insülin pompa - Insulin Pump
Diyabet'te İnsülin Tedavisine Farklı Boyut: İnsülin Pompası
Memorial Suadiye Polikliniği'nden Uzm. Dr. Soner Dileklen, Tip 1 olarak adlandırılan ve insüline bağımlı olan diyabet hastaları için gerekli olan insülin pompası hakkında bilgi verdi.
Diyabet hastalarında insülin kullanımı gerçekten sıkıntılı ve zor bir tedavi yöntemidir. En büyük problemi de tip 1 olarak adlandırılan insüline bağımlı olan diyabet hastaları yaşamatadır. Bu hastalar diyabete yakalandıkları genç yaşlardan itibaren insüline mahkum yaşamaktadırlar. İnsülin pompaları ise tip 1 diyabet hastaları için çok ciddi bir konfor ve tedavi başarısı sağlamaktadır.
İnsülin pompası nedir ?
İnsüline bağımlı diyabet hastaları günde 4 defa insülin yaparak hayatlarını sürdürebilmektedirler. Bazen bu kadar sık insülin yapılması bile şeker düzeylerinde ciddi bir düşüklük sağlayamamaktadır. İnsülin pompaları özellikle bu tip hatalarda şeker düzeyinin dengelenmesi adına çok ciddi faydalar sağlamaktadır.
insülin pompası resimleri - Insulin Pump images
insülin pompası resimleri - Insulin Pump images
İnsülin pompası, tüm gün sürekli ve az miktarda insülin salgılayarak, kan şekerinin daha düzgün olmasını sağlar. Hastalar bu yöntemi kullandıklarında günde 4 defa enjeksiyon yapma zorunluluğundan kurtulurlar.
İnsülin pompası nasıl çalışır?
İnsülin pompası çağrı cihazı büyüklüğünde bir cihazdır. Cihaz 3 parça olarak görev yapar:
1. Kanül bölümü: Bu bölüm ince, yumuşak,iğnesiz bir plastik borucuktur. Bu bölüm infüzyon seti ile cihaza bağlanır. Cilt altına yerleştirilen kanül bölümü insülinin vücuda girişini sağlar. Bu set ile cihaz çıkartılarak duş alınabilmektedir.
2. Cihaz bölümü: Bu bölüm insülin kartuşun içinde bulunduğu ve verilen dozu ayarlayarak insülinin yapılmasını sağlayan bölümdür.
3. Rezervuar bölümü: İçinde 3 gün yetecek oranda insülin içeren depo bölümüdür.
İnsülin pompasının faydaları nelerdir ?
1. Bu cihaz hastaların yaşam kalitesini çok ciddi oranda arttırır. Kullanıcılar daha az günlük değişiklik, daha fazla esneklik ve gelecek açısından daha az endişe duymaktadır. Yapılan incelemelerde bu pompayı kullanan kişilerin eski tedavilerine dönme olasılığını sadece % 2-3 olduğu saptanmıştır.
2. Pompa kullanan kişilerde şeker oranlarının çok iyi düzeyde seyretmesi nedeni ile diyabete bağlı oluşabilecek sorunlarda ciddi oranda bir azalma saptanmaktadır.
Çok merkezli yapılan DCCT çalışması sonuçlarına göre Hb A1c oranında 1 birim düşürmenin;
Bu sonuçlar çerçevesinde şeker kontrolünün çok iyi yapılması gerekliliği bir kez daha su yüzüne çıkmıştır.
3. Pompa kullanımının bir diğer faydası da oluşabilecek ani şeker düşüklüklerini önlemesidir. Cihaz hem kişiye insülin yapılmasında hem de gıda alımında bir esneklik sağlamaktadır. Gece uyurken oluşabilecek şeker düşüklüklerini de alarm ile uyararak bu konuda da bir güven oluşturmaktadır.
İnsülin pompası kimlere önerilir ?
1.Pompa hastası özellikle tip 1 diyabet hastası olmalıdır. Özellikle 4 öğün insülin yapan hastalarda çok daha efektif bir başarı sağlayabilmektedir. 2.Hasta genç ve cihazı kullanabilir olmalıdır. Özellikle genç ve dinamik bir iş yaşamı olan hastalarda cihaz çok daha faydalı olmaktadır.
3.Özellikle şeker dinamiğinde çok ciddi sorunların gözlendiği gebelik ve ergenlik çağında bu cihazın kullanımı çok daha pratik ve başarılı olmaktadır.
İnsülin pompası nasıl uygulanır ?
İnsülin pompası uygulanmasına karar verilen hastalarda ilk olarak C-GMS adı verilen bir cihaz takılır. Bu cihazın görevi 72 saat boyunca 10 dakikada bir şeker düzeylerini kaydetmektir. Bu şeker düzeyleri incelenerek hastanın günlük alacağı insülin dozu belirlenir.
Bu işlemin ardından çok basit bir uygulama ile cihaz vücuda takılır. Cihaz takılmasının ardından hastaya cihaz ile ilgili eğitim verilir. Son aşamada ise hastaya karbonhidrat sayımı eğitimi verilerek günlük cihaz insülin değişikliklerini kolay yapabilmesi sağlanır. Bu sayede kişi gıda alımı, egzersiz ve sosyal faaliyetlerinde daha özgür hareket etme imkanı yakalar.
diyabet hastalarında insilün kullanmak çok zor, insilün pompası hastaya konfor ve tedavi başarısı saglıyor.eline saglık sennurcugum bizimle böyle önemli bir saglık konusunu paylaştıgın için