Yerli otoda ilk ‘baba’ adım

Son güncelleme: 16.05.2011 13:19
Han Han foto
  • Başbakan'ın 'babalar'a üretim çağrısı yaptığı yerli otoda ilk sürpriz adımı Koç-Fiat ortaklığı Tofaş atıyor. Şirketin fikri mülkiyet hakları Türkiye'ye ait bir model için çalışma başlattığı belirtiliyor.

    BAŞBAKAN Recep Tayyip Erdoğan'ın ocak ayında TÜSİAD'ın 41. Genel Kurulu'nda yaptığı 'Babalar burada, Türk malı otomobil üretelim' çağrısı sonrasında gündemden düşmeyen yerli otomobil konusunda ilk adım 'en baba' şirketten geldi. Kulislerde konuşulanlara göre, Koç Grubu'nun İtalyan Fiat'la eşit ortak olduğu Tofaş, yerli otomobil konusunda çalışmalara başladı. Türkiye'nin en büyük otomotiv üreticilerinden biri olan Tofaş'ın fikri mülkiyet hakları tamamen Türkiye'ye ait olan bir modelin üretimi için proje çalışmaları yaptığı belirtiliyor. Tofaş'ın yaklaşık 500 kişinin çalıştığı Ar-Ge bölümü bir otomobili A'dan Z'ye yaratabilecek yetkinliğe sahip bulunuyor. Ar-Ge bölümü, Fiat Fiorino, Peugeot Bipper ve Citroen Nemo olarak farklı isimlerle satılan Minicargo projesinin önemli bir kısmını, yeni Doblo'nun da hemen hemen tamamını geliştirmişti. Bu modeller aynı zamanda Tofaş'ın en büyük ihracat silahları olarak kabul ediliyor.

    OSD raporu bitmek üzere

    Tofaş'ın da üyesi olduğu Otomotiv Sanayii Derneği (OSD), Başbakan'ın çağrısı üzerine yerli otomobilin 'olabilirliğini' ortaya koymak üzere bir rapor çalışması hazırlamaya başlamıştı. OSD Başkanı Kudret Önen, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada, B ve C segmentinde birer otomobil ile bir hafif ticari araç üretilmesi üzerinde çalıştıklarını söylemişti. Raporda yerli aracın tanıtım, pazarlama ve satış ağı kurulması için gerekli süreçler belirlenmesi üzerinde çalışmalar sürüyor. Raporun en geç haziran ayında tamamlanması bekleniyor.

    2010'DA 110 BİN ARAÇ SATTI

    Satışın % 85'i Made in Turkey

    TOFAŞ Bursa fabrikasında Doblo, Fiorino, Linea, Albea ve Palio Sole modellerinin üretimini yapıyor. Tofaş ayrıca Opel için yeni Combo'yu üretecek. Yıllık 400 binlik üretim kapasitesine sahip olan Tofaş, geçen yıl 312 bin adet üretim yaptı. Bunun 110 binini iç piyasada satarken, bunun yüzde 85'ini yani yaklaşık 94 binini Bursa fabrikasında üretilen modeller oluşturdu.
#16.05.2011 13:19 0 0 0