Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti

Son güncelleme: 29.06.2011 16:05
  • Ermenistan Hakkında - Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti Tarihi - Yabancı Tarih


    Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti
    Армянская Советская Социалистическая Республика
    (Rusça)
    Հայկական Սովետական Սոցիալիստական Հանրապետություն
    (Ermenice)
    Flag Bayrak
    Bayrak Arma
    Başkent: Erivan
    Resmi dili Ermenice, Rusça
    Siyasal statü Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti
    Tarih
    - Kuruluş tarihi 30 Aralık, 1920
    - Yıkılış tarihi 21 Eylül, 1991
    Yüzölçüm
    - 1989 29.800 km² (11.506 sq mi)
    Nüfus
    - 1989 est. 3.287.700
    Nüfus yoğunluğu 110,3 /km² (285,7 /sq mi)
    Para Birimi Sovyet Rublesi
    Zaman dilimi UTC +4
    Madalyalar Lenin Nişanı, Ekim Devrimi Nişanı, Halk Kardeşliği Nişanı

    Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti (Ermenice: Հայկական Սովետական Սոցիալիստական Հանրապետություն Haykakan Sovetakan Sotsialistakan Hanrapetutyun; Rusça: Армянская Советская Социалистическая Республика Armyanskaya Sovetskaya Sotsialistiçeskaya Respublika), ya da kısaca Ermenistan SSC, eski Sovyetler Birliği'ni oluşturan Sovyetler Birliği Cumhuriyetleri'nden biri idi. 29 Kasım 1920 tarihinde, Ermenistan Komünist Partisi'nin Ermenistan üzerindeki egemenliğini ilan etmesiyle kurulmuştur. 1 Aralık 1920 tarihinde Ermenistan'ın başbakanı Simon Vratsian istifa etmiştir. Sonradan ülkenin ismi "Ermenistan Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti"'ne değişti. Bu devletin var olduğu dönem "ikinci Ermeni cumhuriyeti" olarak adlandırılmıştır. Bu dönemden önce bağımsız Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti'nin var olduğu iki yıllık kısa dönem ise "birinci Ermeni cumhuriyeti" olarak adlandırılmıştır.

    1828'den 1917'deki Ekim Devrimi'ne kadar Ermenistan Rus İmparatorluğu'nun bir parçası idi ve Erivan Valiliği'nin sınırlarına hasretildi. Türkmençay Antlaşması'nın 4. maddesine göre Kaçar Hanedanı'nın bir parçası olan Revan Hanlığı (çağdaş orta Ermenistan'ın çoğu) Rus topraklarına katlandı.

    Ekim Devrimi'nden sonra Bolşevik önderi olan Vladimir Lenin'in hükûmeti imparatorluğun azınlıkları kendi yollarını izleyebileceklerini açıkladı. İmparatorluğu'nun yıkılışından sonra Ermenistan, Azerbaycan ve Gürcistan Rus idaresinden bağımsızlıklarını ilân ettiler. Birçok felakete sebep olan Ermeni tehciri ve ondan sonraki Türk-Ermeni Cephesi'nden sonra Osmanlı İmparatorluğu'ndaki tarihî Ermeni bölgeler ümitsizlik ve hasar aşıyordu. Ermenistan Demokratik Cumhuriyeti 1920'de Bolşevikler tarafından ele geçirildiği zaman bir Sovyet cumhuriyeti olduğunu ilân edildi.

    Sovyet idaresinde altındayken Ermenistan SSC bir tarımsal ardbölgesinden önemli bir sanayî üretim merkezine değişti. 23 Ağustos 1990'da adı da Ermenistan Cumhuriyeti'ne değişti, hâlbuki 1991'de resmî bağımsızlık ilânına kadar Sovyetler Birliği'nde kaldı.
    Hükûmet

    Ana madde: Sovyetler Birliği politikası

    Ermenistan SSC'indeki hükûmet yapısı, diğer Sovyet cumhuriyetleriyle aynıydı. Cumhuriyetin en yüksek siyasî organı, yüksek mahkemenin en yüksek yargı organını içeren Ermeni Yüksek Sovyet'i idi. Mutlak organın üyelerinden birisi olan Yüksek Sovyet üyeleri beş sene, bölgesel vekiller ise iki buçuk sene süren devrede kalırdı Görevde olan her memur, Komünist Partisi üyesi olmaya manda edilirdi ve toplantılar, Erivan'daki Yüksek Sovyet binasında yapılırdı.
#29.06.2011 16:05 0 0 0