Eger yikarken ya da tararken günde 80 ile 100 tel saçiniz dökülüyorsa bu normaldir; ama elinizde bir avuç saç kaliyorsa, fazla miktarda dökülme söz konusudur. Erkeklerde en yaygin olan saç dökülmesi 'androgenetik' denilen seklidir. Erkeklerde saçlar genelde sakaklarda ve tepede dökülür, bazen dazlakl1ga kadar gider. Kadinlarda ise saç dökülmesi belirli bir bölgede olmaz saçlar seyrekleserek yaygin sekilde dökülür.
Saç dökülmesi, aileden gelen irsi bir rahatsizlik olabilir. Stres, dogum sonrasi ve menopoz dönemindeki hormon dengesizligi de saç dökülmesine neden olurlar.
Sac Derisine Masaj:
Stres de saç dökülmesinde önemli bir etkendir. Stres, kadinlarda az miktarda bulunan erkeklik hormonu testosteron'un üretimini kolaylastirir. Saç dökülmesinden testosteron hormonu da sorumludur. Saçlariniz tutamlar halinde dökülüyorsa nedeni, stres olabilir. Stres (gerginlik, sikinti) nedeniyle saç derisinde bir gerginlik olusur; bu gerginlik saç dökülmesini baslatabilir: çünkü saç derisindeki gerilme nedeniyle damarlar daralir; kil keselerini besleyen kanin akisi yavaslar. Uzmanlar böyle durumlarda saç derisine masajla gevsemeyi öneriyorlar. Kendiniz ya da bir yakininiza bu masaj1 yaptirabilirsiniz. Sakaklarinizi, parmaklarinizla yukari dogru bir dakika kadar ovun; kan akisi yukariya dogru oldugundan masaji bu yönde yapmaniz yararlidir.
Sonra parmaklarinizi alniniza koyun ve yukariya, saç diplerine hareket ettirerek bir dakika ovun. Sonra parmaklarinizi basin arkasina koyun ve saç derisini önce yukari dogru; sonra asagiya, boyuna dogru ovun.
Saclarin Gidasi:
Saç sagligi, saglikli bir beslenmeye baglidir. Vitamin ve mineral yönünden yetersiz beslenme saçlari zayiflatir. Saglikli saçlara sahip olmak için tipki cilt güzelliginde oldugu gibi bol su içilmelidir. Su, dokulari sulayarak, yedigimiz gidalardan arta kalan zararli toksinlerin vücuttan atilmasini saglar. Bu, saçlarin iyice beslemesi için gereklidir. Zira gidalarin iyi sindirilmemesi, zararli toksinlerin vücuttan atilamamasi halinde kan dolasimi düzenli çalismaz; bu durumda yeterince beslemeyen saçlar, yagli ve donuk renkli olurlar.
C (turunçgiller), E (bitkisel sivi yaglar) ve B (bugday, pirinç) grubu vitaminler, silikon, selenyum ve çinko da saç sagligi için temel vitaminlerdir. Bugday ve soyada bulunan amino asitler de saçlari güçlendiriyor. Bunlari içeren vitamin takviyesi yapabilirsiniz. Uzmanlara göre saçlar için yararli olan gidalar arasinda taze meyve, yagli balik ve üzerinde zeytinyagi gezdirilmis taze salatayi sayabiliriz. Vücudun yagsiz kalmasi saçlarin cansiz ve kuru olmasina neden olur.
Buna karsilik çikolata, margarin ve tereyagi gibi donmus kati yaglar, kahve ile cola'li içeceklerden kaçinin.
Saclarin Asit Dengesi:
Saç sagligi için, saçlarin asit dengesinin yani pH faktörünün korunmasi gerekir. Saçlarin pH faktörü ortalama 4.6'd1r. Sampuanlarin çogu alkalin esaslidir ve pH faktörü 8 civarindadir; bu da saçin dogal asit dengesini bozar, özellikle uzun saçlarin kurumasina neden olur. Uzmanlar saçin dogal asit dengesini telafi için sirkeli ya da limonlu su ile durulanmasini ögütlüyorlar.
merhaba arkadaslar benim önerim saf kekik suyu ile masaj yapilirsa hem sac dökülmeyi hemde kepegi önlemis olunur.... birde kina yakmak saclari sIklastirir.