İnguşetya Cumhuriyeti

Son güncelleme: 16.12.2011 17:38
  • İnguşetya Cumhuriyeti Coğrafyası - İnguşetya Cumhuriyeti Nerededir - İnguşetya Cumhuriyeti Hakkında - İnguşetya Cumhuriyeti Nüfusu


    Milli Marş: İnguşetya Cumhuriyeti Millî Marşı
    Konum
    [[Dosya:|200px|center|İnguşetya Cumhuriyeti]]İnguşetya
    Yönetim
    Ülke: Rusya Bayrağı Rusya
    Federal Bölge: Kuzey Kafkasya Federal Bölgesi
    Ekonomik Bölge: Kuzey Kafkasya Ekonomik Bölgesi
    Başkent: Magas
    Cumhurbaşkanı:
    Genel bilgiler
    Yüzölçüm: 61.900 km² (23.900 sq mi)
    Nüfus: 498.384
    - Yoğunluk: 8 /km² (21 /sq mi)
    Diğer bilgiler
    Dili: İnguşça, Çeçence
    Kuruluş tarihi: 1993
    Kodu: 90


    İnguşetya Cumhuriyeti, İnguşya olarak da bilinir (İnguşca: ГIалгIай Мохк; Rusça: Респу́блика Ингуше́тия / Respublika İnguşetya ), Kuzey Kafkasya'da, Rusya Federasyonu'na bağlı federe cumhuriyet. Başkenti Magas'tır. Rusya Federasyonu'nun en küçük federal birimidir. İnguşya'nın yerli halkı İnguşlardır ve Vaynah halklarından biridir.

    İnguşetya adının, eski bir köy olan Enguşt'en (1944'te Kuzey Osetya'ya barıkılmıştır) geldiği kabul edilir. Bu adın sonuna Gürcüce -eti eki eklenmiş ve ortaya İnguşların ülkesi anlamında Enguşeti / İnguşeti çıkmıştır.

    İnguşetya, Rusya'nın en fakir bölgelerinden biridir. Sovyetler Birliği döneminde Çeçen-İnguş Özerk Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin bir parçasıydı. Sovyetler Birliği'nin dağılma sürecinde Çeçenya'da yaşanan kanlı savaştan İnguşetya da büyük zarar gördü. Ardından İnguşetya, Çeçenya'dan ayrılarak ayrı bir cumhuriyet haline geldi. İnguşetya, Çeçenistan dışındaki en yoğun mülteci nufüsunun bulunduğu bölgedir.
#16.12.2011 17:38 0 0 0