Ürik Asitten Zengin Besinler
Ürik asit yüksekliği (hiperürisemi) kanda ürik asit yüksekliği demektir ve 40 yaş üstü kişilerde %10-15 civarında bulunur. Yapımında fazlalık ve atılmasında azalma olduğu durumlarda kan düzeyi artar. Yükseklik yapısal olabileceği gibi bazı faktörlerin sonucu olarak da kan düzeyi artar:
•Şeker hastalığı
•Tiroid bezinin fazla çalışması
•İdrar söktürücü ilaçlar
•Alkol alımı
Hastaların %75'inde şikayet olmaz. %25'inde ise çeşitli problemler görülür:
•Eklem iltihabı (artrit)
•Böbrek taşları
•Böbrek hastalığı
•Kemiklerde ürik ait depolanmaları
•Ürik asit yüksekliğinde diyet önemlidir. Diyet ile ürik asit düzeyini %25 civarında düşürmek mümkündür
Aşağıdaki besinler ürik asitten zengin olduğu için kesinlikle uzak durulmalıdır:
•Sakatat (ciğer, yürek, dalak, böbrek, işkembe vb)
•Küçük balıklar (hamsi, sardalya, vb)
•Midye, karides, havyar, istiridye
•Et suları: Bundan özellikle kaçınmak gerekir. Ürik asit suda erir ve bol miktarda et suyuna geçer
•Nohut, mercimek, fasulye, gibi baklagiller
•Maya ve maya içeren besinler
•Büyük balık, kırmızı et, kümes hayvanları da yukarıda sayılanlar kadar yüksek olmasa da ürik asitten zengindirler. Bunları haftada 1 defadan fazla yemeyin.
Düşük miktar ürik asit içerenler (bunları rahat yiyebilirsiniz):Ekmek, beyaz undan yapılmış mamuller (aslında sağlık için tam -kabuklu- tahıldan yapılmış olan ekmekler -esmer ekmek- daha sağlıklıdır, ancak ürik asit yüksek ise bundan kaçınmak gerekir. Özellikle kilo problemi olanlar beyaz undan yapılmış mamullerden kaçınmalıdır)
•Peynir, mısır, mısır ekmeği
•Yumurta
•Meyve suları ve meyveler
•Dondurma (kolesterolü yüksek olan ve kilo problemi olanlar kaçınmalı)
•Süt
•Makarna
•Kuruyemiş
•Çay
•Beyaz pirinç
•Sebzeler (kuşkonmaz, karnabahar, mantar, yulaf ezmesi, ıspanak dışında)