Einstein'ın beyninin 3 farkı çıktı

Son güncelleme: 29.09.2008 12:49
  • Bilim adamları, 1955'te ölen Einstein'in cesedini yakmışlar, beynini araştırmalar için almışlardı. Yapılan araştırmalarda Einstein'in beyninin 3 önemli farkının olduğu ortaya çıktı.

    noimage

    Elbetteki sizinkinden daha büyük. Fakat farklı bir şekli olduğunu da söyleyebiliriz.

    Şüphesiz Albert Einsteinin zekası bütün zamanların en iyilerinden biridir. Bugünlerde bilim adamları, Einsteinin kavramları işlemede sadece eşsiz bir beyin yeteneğine sahip olmadığını aynı zamanda beyninin fiziksel olarak da farklı olduğunu söylüyorlar.

    Einstienin beyin özellikleriyle, benzer yaştaki dört insanın beyin özelliklerini karşılaştıran yeni bir araştırmada yapısal farklılıklar bulundu. Daha önce araştırma yapan bilim adamları, Einsteinin daha fazla beyin hücrelerine sahip olduğunu belirtirken, bu araştırma beyninin diğerlerinden daha büyük olduğunu ortaya çıkardı.

    1955de 76 yaşında ölen bu büyük matematikçi ve fizikçinin beyni, uzun yıllar boyunca araştırmacıların ilgisini çekmiştir. Einsteinin cesedi yakıldı, sadece beyni bilimsel çalışmalar için korunmuştu.

    Diğer araştırmacılar Einstienin beyninin her bir nöronunda çok sayıda glial ( sinir sistemi destek dokusu) hücrelerinin olduğunu ve bu hücrelerin daha çok enerjiye ihtiyacı olduğunu ve enerji kullandığını bulmuşlardı. Bunun sonucu olarak beyin daha geniş çalışma kapasitesine ulaşır. Glial hücrelerinin vazifesi nöronlar için gerekli destek ve korumayı sağlamaktır.

    Önceki araştırma, Einsteinin beynindeki nöronların yoğunluğunun daha büyük olduğu ve beyin zarının diğerlerinden daha ince olduğunu göstermişti.

    Aynı zamanda Einsteinin, beynin matematik becerisinin olduğu varsayılan bölgede olağandışı bir tarzda oluklar olduğu ve diğer beyinlerden yüzde 15 daha büyük olduğu bulunmuştu. Farklılıkların kombine etkisi, matematiksel alana ait sinir hücreleri arasındaki bağlantıların daha iyi olmasına yol açmış olabilirdi.

    Bu hafta yayınlanan en son araştırmaya ABD ve Arjantinden bilim adamları katıldılar.

    Araştırmacılar, Einsteinin astrositik ( merkezi sinir sistemindeki yıldız şekilli glial hücre ) çıkıntılarının tabakalar arası terminal kitlelerinin boyutlarının daha büyük ve sayısının daha çok olduğunu belirtiyorlar.

    Bu farklılıkları tam olarak neyin etkilediği tam olarak belli değil. Araştırmacılar, bulduklarının basit bir yaşlanmanın işareti de olabileceğini hatırlatıyorlar.

    Bununla birlikte araştırmacılar, Einstienin beyninin benzersiz olamayabileceğini ve diğer insanlarında benzer beyne sahip olabileceğini, ancak hiçbir zaman aynı derecede kullanamayacaklarını belirtiyorlar:

    Belki de özel beyin ve zekaya sahip birey sayısı sanılandan da fazla. Bunlar; sosyo-kültürel şartlar, hastalıklar sebebiyle beynin bu kapasitesinin pasifleşmesi, gebelik döneminde bebeğin risk altında olması, veya çocuğun büyüdüğü ortamın yetersiz olması sebebiyle görülemeyebilir.

    Araştırmacılar, beynin tek başına zeka derecesinin bir göstergesi olarak görülmemesi gerektiğini söylüyorlar. Yoğun sosyal içerikli beyin ve zekaya sahip türler, örneğin insanlar, çoklu genetik ve çevresel faktörlere bağlı olarak bireyin özel yeteneğinin gelişebileceğini belirtiyorlar.

    Farklılıklar

    1 - Önceki araştırmacılara göre, Einsteinin beyin zarı daha ince ve aynı yaştaki birisine kıyasla yüzde 15 daha büyüktü. Aynı zamanda glial olarak adlandırılan sinir doku hücre sayısı, ortalamadan daha fazla bulunmaktaydı.

    2 - Einsteinin beyin dokusu daha büyük boyutta ve nodüller ( terminal kitleler) daha fazla sayıdadır. Böyle olması, onun beynini tam olarak nasıl etkilediği tam olarak bilinmiyor. Belki de bu, yaşlanmanın bir belirtisi de olabilir.

    3 - Einsteindeki nodül miktarı başka insanlarda da bulunabilir. Hatta, benzer beyne de sahip olabilirler. Ancak, potansiyelleri ortaya çıkarma şansına sahip olamayabilirler
#05.06.2006 10:09 0 0 0
  • vay be
    sagol yazi icin
#19.06.2006 03:45 0 0 0
  • ellerine saglik....
#20.06.2006 14:27 0 0 0
  • insanlığa hizmeti olmuş birine saygı duyarım ve
#26.06.2006 14:25 0 0 0
  • paylaşım için teşekkürler
#27.07.2006 08:25 0 0 0
  • hmm
#26.09.2008 01:36 0 0 0
  • EVET CANIM BAYLAŞIMIN İÇİN TEŞEKKÜR EDERİM SAGOL
#29.09.2008 12:43 0 0 0
  • ilginç
    teşekkürler
#29.09.2008 12:49 0 0 0