Ergenlikten sonra kabakulak geçiren erkeklerin testislerde farklı belirtiler hissettiklerinde zaman kaybetmeden bir üroloji uzmanına gitmeleri gerektiği, aksi taktirde kabakulağın kısırlığa sebep olabileceği belirtildi.
Kabakulağın daha çok çocuklarda olmak üzere her yaşta görülen bulaşıcı bir hastalık olduğunu belirten Denizli Devlet Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ramazan Canural, şöyle konuştu: "Hastalık, kabakulak virüsü tarafından oluşturulur. Tüm dünyada görülür. Yıl içerisinde ocak ve nisan aylarında salgın olur. Ancak her mevsim görülebilir. Hastalık virüsü vücuda girdikten sonra hemen hastalık ortaya çıkmaz. Belli bir süre çoğalır, buna kuluçka süresi denir. Kuluçka süresi 2 ila 4 haftadır yani ortalama 16-20 gün."
Kabakulak virüsünün kreş, okul, kışla gibi toplu yaşanan yerlerde hızla yayılabildiğini anlatan Canural, sözlerine şöyle devam etti: "Kabakulak, daha önce bu hastalığı geçirmemiş ve aşısız olan duyarlı kişilere bulaşır. Bulaşma, solunum yolundan, tükürük salgısı veya yakın temasla olmaktadır. Bulaşma, şişliğin ortaya çıkmasından bir gün önce başlar. 9- 10 gün sonrasına kadar devam eder."
Ateş, iştahsızlık, halsizlikle başlayan, ardından kulak önü tükürük bezinin tek veya 2 taraflı iltihaplanması sonucu kulak önünde çeneye doğru uzanan bir şişliğin belirlemesiyle devam eden kuluçka döneminde ağrılı yutmalar olduğunu belirten Canural, "Çene hareketleri de ağrıya yol açar. Baş ağrısı, karın ağrısı ve kusma da tabloya eklenebilir" dedi.
Hastaların, herhangi bir komplikasyon eklenmemişse 7-10 gün sonra genellikle tamamen iyileştiğini ifade eden Canural, sözlerine şöyle devam etti: "Hastaların 3'te biri de belirti göstermeden hastalığı geçirebilir. Ancak mikrop bazen tükürük bezlerinin dışında başka organlara da yerleşerek klasik tablonun dışındaki durumlar ortaya çıkabilir. Merkezi sinir sistemine yerleşirse aseptik menenjit, beyin iltihabı, pankreasa yerleşirse pankreatit, üreme organlarına yerleşirse bazen kısırlık ortaya çıkabilir. Ergenlikten sonra kabakulak olan erkekler testislerde şişme, kızarma, ağrı hissetmesi halinde hiç vakit kaybetmeden bir üroloji uzmanına gitmelidir. Aksi takdirde bu hastalık, erkeklerde ergenlik çağından sonra geri dönüşü olmayan kısırlığa neden olabilir."
Kabakulağın belli bir tedavisi olmadığını, istirahat, ateş düşürücü ve ağrı kesici yoluyla tedavinin devam ettiğini belirten Canural, "Hastaya sulu ama ekşi olmayan gıda verilir. Şiddetli baş ağrısı, kusma, testislerde şişme ve ağrı gibi belirtilerin biri veya birkaçı varsa gecikmeden doktora başvurulmalı. Hasta kişilerle yakın temas önlenerek korunmanın ilk basamağı oluşturulur. Hastalığın yayılmasını önlemek için, hasta çocuklar 10 gün okula gönderilmemeli. Hastalarla yakın temasta olan, daha önce hastalığı geçirmemiş ya da aşılanmamış kişiler, hastalığa adaydır. 12-15 aylık çocuklarda kızamık-kızamıkcık-kabakulak aşısı yapılır. 4-6 yaş arasında aşı tekrarlanmalı. Aşı en az 10 yıl koruyucudur"