Karpuz kansere karşı etkili(

Son güncelleme: 30.08.2007 07:53
  • Havaların ısınmasıyla birlikte alışveriş merkezleri ve manavların reyonlarını süslemeye başlayan karpuzun, içeriğinde bol miktarda bulunan laykopen maddesi nedeniyle, kansere karşı koruyucu özelliği olduğu bildirildi.

    Erciyes Üniversitesi Atatürk Sağlık Yüksek Okulu Beslenme ve Diyetetik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Betül Çiçek, kansere karşı koruma özelliği olduğu bilinen laykopen maddesinin, karpuzda bol miktarda bulunduğunu belirtti.

    Yaz mevsiminde bolca bulunan ve ucuz olmasının yanı sıra her yaştan insan tarafından sevilen bir meyve olan karpuzun, insan sağlığına faydasına dikkati çeken Çiçek, yaz mevsiminde insanlara bol miktarda karpuz tüketmelerini tavsiye ettiklerini kaydetti.

    Laykopen maddesinin antioksidan özelliği nedeniyle kansere karşı koruma sağladığını ifade eden Çiçek, şu bilgileri verdi: ``Karpuz, kansere karşı koruma özelliği olan laykopen maddesi bakımından oldukça zengin bir meyvedir. Kansere yol açan en büyük sebeplerden biri, doku ve organların zararlı maddeler nedeniyle hasar görmesidir. Laykopen maddesi ise antioksidan özelliği sayesinde, serbest radikaller denilen zararlı toksinlerin sağlıklı doku ve organlara bağlanmasını engeller. Laykopen, doku ve organlara bağlanarak zararlı maddelere karşı koruma sağlar. Bu nedenle karpuz, kansere karşı koruma sağlayan en önemli besinlerden biridir.`` Vücudu kansere karşı en fazla koruduğu bilinen maddelerin başında A ve E vitaminlerinin geldiğini hatırlatan Çiçek, karpuzda bulunan laykopenin kansere karşı koruyuculuğunun A vitamininden 2 kat, E vitamininden 10 kat daha fazla olduğunu vurguladı.`` Karpuzun besin değeri açısından da oldukça zengin bir meyve olduğunu söyleyen Çiçek, orta boy bir karpuzdan kesilen ince bir dilimin 6.4 gram kanbonhidrat, bir miktar protein ve yağ ile 26 kalori içerdiğini bildirdi.
#25.05.2006 23:13 0 0 0
  • karpuzu çok severim
#25.05.2006 23:40 0 0 0
  • babam saolsun yazlarıkarpuzsun bir gecemiz geçmez

    bilgi için sağol SU PERİSİ
#26.05.2006 08:11 0 0 0
  • Karpuz en sevdiğim ve mevsiminde en çok tükettiğim meyvedir,
    Karpuzun çok faydalı olduğunu ve bol mikterde çinko içerdiğini de biliyordum,
    ama bu kadar çok faydasını bilmiyordum,
    teşekkürler su-perisi hadi bol bol karpuz yiyelim noimage
#26.05.2006 08:13 0 0 0
  • karpuz yazın serinleten tek meyva:D
#26.05.2006 11:00 0 0 0
  • yaz aylarında en çok tükettiğim meyvedir. bilgilerin için teşekkürler
#30.05.2006 07:59 0 0 0
  • Karpuzu sadece soframızın vazgeçilmez nimeti olan lezzetli bir yiyecek olarak görmeyin,karpuz kanser türlerinin ve daha birçok hastalığın başdüşmanıdır.

    Yaz aylarının en lezzetli ve vazgeçilmez yiyeceklerinden biri olan karpuz, kanser türlerine karşı etkisi başta olmak üzere, kalp fonksiyonlarının ve kan basıncının düzenlenmesine de yardımcı oluyor.

    Karpuzun, bol miktarda C vitamini ve antioksidan özelliği ile çeşitli kanser türlerine karşı etkili olan Beta karoten içerdiğini belirten uzmanlar, içerdiği yüksek potasyumun da kalp fonksiyonlarının ve kan basıncının düzenlenmesine yardımcı olduğunu kaydediyor. Dr. Ayhan Özcan, karpuzun aynı zamanda iyi bir lif kaynağı olduğundan bağırsak hareketlerini düzenlediğini söyledi.
#30.08.2007 07:53 0 0 0