Çocuğunuz sinirliyse kulağına baktırın

Son güncelleme: 27.10.2006 21:59


  • Ağrı, ateş gibi şikâyetlere daha açık tepki verebilen çocuklar, işitme kayıplarını ifade etmekte zorlanıyor


    Çocukların sinirlilik halleri, işitme kayıplarının göstergesi olabiliyor. Bu durumda bebeğinizi en kısa sürede bir kulak burun boğaz uzmanına götürmenizde fayda var.

    İşitme kaybı çocuklarda yetişkin insanlar kadar ve hatta daha da fazla karşılaşılabilen bir problem. Dahası ağrı, ateş gibi şikâyetlere daha açık tepki veren, çocuk işitme kaybına aynı şekilde tepki vermeyebilir. Dolayısıyla pek çok ebeveyn tarafından haftalar, aylar, hatta yıllarca ihmâl edilebilir. Peki anneler problemi nasıl fark edebilir?

    ASABİLEŞİYOR

    Bosphorus International Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Fuat Güder, çocukların işitme kaybına karşı verdikleri tepkileri anlattı: "Çocuklardaki işitme kayıpları doğuştan ya da sonradan olabilir. En önemli belirtilerinden birisi duymayan çocuğun kendini ifade güçlüğünden kaynaklanan sinirliliğidir. Erişkin işitmediğini anlatabilir ama çocuk duymakta zorluk çektiğini veya hiç işitmediğini ebeveynlerine ifade etmekte zorluk çeker. İfade güçlüğünü sinirli, huysuz ve hırçın olarak çevreye yansıtabilir. Bu noktada ise aile üyelerine önemli bir sorumluluk düşer."

    GÜRÜLTÜDE UYANMIYORSA DİKKAT!

    Uzmanlar çocuklardaki işitme kaybı belirtilerini farklı yaş dönemine göre sınıflandırıyorlar. Buna göre doğumdan 6 aya kadar geçen dönemde, bebeğiniz yüksek sesli gürültülerle uyanmıyorsa, duyduğu sesleri taklit etmiyorsa ya da tepki vermiyorsa alarma geçmeniz ve bir kulak burun boğaz uzmanına başvurmanız gerekiyor. 6 ay -1 yaş aralığında ise konuşma sesi çıkarmaması veya tanıdık kişi ve eşyaları gösterememesi dikkate alınması gereken belirtiler arasında yer alıyor. Bebek 1-2 yaş döneminde ise çevreden gelen seslere ilgisiz olması, ilk seslenişte cevap vermemesi, yüksek sesle televizyon seyretmesi gibi ayrıntıların üzerinde durmak gerekiyor.

    KULAK TEMİZLİĞİNDE ÇUBUK KULLANMAYIN

    Bebeğinizin kulak sağlığı için, kulaklarının özenli bir şekilde temizlenmesi gerekir. Eğer bebeğinizin kulaklarını temizleyecekseniz, bebeklerin kulakları çok hassas olduğu için asla diplerine kadar temizlemeye çalışmayın. Bunun yanı sıra kesinlikle pamuklu çubuk kullanmayınız. Sadece bebeğinizin kulak arkasını ve dış kulak kepçesini silin.

    HANGİ ÇOCUKLAR RİSK ALTINDA?

    Op. Dr. Fuat Güder bebeklerdeki işitme sorunlarına zemin hazırlayan hamilelik öncesi ve genetik faktörleri şöyle sıralıyor: l Gebelik döneminde anne adaylarının grip, kızamıkçık veya viral enfeksiyon geçirmeleri risk faktörleridir. Ailede kalıcı ya da ilerleyen işitme kaybı geçiren akrabaların olmasının da üzerinde durmak gerekiyor. l Özellikle yaşamlarının ilk ayında menenjit geçiren, düşük ağırlıkla doğan, kan değişimi yapılan bebekler işitme kaybı konusunda daha fazla risk taşıyorlar.

    TEDAVİSİ VAR

    Annelerin bilinçli yaklaşımları çocuklarındaki işitme probleminin bir an önce ortaya çıkarılmasında anahtar rol oynuyor. Doktor muayenesi ve gerekiyorsa ileri teknolojinin sağladığı imkânlarla yapılan testlerle teşhis konuluyor. Ancak, çocuk işitme değerlendirmesi yetişkin insanlardaki değerlendirmeden tamamen farklı. Hassas cihazlarla yapılan ölçümlerin dışında, genetik testlere de başvurulması gerekebiliyor. Dolayısıyla başvurulan merkezin ileri teknolojik sistemlere sahip işitme laboratuarına sahip olması şart.
#26.10.2006 08:45 0 0 0
  • verdiğin bilgiler için sağol özlemcim
#26.10.2006 15:39 0 0 0
  • herkesin bilmesi gerekli bilgiler
#27.10.2006 21:59 0 0 0