I. Justinianos

Son güncelleme: 04.03.2011 15:22
  • Justinianos Kimdir - Justinianos Resimleri - Justinianos Biyografisi - Justinianos Hakkında



    I. Justinianos (Latince:Flavius Petrus Sabbatius Iustinianus) (Türkçe tarihlerde Jüstinyen olarak da bilinir) 482 yılında Makedonya'da Üsküp yakınlarındaki bir köyde dünyaya geldi ve 14 Kasım 565 günü İstanbul'da öldü. Justinianos 1 Ağustos 527-14 Kasım 565 döneminde Doğu Roma İmparatorluğu'nun imparatoru olarak hüküm sürmüştür. Bazı tarih yazarları tarafından kendisine büyük unvanı yakıştırılmaktadır. Zamanı Bizans imparatorluğunun en parlak dönemlerinden biridir.

    Roma Hukukunda yaptığı reformla anılır. Geç Antik Çağ'ın en önemli hükümdarlarındandır. Ortadoks Hıristiyanlarca aziz olarak kabul edilmiştir.

    İmparatorluğu döneminde en önemli restorasyon çalışmalarından biri de II. Theodosius döneminde yapılan Ayasofya 'nın 532 yılında yıkılışından sonra tekrar yapılmaya başlanmasıdır.

    532 yılında yapımına başlanan Ayasofya 5 sene gibi kısa bir sürede bitirilerek şuan bile ünvanını koruyan 'Dünya'nın en hızlı inşa edilen katedrali' ünvanına sahip olmuştur.

    Ayasofya şuan Türkiye Cumhuriyeti sınırları içinde bulunan İstanbul 'da yer almaktadır. 15. yy gibi muazzam bir süre katedral olarak hizmet vermiş olan Ayasofya , 1453 'te Fatih Sultan Mehmet 'in İstanbul'u fethinden sonra Camii olarak hizmet vermeye başlamış daha sonra Mustafa Kemal Atatürk tarafından müzeye çevrilmiştir ve hala da müze olarak hizmet vermektedir.
#04.03.2011 15:22 0 0 0