Ermeniler Tarafından Katledilen Şehit Türkler Anıt ve Müzesi

Son güncelleme: 07.06.2011 17:36
  • Ermeniler Tarafından Katledilen Şehit Türkler Anıt ve Müzesi Mimarı - Ermeniler Tarafından Katledilen Şehit Türkler Anıt ve Müzesi Resimleri - Ermeniler Tarafından Katledilen Şehit Türkler Anıt ve Müzesi Hakkında - Ermeniler Tarafından Katledilen Şehit Türkler Anıt ve Müzesi Özellikleri


    Ermeniler Tarafından Katledilen Şehit Türkler Anıt ve Müzesi 1915-1920 tarihleri arasında bölgede yaşayan Ermenilerin Türklere karşı uyguladığı saldırıları sembolize etmektedir ve ilgili belgeler bulundurulmaktadır.

    Müze, Iğdır kentinde bulunmaktadır.
    noimage
    Her ay 4000 civarında ziyaretçi müzeyi gezmektedir.


    Mimari

    350 m² kapalı Müze 2 havuz ve 36 m yüksekliğinde 5 adet kılıçtan oluşmaktadır. Etrafı yeşil alan ve park olarak inşa edilmektedir. Toplam 14.000 m² alanı kapsamaktadır. Yerden yüksekliği 43,5 metredir. Dolayısıyla Türkiye'nin en yüksek anıtıdır. Müzenin giriş kapısı Selçuklu geleneklerine göre yapılmıştır. Anıt, üçgen arazinin odak noktasında yükselmektedir. Suni bir tepenin ortasında konuşlandırılan 5 kılıcın da eğri uçları yukarıda birleşerek kubbe şeklini almaktadır. Bu haliyle Selçuklu türbelerini andırmaktadır
    noimage


    Yapımına 1 Ağustos 1997 tarihinde başlanmış ve 5 Ekim 1999 tarihinde hizmete girmiştir. Anıt inşaatında Türkiye'nin farklı illerinden getirilen mermerler kullanılmıştır. Ancak taşların eskimesi üzerine restorasyona tabi tutularak 2005 yılında yeniden ziyaretçilere ücretsiz olarak açılmıştır.

    Mimari

    Eski adıyla "Iğdır Soykırım Anıtı"

    Anıt-Müze'nin girişi
    Soykırım Anıt-Müzesi(2) Iğdır.jpg

    Anıt-Müze'nin hemen yanında bulunan temsili Nuh'un Gemisi.

    Sergi

    Müzede Ermenilerin toplu öldürmesini ispatlayan ve Ermeni Kırımı'nın bir soykırımı olduğunu reddeden[kaynak belirtilmeli] belgeler ve eşyalar vardır.

    Müze girişinin sağ tarafındaki odada katliamlara ait fotoğraflar, sol tarafındaki odada ise soykırım araştırmaları için bir kütüphane bulunmaktadır. Müzede 570 adet kitap, 260 adet resim (cinayet resimleri), 1973-1985 yılları arasında Ermeni ASALA örgütü tarafından öldürülen diplomatların fotoğrafları korunmaktadır.

    Ermeniler Tarafından Katledilen Şehit Türkler Anıt ve Müzesi Sergisi
#07.06.2011 17:36 0 0 0