Reflü yetişkinlerin yaklaşık % 20 sinde görülmekle beraber her yaşta görülebilen bir sindirim sistemi hastalığıdır. Halk arasında mide reflüsü olarak bilinen gastro özofageal reflü midenin asitli içeriğinin yemek borusuna kaçmasıyla oluşur. En sık görülen belirtileri gece ve yemekten 30- 60 dk sonra oluşan yada uzanıp yatmakla başlayan gögüs kemiği arkasında ağrı ve yanma hissi, öksürük, yutma güçlüğü, ağza ekşi su gelmesi, ağız kokusu, yemeklerden sonra şişkinlik, geğirme ve boğulma hissi, ilerleyen zamanlarda da sürekli tekrarlayan farenjit, sinüzit, astım ve diş çürükleridir.
Reflünün nedenlerine bakıldığı zaman:
· Mide de fıtığı oluşması,
· Yemek borusunun alt ucundaki yani midenin girişindeki kapağın yetersizliği ya da açık kalması,
· Yemek borusunun kasılma bozuklukları,
· Alkol ve mayalı içecekler,
· Sigara,
· Kullanılan ilaçlar,
· Aşırı sıcak ve soğuk besinler,
· Aşırı yoğun kıvamlı içecek ve gıdalar,
· Yaşlılık,
· Mide boşalmasının gecikmesi,
· Genetik faktörler
Reflünün tedavisinde 4 yöntem bulunmaktadır. Bu yöntemler;
Yaşam tarzı değişikliği (özellikle beslenme yapılması gereken değişiklikler), İlaç tedavisi, Cerrahi tedavi ve endoskopik tedavi dir.
Reflü hastaları için yaşam tarzı değişikliği kaçınılmaz ve mutlaka yapılması, uygulanması gereken yöntemken, diğer tedavi yöntemlerinden hangisi ya da hangilerinin uygulanılacağına mutlaka doktorunuz karar vermesi gerekmektedir.
Yaşam tarzı değişikliğinin temelinde, reflünün oluşumunda ve hastalık oluştuktan sonra hastalığın ilerlemesinde önemli etkisi olan faktörlerin değiştirilmesi yatar. Bunları sıralayacak olursak;
1. Fazla kiloların ve Obezitenin reflüyü artırdığına dair bir çok bilimsel çalışma vardır ve bu çalışmalar göstermiştir ki obezite ve reflü arasında % 35-40 arasında ilişki vardır. Bundan dolayı reflüsü olan kişiler mutlaka bir uzman eşliğinde yeterli ve dengeli beslenmeyi öğrenmeli ve önlem olarak reflüsü olmayan kişiler de birçok hastalıkla beraber reflüye de yakalanmamak için fazla kilolardan kurtulmalıdır.
2. Karın bölgesini sıkan dar kıyafetler, sıkı kemer kullanımı ve korse kullanımı yine reflü nedenlerindendir. Bunlardan kaçınılmalıdır.
3. Azar azar, sık sık beslenilmelidir. Bir kerede fazla yemek yememeli ve yemek yerken sıvı alımını azaltarak sıvı besinleri yada içecekleri daha çok ara öğünde tercih edilmelidir. Özellikle 16 saat oruç tuttuğumuz bu dönemde iftara çok yüklenmemek, iftarı ikiye bölmek ve sahurda yine aşırı besin tüketiminden kaçınmak reflü olşumunun engellenmesi için çok önemlidir.
4. Aşırı yağlı besinler ve Yağ, koyu çay-kahve, çikolata, nane ve soğan, acılı ve baharatlı besinler, asitli içecekler (kola, gazoz vb.), karbonatlı içecekler, domates, turunçgiller gibi besinler şikayetleri artıracağı için bu besinlerden mümkün olduğunca kaçınılmalıdır.
Reflüsü olan kişiler için Öneriler
1. Alkol ve kafein içeren yiyecek ve içecek tüketiminden kaçının.
2. Sigara tüketiminden kaçının.
3. Çok sıcak ve çok soğuk besin tüketiminden kaçının.
4. Yatmadan en az 2 saat önce yeme içmeyi kesin.
5. Yatarken vücudun baş kısmı ile üst kısmının yüksekte olmasını sağlamak çok önemlidir. Bunu için yastık sayınsı artırın ya da yatağın baş kısmını 25- 30 cm yükselterek yatın.
6. Aşağıdaki besinlerin tüketiminden kaçının.
· Portakal suyu, patates püresi, likör, çikolata
· Limon, kızarmış patates, şarap, mısır cipsi
· Limonata, kuru soğan(çiğ,) çay, patates cipsi
· Greyfurt suyu, yağlı etler, kahve, şekerli ve yağlı çörek
· Domates, yağlı krema ve peynirler, nane, acılı baharatlar
· Hazır gıdalar, sirke, yeşil soğan, kola, gazoz
· Turunçgiller, yağ