buğdanın tərkibindəki vitamin - sağlamlıq açığından buğdanın əhəmiyyəti - bəslənmədə buğdanın yeri - çimlenmiş buğda nəyə yaxşı gəlir - buğdanın yaxşı gəldiyi xəstəliklər
Buğdanın Sağlamlığa Faydaları
Bir çox minerallar, kalsium, maqnezium, natrium, kalium xlor, kükürd, tutıan, ilisyum, manqan, kobalt, mis, fosforlu yağ, nişasta və A, B1, B2, B12, E, K, D. PP vitaminləri var.
BUĞDAY FAYDALARI:
Buğda dənəsini haqq | ki bitki mənşəli bir yumurta demək daha doğrudur. Buğda dənəsi bədənimizin yaxşı bir şəkildə işlədilməsi üçün lazımlı hər maddəyə malikdir. Üz illərdən bəri məmləkətimizdə qidalanmanın əsasını təşkil etmişdir və etməkdədir.
Çimlenmiş BUĞDAY:
Mineral azlığından, qansızlıq, zəiflik, ruhi yorğunluq, inkişaf pozuqluğu, raşitizma, vərəm, hamiləlik və əmzikli qadınlar çox fayda. Çünki buğda dənəsində% 423 mgr. fosfor vsrsa, çimlenmiş buğdada% 1050 mgr. fosfor vardır. Digər minerallar eyni nisbətlə çimlenmiş buğdada çoxdur. Çimlenmiş buğda bu şəkildə hazırlanır:
Bunun üçün əvvəla buğda yuyulur və ilıq su doldurulmuş bir sgrahi içinə qoyulur. Buğda burada 24 saat buraxılar, təkrar yıkandtktari sonra çuxur bir qabın içinə qoyulur və davamlı yaş tutulur. Bunun üçün buğda hər gün yuyulur. Yazın iki qisim 4 gündə buğda çimlenir. Çimlenmiş buğda saxlanmaz hər gün yenisini hazırlamaq lazımdır. Bundan gündə 1 - 3 qəhvə qaşığı tikə tikə yeyilir və ya digər qidalar içinə qarışdırılır. Hər iki və ya üç ovda. bir 15-20 gün yeməlidir, insana çox enerji verir, yalnız təzyiqli xəstələrə tövsiyə edilər Avropada Germalyne adında eczahanelerde satılan müştəriləri vardır.
Xüsusiyyətləri:
Bədən və sinirlərə qüvvət verər, həzmi asanlaşdırır, ishalı kəsər, damarları büzmek surətiylə təzyiqi yüksəldir və ürəyə qüvvət verər.
İstifadə edildiyi XƏSTƏLİKLƏR:
İçdən istifadəsi:
Bir litr suya 30-50 qram arpa qoyulur dənələr açılana qədər 30 dəqiqə qaynadılır. Əlavə edilən içki, bəsləyici və yumşaqlıq verir. Qəbizlik çəkənlərə Avropa eczanelerinde Hordenine adında bir müstahzarı vardır. Dəriyə inyeksiya edildiyi kimi ishal və dizenteriyadan şurupların içinə girər.
Xaricdən istifadəsi:
Qaynamış arpanın suyu ilə qarqara edilər. Arpa unu ilə yakı edilir və dəri iltihablarında istifadə edilər.
BUĞDAY-TRİTİCUM AESTİVUM
Buğda insanın mizacını yumşaldır, şişmanlatıcıdır, kəpəkli undan edilən çörək bağırsaqların nizamlı işini təmin edər, beyni və gözü qüvvətləndirər. Çəmənləndirilmiş buğda yeyildiyində və ya suyu içildiyində zehni yorğunluğu aradan qaldırır, əsəbləri təskinlik verər.
Buğda unu badam yağı və şəkərlə bişirilir sabahlan ac qarına bir miqdar ilə yeyilərsə sinə və böyrək ağrılarında şəfalı olar.
Xaricdən istifadəsi: Ban otu toxumu un halına gətirilir, buğda unu ilə qarışdırılır, sirkə və bal ilə xəmir edilər, şişmiş Husyelerde üzərinə sarılsa şişliklərindən endirir.
HAMUR: Un şorbası edilir. Xardal və nanə əlavə edərək yenilirse mədəni düzəldər. Hazmettiricidir. Mədə hazımsızlığında, mədədəki öd səbəbi ilə meydana gələn iltihapta və xoraya nanə suyu, düyü və hardal'dan 50'şer qr 450 qr ekşimiş xəmir, 2 kilo su ilə 1 kilo qalana qədər qaynadılır səhərlər aç qarına məğlub.