Cezayir Menekşesi

Son güncelleme: 16.11.2011 20:14
  • Cezayir Menekşesi Hangi Hastalıklarda Kullanılır - Cezayir Menekşesi Hakkında - Cezayir Menekşesi Faydaları - Cezayir Menekşesi Yetiştiriciliği

    Bulunduğu Yerler: Bahçelerde süs bitksi olarak yetiştirilir. Yabanisine de rastlanır.

    Yapısı: Kış-yaz yeşil, çok yıllık otsu bir bitkidir. Kısır saplar sürüngen, çiçek verecek saplar dik ve düzdür. Yapraklar karşılıklı, eliptik derimsi, bütün kenarlı ve kısa saplıdır. Çiçekler mavi, kısa saplı yaprak koltuklarından çıkarlar. Çanak 5 yapraklı, taç, boru gibi kaynaşık ve 5 yapraklı, 5 de erkek organ mevcuttur. Meyve; eşkenar kama şeklinde sarkar.

    Kullanılan Kısımlar: Toprak üstü kısımlar kullanılır. Çiçek açma zamanında (Mayıs- Haziran aylarında) toplanır. Gölgede veya 50 derece kadar ısılı fırınlarda kurutulur. Kuru bitki; yeşil, kokusuz ve acı bir tattadır. Kabul edilen rutubet %12' dir. Torba veya balya halinde paketlenir. Kuru ve havadar binalarda muhafaza edilir.

    Kimyevi Terkibi: Sepi ve acı maddeler, acılı vinisin, vinkozid, glikozidi, minorin alkaloidi, rezerpinin, vinin, pubesin vs. ihtiva eder.

    Hangi Hastalıklarda Kullanılır: Kan dindirici ve tansiyon düşürücü tesire sahiptir. Burun kanaması, rahim ve akciğer kanamaları, özellikle birinci derecede yüksek tansiyona karşı kullanılır.

    Halk tebabetinde ishal, sıtma, öksürük, kan tükürmede kullanılır. Haricen ağız ve boğaz iltihaplarında (gargara), diş ağrılarında (ağız çalkalamak suretiyle), sulu ekzama ve deri sivilcelerinde (kompres olarak) kullanılır.

    Kullanılışı: Kuru saplardan 1 çorba kaşığı 0,5 lt suda 5 dakikada kaynatılır. Günde 3 defa yemeklerden evvel birer fincan alınır.

    Halk tebabetimizde aynı soydan başka cezayir menekşesi de vardır. Otsu cezayir menekşesi (Vinca herbaege W. K.) bu cinsin yaprakları haşlanarak sürgün ve dizanteride yaraların yıkanmasında kullanılır.

    DİKKAT!: Bu Bitki Zehirlidir! Doktor Kontrolü Altında Alınmalıdır.

    noimagenoimage
#16.11.2011 20:14 0 0 0