Dovşan Dolması

Son güncelleme: 14.12.2011 17:47
  • Dovşan Dolması Terifi - Dovşan Dolması Terkibi - Dovşan Dolması Hazırlanması
    DAVŞAN DOLMASI

    İstifadə ediləcək vəsait (6 nəfərlik):
    Dərisi soyulduktan, line çıxarıldıqdan sonra birbuçuk kilo qədər gələcək bir ov dovşanı,
    1 / 2 kilo dana kıyması, 50 qram marqarin yağı,
    2 yumurta,
    1 sap kərəviz,
    1 dəstə cəfəri,
    2 körpə kök,
    1 baş kiçik boy soğan,
    1 tutam kəklik,
    1 tutam merzengüş otu,
    4 şorba qaşığı zeytun yağı,
    kifayət qədər duz və istiot.

    İstehsalı: Dovşanın qol və qıçlarını başlarıyla birlikdə kəsib bir kənara ayırmalı. Dovşanın qarınını uzunlamasına yarmalı. Dovşanın ciyərini, ürəyini maşından keçirərək qıymalı və emaye bir qaba qoymalıdır. Buna doğranmış cəfərini, merzengüş otunu, kekiği, dana kıymasını, iki yumurtanı, kifayət qədər duz və qara bibəri, kiçik hissələrə doğranmış bir diş sarmısağı qatıb qarışığı taxta bir qaşıqla qarışdırıb hamısını bir-birinə yedirməli. Dovşanın içini, xaricini bol suda yuyub quruladıqdan sonra hazırlanan xərci dovşana doldurmalı.
    Dovşanın doldurulması tamamlanınca bir çuvaldıza təmiz və ağ bir kəndir keçirməli və bununla dovşanın qarınını dikmeli.
    Soğanı və üstü qazıntınmış havuçları tavla pərdəsi kiçikliyində parçalara doğramalı. Bunlara kıyılırcasına incə doğranmış kərəviz yarpağını qatıb karıştırmalı. Pyrex və uzun bir qazana line doldurulub qarını tikilmiş dovşanı oturtmalı. Dovşanın qol, qıç və ayaqlarını da qoyduqdan sonra kiçik parçalara doğranmış tərəvəzi bunların üstünə yaymalı. Duzlayıp biberlemeli dovşanı bu marinatta 18 saat buraxmalı.
    Uzun pyrex bir qazanı marqarin yağı və zeytun yağı ilə birlikdə Cəhənnəmə oturtmalı. Yağ ısınınca doldurulmuş tavşanla parçalarını bu kobud qoyub vaxt vaxt çevirərək bunların hər tərəfini nar kimi kızartmalı (dovşanın əti pembeleşirken tərəvəzləri də kobud qoymalı və tavşanla birlikdə bunları da kavurmalı). Dovşanla parçaları nar kimi kızarınca bir kənarda dayanan marinat suyunu bunların üstünə tökməli. Pyrex qabın ağzını örtərək bunları yaxşıca pişinceye qədər orta ısılı bir atəşdə tutmalı (dovşanı vaxt vaxt çevirməyi unutmamalı).
    Dovşanın əti yaxşıca pişince bunu pyrex qazanda çıxarıb isti bîr yerdə tutulan xidmət qabına yerləşdirməli. Qazanda qalan tamat, gərəyi qədər tünd olmayıb suluysa bir qaşıq qədər unu az-az qatıb bir daşam kaynatmalı. Sonra bu tündləşmiş salçayı dovşanın və parçalarının üstünə gəzdirərək töküb isti isti xidmət etməli.
    Isteyenler dovşanın qol, qıç və ayaqlarını kəsmədən bu heyvanı doldura bilər. Hətta belə edənlər daha yaxşı etmiş olarlar. Həm süfrəyə çıxarılan yemək daha haşmetli bir görünüşə sahib olur, həm də normali budur. Ancaq belə vəziyyətlərdə dovşanı bütün olaraq sığdıracak yastı bir qaba ehtiyac vardır.
#14.12.2011 17:47 0 0 0