetim Binası, kamp binası, dört adet tam boy futbol sahası, genç takım tesisleri, kapalı spor salonu, Galatasaray Futbol Akademisi, Galatasaray Hastanesi, restoranlar, eğlence alanlarının yanı sıra Galatasaray Basketbol ve Voleybol takımları için yapılmış olan eğitim tesislerinden oluşmaktadır.

    Galatasaray Spor Kulübü, Florya Metin Oktay Tesisleri' nin arazisini lüks otel, villa, AVM olarak değerlendirip, antreman tesislerini Büyükçekmece'de ki kulübe ait 400,000 metrekare alana taşımak istemektedir.[26]

    Galatasaray Beyoğlu Hasnun Galip Kulüp Merkezi

    Galatasaray Beyoğlu Hasnun Galip Kulüp MerkeziAna madde: Galatasaray Beyoğlu Hasnun Galip Kulüp Merkezi
    Ananevi kulüp merkezi, Beyoğlu, Hasnun Galip Sokak'ta bulunmaktadır.

    2004 yılına kadar kulüp merkezi olarak işlev gören ve "Hasnun Galip Binası" olarak anılan bina, bugün kulübün Stadyum'dan sorumlu bölümlerine ve Sicil Kurulu'na hizmet vermektedir.

    Galatasaray Kalamış Tesisleri

    Galatasaray Kalamış TesisleriAna madde: Galatasaray Kalamış Tesisleri
    Anadolu yakasında bulunan Kalamış Tesisleri, Galatasaray'ın yelken şubesine ev sahipliği yapmaktadır. İstanbul'un en gözde sahillerinden birinde bulunan Kalamış Tesisleri ayrıca, Galatasaray camiasına şık restoranı ve temizliği sürekli denetlenen denizi ve sahili ile de hizmet vermektedir. 2007 yılında tamamen yenilenen Kalamış Tesisleri, Kadıköy bölgesinin en güzel sahil mekânlarından biri haline gelmiştir. Bu tesise bir kapalı salon ilave edilecektir.

    Galatasaray Olimpik Yüzme Havuzu

    Galatasaray Olimpik Yüzme HavuzuAna madde: Galatasaray Olimpik Yüzme Havuzu
    Üsküdar Burhan Felek Spor Kompleksi içinde yer alan Galatasaray Olimpik Yüzme Havuzu, 16 Eylül 2006'da hizmete açıldı. Daha önce üstü açık olan havuz, Galatasaray'ın yaptığı tadilat ile kapalı ve tam olimpik hale getirildi.

    Havuzda çatı kolonları, tribünlerin önünden geçmediği için seyircilerin müsabakaları tam olarak izleyebilmesi mümkün oluyor. 543 kişilik tribün kapasitesine sahip havuz ayrıca, sutopu, su balesi ve sualtı rugby gibi branşlara da hizmet verebiliyor. Dünya ve Olimpiyat Şampiyonaları'nda da kullanılabilecek tesisten günde 600 ile 800 kişi yararlanabiliyor.

    Galatasaray Adası

    Galatasaray AdasıAna madde: Galatasaray Adası
    İstanbul'un ve İstanbul Boğazı'nın üzerindeki Kız Kulesi ile birlikte tek kara parçası olan ve bu benzersiz konumundan ötürü şimdiden vazgeçilmez ve paha biçilemez bir mekân olan Galatasaray Adası bütünüyle yeniden inşa edilerek, Temmuz 2007 tarihinde Galatasaray camiası ve İstanbullular'a eğlence ve dinlence merkezi olarak hizmet vermeye başladı.

    Galatasaray Nevzat Özgörkey Binicilik Tesisleri

    Galatasaray Nevzat Özgörkey Binicilik TesisleriAna madde: Galatasaray Nevzat Özgörkey Binicilik Tesisleri
    Galatasaray Binicilik Şubesi'nin Maslak Atlı Spor Tesisleri içindeki yenilenen tesis binası, 15 Aralık 2008 tarihinde yenilenerek tekrar tüm sporseverlerin hizmetine açılmıştır. Yeni tesise Yönetim Kurulu kararıyla Nevzat Özgörkey Binicilik Tesisi adı verilmiştir. 10 yıl aradan sonra yeniden faaliyete geçen binicilik şubesi tesislerinde, ilk etapta inşası tamamlanan kulüp binasının ardından ikinci aşamada 100 at kapasiteli, betonarme bir ahır inşa edilecektir. 40,000 metrekaredir. Nevzat Özgörkey Tesislerinde Galatasaray Store Plus açılmış olup diğer tesislerde de açılması düşünülmektedir.

