çaqqal əriyi istifadə sahələri - çaqqal əriyi nəyə yaxşı gəlir - çaqqal əriyi çiçəyi
Təsir şəkli:
a) Çiçekleri; krampları həll edici, ağrıları dindirici, tərlədici, sidik sökdürücü, işlətmə quruluşçu, qan təmizləyici və yağları eriticidir.
b) Meyvələri; damarları əzələləri büzücü və ishalı önləyicilərinin.
Istifadəsi:
a) Universitet klinikalarında müalicə sınaqları edilməmişdir, bu səbəblə Çaqqal əriyi 2. sinif bir şəfalı bitkidir. Bu sahədə Universitet kliniklerince müalicə sınaqları edilmiş və təsiri isbat edilmiş olduqca şəfalı bitki mövcuddur. Bunların başında həzm xəstəliklərinə qarşı Harpa-, Çörək-, Centiyan-, Haronga-, Papaya-, Gökçek iksiri daha təsirlidir.
b) Komissiya e'nin 01.06.1990-ci il tarixli və 101 nömrəli monografi məlumatına görə çaqqal Eriğim çiçəyi başda soyuqlama xəstəlikləri, nəfəs yolları xəstəlikləri, ishal, peklik, qabarıqlıq, mədə krampları, bağırsaq xəstəlik-ları, şiş, böyrək və sidik kisəsi narahatlıqları, ümumi dərmansızlıq və derdeki kabarcıklara qarşı və də qan təmizləyici olaraq istifadə edilər.
c) Xalq arasında: Qabizlik, həzm pozuqluqları, bədənin su toplaması (şiş), romatizm, Nikris (gut xəstəliyi), köklük və soyuqlama xəstəliklərinə qarşı istifadə olunur.
d) Çaqqal Eriğim meyvələrindən əldə edilən sirop dişəti iltihablanmaları, badamcıq iltihablanması, makat və sidik kisəsi əzələlərindəki zəifliklər və gecə yatağı islatmağa qarşı istifadə edilir.
Açıklama:
Çaqqal Eriğim çiçəkləri ilə meyvə və yarpaqları fərqli şəkildə təsir edərlər, buda çiçəklərinin ümumiyyətlə Flavonlar və flavonitglikozlar içermesindendir. Meyvə və yarpaqlarının isə yüksək nisbətdə tanin ehtiva etmələri səbəbiylə fərqli təsir edər göstərirlər. Məsələn çiçəkləri işlətmə quruluşçu ikən meyvə yarpaqları peklik quruluşçusudur.
Çayı:
a) Təzə və ya qurudulmuş Çaqqal əriyi çiçəklərinə 2 şirin qaşığı demliğe qoyulur və üzərinə 300-500 ml qaynar su əlavə edilərək 5-10 dəqiqə demlemek buraxıldıqdan sonra süzülərək içilir.
b) Yaprak və ya qabıqlarından 1tatlı qaşığı demliğe qoyulur və üzərinə 300-500 ml qaynar su əlavə edilərək 5-10 dəqiqə demlemek buraxdıqdan sonra süzülərək içilir.
c) meyvələrindən 1-2 çay qaşığı demliğe qoyulur və üzərinə 300-500 ml qaynar su əlavə edilərək 5-10 dk dəmlənməyə buraxıldıqdan sonra süzülərək içilir.
Çay Harmanları:
Işlətmə quruluşçu və kramp həll edici çay;
> 25 qr Çobanyastığı çiçəyi
> 25 qr Çaqqal əriyi çiçəyi
> 25 qr Sinameki yarpağı
> 25 qr Rezene toxumu
Dr.B.Jurgens peklik çayı
> 30 qr RAVENT kökü
> 25 qr Y. Akdiken qabığı
> 20 qr Çaqqal əriyi çiçəyi
> 15 qr K. Hindiba bitkisi kökü
> 10 qr Rezene toxumu
Dr.E.Scheider maddələr mübadiləsi çayı:
> 30 qr Akkuş yarpağı
> 30 qr Çaqqal əriyi çiçəyi
> 20 qr Gicitkən yarpağı
> 20 qr mürver çiçəyi
Tərləmək üçün çay;
> 25 qr mürver çiçəyi
> 25 qr Cökə çiçəyi
> 25 qr Çobanyastığı çiçəyi
> 25 qr Çaqqal əriyi çiçəyi
B. Kranzberger işlətmə çayı;
> 40 qr Menekşe otu
> 30 qr Y. Akdiken qabığı
> 30 qr Çaqqal əriyi çiçəyi
Tərləmək üçün çay;
> 25 qr mürver çiçəyi
> 25 qr Cökə çiçəyi
> 25 qr Çobanyastığı çiçəyi
> 25 qr Çaqqal əriyi çiçəyi
Ağrılı adət görmə çayı
> 20 qr Andız kökü
> 20 qr Kaz otu
> 20 qr Akkuş otu
> 20 qr Gicitkən otu
> 10 qr Çaqqal əriyi çiçəyi
> 10 qr civanperçemi otu
Kneipp işlətmə çayı;
> 50 qr Y. Akdiken qabığı
> 20 qr Sinameki yarpağı
> 10 qr Rezene toxumu
> 9 qr Nanə yarpağı
> 4 qr Çaqqal əriyi çiçəyi
Yan təsiri:
Bilinən bir yan təsiri yoxdur, tərifə uyğun gəlmək lazımdır. Çaqqal əriyi normal ərik kimi yeyilməz və yalnız tibbi məqsədlə istifadə olunur.