Çorum Kadın ve Çocuk Doğum Hastanesinde görevli doktor, ebe, hemşire ile sağlık ve temizlik personeline, Kırım Kongo kanamalı ateşi hastalığı konusunda seminer verildi.
Seminerde, Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Timur Harzadın tarafından, hastanenin konferans salonunda, Kırım Kongo kanamalı ateşi hastalığının tarihçesi, bulaşma yolları, tedavisi ve hastalık riski konularında katılımcılara detaylı bilgiler verildi. Kırım Kongo kanamalı ateşi hastalığının ölümcül bir hastalık olduğuna dikkat çeken Harzadın, şunları söyledi: ''Hastalık, insanlara kenelerin ısırması veya kenelerle temas sonucu bulaşır.
Evcil hayvanlara da kenelerin ısırması ile bulaşabilmektedir. Ancak hastalık hayvanlarda belirtisiz seyrederken insanlarda öldürücü olabilmektedir. Yabani kemirici hayvanlar, kuşlar ve keneler, hastalığın doğadaki devamlılığını sağlayan canlılardır. Keneler beslenmek için hayvanlardan kan emerler, kan emme sırasında aldıkları virüsü vücutlarında çoğaltırlar ve insanlardan kan emerken bulaştırırlar.''
Sinevizyon gösterisi eşliğinde verilen seminer, Dr. Harzadın'ın katılımcılardan gelen soruları yanıtlaması ile sona erdi. Hastane personelinin yoğun ilgi gösterdiği seminerin, belli aralıklarla Ağustos ayına kadar devam edeceği kaydedildi.
-''10 KİŞİ GÖZETİM ALTINDA TUTULUYOR''
Çorum Valisi Hüseyin Poroy, AA Muhabirine yaptığı açıklamada, Kırım-Kongo kanamalı ateşi hastalığı şüphesiyle 10 kişinin Ankara ve Çorum'daki hastanelerde gözlem altında tutulduğunu bildirdi. Sağlık Müdürlüğünün tespitlerine göre 2006 yılında 33 şüpheli vakanın hastaneye başvurduğunu ifade eden Poroy, ''Şu anda Ankara'da takip edilen vaka sayısı 6, Çorum Devlet Hastanesinde 3, Hasan Paşa Devlet hastanesinde 1 olmak üzere toplam 10 kişidir'' diye konuştu.
Söz konusu hastalık konusunda bir yıldır mücadele verildiğini ifade eden Poroy, konuşmasını şöyle devam etti: ''Kırım Kongo kanamalı ateşi hastalığı konusunda 2005 yılında vaka görülen 15 köyde ilaçlama, bin 625 büyükbaş ile bin 150 küçükbaş hayvanda ve bunlara ait ahır ve ağıllarda ilaçlı kene mücadelesi yapıldı.
Diğer yandan öncelikle hastalığın görüldüğü köyler olmak üzere bütün köylerimizde bilgilendirme çalışmaları yapılmış, 17 bin el broşürü dağıtılmıştır. Bunun yanında Çorum merkeze bağlı 204 ve ilçelere bağlı 490 olmak üzere toplam 694 köyde toplantılar düzenlenmiştir. Aynı çalışmalar artırılarak, 2006 yılında da devam etmiş, vaka tespit edilen 28 köyde ikinci kez eğitim çalışmaları yapılmıştır. İl genelinde bugüne kadar 30 bin adet broşür ve el ilanı dağıtıldı''
yazın için sağolasın kardeşim halkın bilinçlenmesi için herkesin bildiğini yaşamaya çalışmasıda lazım bence çünkü insanın yaptıgı dediğinden daha etkili oluyo
selametle...