    Galatasaray Küçükçekmece Kürek Tesisleri
    Ana madde: Galatasaray Küçükçekmece Kürek Tesisleri
    Küçükçekmece'de 1999 yılının mayıs ayında açılan, teknolojinin son gelişmeleriyle donatılmış kürek tesisi, 200 kürekçiye ev sahipliği yapmaktadır.

#21.12.2010 17:26 0 0 0
  • F€n€RB@HÇ€
#21.12.2010 17:36 0 0 0
  • Arkadaşlar Bilgiler Güzel Mi?
#21.12.2010 17:55 0 0 0
  • Eğer İstediğiniz Konularda Bilgi İstiyorsanız Konunuzu söyleyinn
#21.12.2010 17:56 0 0 0
  • Asal sayıların geçmişi [değiştir]
    Öklid (Euklides)'ten beri asal sayıların sonsuz olduğu kabul edilir. Asal sayılar hakkındaki pek çok soru günümüzde hâlâ cevaplanamamaktadır. Asırlardır asal sayılar üzerinde bir çok teorem ortaya atılmış, asal sayıların bulunması için çeşitli formüller üretilmeye çalışılmıştır. Fakat bunların hepsinin yanlış olduğu kanıtlanmıştır. Günümüzde asal sayıları veren bir matematik formülü bulunmamaktadır. Sayılar Teorisi'nin en önemli uğraşısı asal sayılar hakkındaki bu tür sorulardır.

    Asal sayılar ayrıca Kriptografi alanının da yapı taşlarıdır.




    İkiz asallar [değiştir]
    Aralarındaki fark iki olan asal sayılar hakkındaki İkiz Asallar konjektürü.

    Örneğin:

    (3, 5)
    (5, 7)
    (11, 13)
    (17, 19)
    (29, 31)
    (41, 43)
    (59, 61)
    (71, 73)
    (101, 103)
    Riemann Hipotezi [değiştir]
    Asal sayıların doğal sayılar içerisindeki dağılımı hakkındaki Riemann Hipotezi.

    Goldbach hipotezi [değiştir]
    Asal sayılarla ilgili Goldbach hipotezi görünürde doğru gözüksede halen kanıtlanamamıştır. "Her çift sayı iki asal sayının toplamı mıdır?"

    Örneğin:

    4 = 2 + 2
    6 = 3 + 3
    8 = 3 + 5
    10 = 3 + 7
    12 = 5 + 7
    14 = 3 + 11
    16 = 3 + 13
    18 = 5 + 13
    20 = 3 + 17
    22 = 3 + 19
    24 = 5 + 19
    26 = 7 + 19
    Mersenne Sayıları [değiştir]
    Asal bir a sayısı için (2a -1) biçiminde yazılan sayılara Mersenne sayıları denir.

    Örneğin:

    2 => 22 - 1 = 3
    5 => 25 - 1 = 31
    300 Basamaklı bir Asal sayı [değiştir]
    30395687838640197740576586692903457745879399331434826309477264645328 30627227012776329366160631440881733123728826771238795387094001583065 67338328279154499698366071906766440037074217117805690872792848149112 02228633214487618337632651208357482164793399296124991731983621930427 4280243803104015000563790123

