Fazla kilolar ve nedenleri
Hemen herkesin televizyonda gördüğü `kağıt bebek` mankenler gibi incecik olmak istediğini belirten uzmanlar, bir çoğunun zayıf görünümlü olabilmek için çeşit çeşit diyet yaparak veya aç dolaşarak zayıflayacağını düşündüğünü, bunun da yanlış bir inanış olduğunu vurguladılar.
Uzmanlar, tüm zayıflama yöntemlerinden önce bilinmesi gereken en önemli noktanın fazla kiloların nedenin belirlenmesi olduğunu ifade ederek, kişinin niçin kilo aldığımızı bilmesi halinde çok daha etkin yöntemlerle daha rahat kilo verebileceğini kaydettiler. İşte İHA muhabirinin çeşitli kaynaklardan derlediği bilgilere göre fazla kiloların nedenleri:
"1. GENETİK YAPI: Genetik yapıya bağlı olan kilo, kişinin elinde olmadan kalıtsal olarak oluşan bir kilodur. Ama bu da bir kader değildir, sağlıklı ve dengeli beslenerek fazla kilolarınızdan kurtulabilirsiniz.
2. HORMONLAR: Hormonal denge özellikle kadınlarda önemli bir rol oynar. Fazla kilolar, hormonal dengede çıkan problemlerden kaynaklanıyor olabilir. Uygun diyet seçilmeden önce, yapılacak bir hormon testiyle böyle bir problemin olup olmadığı anlaşılabilir.
3. BESLENME: Dengesiz veya gereğinden fazla beslenmek kişide fazla kilolara neden olabilir. Ancak bu şekilde ortaya çıkan kilo problemleri çok kolay ortadan kaldırılabilir.
4. HAREKETSİZLİK: Aldığınız kaloriler harcadıklarınızdan çok olduğunda kilo alırsınız. Bu problem ancak hareketle, yani spor ve egzersizle halledilebilir.
5. STRES: İnsanların sıkıntılı zamanlarında sıkça yaptığı bir hata da çok yemektir. Bu gerçekten ciddi bir sorundur. Çünkü yememeyi ve kilo vermeyi önce psikolojik olarak kabul etmek gerekiyor. Stres ve sıkıntı, hem kilo almada hem de kilo vermede çok etkin bir unsurdur.
6. İLAÇ VE OPERASYON: Bazı ilaçların kullanımı vücutta fazla kilolara neden olabiliyor. Bunu engellemek, kilo yapabilecek ilaçların (örneğin, hormon ve kortizon) ancak doktor gözetiminde kullanmasıyla mümkün olabilir".