    300 basamaklı asal sayının okunuşu:
    üç yüz üç oktononagintilyon dokuz yüz elli altı septennonagintilyon sekiz yüz yetmiş sekiz sexnonagintilyon üç yüz seksen altı kennonagintilyon dört yüz bir kattuornonagintilyon dokuz yüz yetmiş yedi trenonagintilyon dört yüz beş dononagintilyon yedi yüz altmış beş unnonagintilyon sekiz yüz altmış altı nonagintilyon dokuz yüz yirmi dokuz novemoktogintilyon otuz dört oktooktogintilyon beş yüz yetmiş yedi septenoktogintilyon dört yüz elli sekiz sexoktogintilyon yedi yüz doksan üç kenoktogintilyon dokuz yüz doksan üç kattuoroktogintilyon üç yüz on dört treoktogintilyon üç yüz kırk sekiz dooktogintilyon iki yüz altmış üç unoktogintilyon doksan dört oktogintilyon yedi yüz yetmiş iki novemseptuagintilyon altı yüz kırk altı oktoseptuagintilyon dört yüz elli üç septenseptuagintilyon iki yüz seksen üç sexseptuagintilyon altmış iki kenseptuagintilyon yedi yüz yirmi iki kattuorseptuagintilyon yedi yüz bir treseptuagintilyon iki yüz yetmiş yedi doseptuagintilyon altı yüz otuz iki unseptuagintilyon dokuz yüz otuz altı septuagintilyon altı yüz on altı novemsexagintilyon altmış üç oktosexagintilyon yüz kırk dört septensexagintilyon seksen sekiz sexsexagintilyon yüz yetmiş üç kensexagintilyon üç yüz on iki kattuorsexagintilyon üç yüz yetmiş iki tresexagintilyon sekiz yüz seksen iki dosexagintilyon altı yüz yetmiş yedi unsexagintilyon yüz yirmi üç sexagintilyon sekiz yüz yetmiş dokuz novemkenquagintilyon beş yüz otuz sekiz oktokenquagintilyon yedi yüz dokuz septenkenquagintilyon dört yüz sexkenquagintilyon yüz elli sekiz kenkenquagintilyon üç yüz altı kattuorkenquagintilyon beş yüz altmış yedi trekenquagintilyon üç yüz otuz sekiz dokenquagintilyon üç yüz yirmi sekiz unkenquagintilyon iki yüz yetmiş dokuz kenquagintilyon yüz elli dört novemkatragintilyon dört yüz doksan dokuz oktokatragintilyon altı yüz doksan sekiz septenkatragintilyon üç yüz altmış altı sexkatragintilyon yetmiş bir kenkatragintilyon dokuz yüz altı kattuorkatragintilyon yedi yüz altmış altı trekatragintilyon dört yüz kırk dokatragintilyon otuz yedi unkatragintilyon yetmiş dört katragintilyon iki yüz on yedi novemtrigintilyon yüz on yedi oktotrigintilyon sekiz yüz beş septentrigintilyon altı yüz doksan sextrigintilyon sekiz yüz yetmiş iki kentrigintilyon yedi yüz doksan iki kattuortrigintilyon sekiz yüz kırk sekiz tretrigintilyon yüz kırk dokuz dotrigintilyon yüz on iki untrigintilyon yirmi iki trigintilyon iki yüz seksen altı novemvigintilyon üç yüz otuz iki oktovigintilyon yüz kırk dört septenvigintilyon sekiz yüz yetmiş altı sexvigintilyon yüz seksen üç kenvigintilyon üç yüz yetmiş altı kattuorvigintilyon üç yüz yirmi altı trevigintilyon beş yüz on iki dovigintilyon seksen üç unvigintilyon beş yüz yetmiş dört vigintilyon sekiz yüz yirmi bir novemdesilyon altı yüz kırk yedi oktodesilyon dokuz yüz otuz üç septendesilyon dokuz yüz doksan iki sexdesilyon dokuz yüz altmış bir kendesilyon iki yüz kırk dokuz kattuordesilyon dokuz yüz on yedi tredesilyon üç yüz on dokuz dodesilyon sekiz yüz otuz altı undesilyon iki yüz on dokuz desilyon üç yüz dört nonilyon iki yüz yetmiş dört oktilyon iki yüz seksen septilyon iki yüz kırk üç seksilyon sekiz yüz üç kentilyon yüz dört katrilyon on beş trilyon beş yüz altmış üç milyon yedi yüz doksan bin yüz yirmi üç


    Matematikçiler 1'i asal sayı olarak kabul ediyorlardı ve 1'in asal olarak kabul edilmesine dayanarak yapılan birçok çalışma geçerliliğini hâlâ sürdürmektedir, örneğin Stern ve Zeisel'in çalışmaları. Henri Lebesgue, çalışmalarında 1'i asal olarak ele alan son profesyonel matematikçi olarak bilinir. 1'i asal olarak ele alırsa bazı teoremlerde değişikliğe gidilmesi gerekir. Örneğin tüm pozitif tam sayıların "yalnız bir şekilde" asal sayıların çarpımları şeklinde yazılabileceğini söyleyen Aritmetiğin temel teoremi, geçmişteki asal sayı tanımına göre geçerli değildir. [1][2][3] .


    Resimdeki örnek 11 in asal olduğunu ve 12 nin asal olmadığını gösteriyor. Asal oturanlar [değiştir]
    Aritmetiğin temel teoremi 1 den büyük tüm tam sayıların asal sayıların çarpımları şeklinde yazılabileceğini, üstelik yazımın da yalnız bir şekilde (teklik) olacağını söyler ( asal çarpanların değişik sıralanması hariç). Bir sayının asal çarpanlara ayrılmasında bir asal sayı birden fazla tekrar edebilir. Dolayısıyla asal sayılar, doğal sayıların "temel inşa taşları" olarak düşünülebirlir.Örneğin, 23244 ü şu şekilde asal çarpanlarına ayırabiliriz.


    ve 23244 ün diğer asal çarpanlara ayırış şekilleri yukarıdaki ile aynıdır, fakat asal sayıların sıralaması değişik olabilir. Büyük sayılar için değişik asal çarpanlara ayırma algoritmaları vardır.

#21.12.2010 18:01 0 0 0
  • KİMLER GS KİMLER FB KİMLER BJ söyleyin bakalım...

#21.12.2010 18:04 0 0 0
  • KIZLAr bişey sorucam siz hiç arkadaşlarınıza sır verdiniz mi?



#21.12.2010 18:41 0 0 0