Altın umutlar

Son güncelleme: 30.04.2009 14:57
  • noimage

    Türkiye, Atina 2004 Olimpiyatları'na son yıllarda farklı spor dallarında aldığı başarılı sonuçların etkisiyle daha da iddialı gidiyor. 63 sporcu ile katıldığımız oyunlarda artık güreş dışındaki diğer branşlarda da madalya umudu söz konusu. Halter ve dövüş sporlarında gelenekselleşmeye başlayan başarılarımız ve atletizmde yetişen genç sporcular dikkat çekiyor.

    EŞREF APAK - Atletizm
    ÇEKİÇTE İLK TÜRK ŞAMPİYON
    Türk atletizminin son yıllarda keşfedilen en önemli isimlerden biri. 1982 yılında Ankara'da doğan sporcu, spora 1994 yılında başlamış. Küçükler, yıldızlar ve gençler kategorilerinde yaklaşık 50 ulusal rekoru bulunan Eşref Apak, 2000'de Şili'de yapılan Dünya Gençler Atletizm Şampiyonası'nda çekiç atma disiplininde 69.97 metrelik derecesiyle altın madalya kazandı. Bu derecesiyle Türkiye'ye bu spor dalındaki ilk dünya şampiyonluğunu getirdi. Atina Olimpiyatları öncesi bu yıl gerçekleştirdiği 80.16 metrelik dereceyle hem Türkiye rekoru kırdı, hem de dünya sıralamasında ilk beşe girerek bu dalda madalya alma şansı olduğunu bir kez daha gösterdi. Bu yıl İstanbul'da yapılan 59'uncu Balkan Büyükler Atletizm Şampiyonası'nda Balkan Şampiyonu da olan 22 yaşındaki milli sporcu, Uluslararası Amatör Atletizm Federasyonu (IAAF) tarafından, dünyada en hızlı gelişim gösteren atletler arasında gösteriliyor.

    HALİL MUTLU - Halter
    ÜÇ DÜNYA REKORU ONDA
    Efsane şampiyon Naim Süleymanoğlu'ndan sonra, 1.49'luk boyuyla halterde şampiyonluk sırasını devralan sporcumuz. Halil Mutlu da aynı Süleymanoğlu gibi Bulgaristan'ın Kırcali şehrinin küçük bir köyünden göç eden bir sporcu. 1973 doğumlu haltercimiz altyapı eğitimini Bulgaristan'da aldı. Haltere 10 yaşında, antrenörü İbrahim Elmalı'nın desteğiyle başladı. İlk şampiyonluğunu 17 yaşında Sakarya'da Gençler Cumhuriyet Turnuvası'nda koparma, silkme ve toplamda üç altın madalya kazanarak yaşadı. İki yıl sonra üç disiplinde de Gençler Avrupa Şampiyonu olarak, başarısını uluslararası alanda kanıtladı. Ardından, gençler kategorisinde bir ve yetişkinlerde üç kez dünya şampiyonu, yedi kez büyüklerde Avrupa şampiyonu, iki kez de olimpiyat şampiyonu oldu. Ulusal ve uluslararası turnuvalarda 70'e yakın altın madalya topladı. 56 kg'lik haltercimiz toplamda 305, koparmada 138.5 ve silkmede 168 kg ile dünya rekorlarını elinde tutuyor. Atina'da bir altın madalya daha kazanarak, olimpiyat şampiyonluklarını üçlemeyi hedefliyor.

    BAHRİ TANRIKULU - Taekwando
    KISMET ATİNA'YAYMIŞ
    Atina Olimpiyatları'nda taekwando'da Türkiye'yi temsil edecek olan yegane sporcumuz Bahri Tanrıkulu. 24 yaşında, dört kardeşin en büyüğü, çocuk yaşta taekwando'ya başlamış. İki kardeşi de taekwando'da milli forma giyenlerden. Tanrıkulu'nun başarıları arasında Hollanda'da düzenlenen 1998 Avrupa Şampiyonası üçüncülüğü, 1999'da Kanada'da yapılan Dünya Şampiyonası ikinciliği, 2001 dünya ve 2002 Avrupa şampiyonluğu, ayrıca Dünya Kupası ikinciliği var. 2000'de dünyadaki "en iyi sporcu unvanını" alan Bahri Tanrıkulu buna rağmen Olimpiyat elemelerinde başarılı olamayarak Sidney'de yarışamamıştı. Milli sporcu son olarak 2003 Dünya Şampiyonası'nda bronz madalya kazandı.

    HAMZA YERLİKAYA - Güreş
    ASRIN GÜREŞÇİSİ
    Ailesi Sivaslı olan milli güreşçimiz, 28 yaşında, İstanbul doğumlu. Yerlikaya, babası ve ağabeyinden sonra güreş sporuyla uğraşan üçüncü aile üyesi oldu. 1986 yılında tanıştığı güreş yaşamında grekoromen stilde şimdiye kadar iki Olimpiyat şampiyonluğu (1996, 2000), iki dünya şampiyonluğu, bir dünya kupası şampiyonluğu ve altı Avrupa şampiyonluğu kazandı. Küçük yaşına rağmen yıldızlar, gençler, ümitler ve Akdeniz Oyunlarında elde ettiği sayısız başarılar Yerlikaya'ya, Uluslararası Güreş Federasyonları Birliği (FILA) tarafından 17 yaşında "Asrın Güreşçisi" unvanını getirdi. Hamza Yerlikaya'nın son hedefi 2004 Atina Olimpiyat Oyunları'nda üçüncü altın madalyaya hak kazanarak Türk güreşinde bir ilki daha gerçekleştirmek.

    NURCAN TAYLAN - Halter
    REKORLARIN KIZI
    Türkiye'de yeni yeni gelişmeye başlayan bayan halterinin en başarılı isimlerinden biri. 1983 doğumlu olan Nurcan Taylan 11 yaşında başladığı halterde ilk madalyasını 1999 Avrupa Yıldızlar Halter Şampiyonası'nda kazandı. 2000'de doping yaptığı gerekçesiyle yarışmalardan ömür boyu men cezası aldı, ancak affedildi. Yıldızlardayken pek çok Türkiye rekoru kırmasıyla dikkat çekmişti. 20 yaş altı kategorisinde bir dünya, 12 Avrupa rekoru kırmıştı. 2002'de gençlerde dünya ve Avrupa şampiyonu, büyüklerde ise dünya ikincisi oldu. Bu dereceleri, 2003'te büyükler ve gençler Avrupa şampiyonluğu (ve rekoru), gençler dünya ikinciliği ve büyükler dünya üçüncülüğü takip etti. Son olarak bu yıl Avrupa Şampiyonluğu'nu kazanarak üç altın madalya alan ve 53 kg'de dünya sıralamasında üçüncü gelen Taylan'ın bu gelişim çizgisi açıkça belli ediyor ki, olimpik dereceye girmeye hiç de uzak değil. İlk olimpik mücadelesinde genç sporcumuzun en güçlü rakipleri, Çinli halterciler.

    NATALİA NASARİDZE - Okçuluk
    OLİMPİYAT REKORTMENİ
    Kuşkusuz Türk okçuluk sporunun en önemli ismi. Okçulukla 12 yaşında ilgilenmeye başladı. 1973 doğumlu olan Natalia Nasaridze, 1991'de Türkiye'ye iltica etti. 1995'te İngiltere'de yapılan Dünya Salon Okçuluk Şampiyonası'nda iki dünya rekoru kırarak üçüncülük aldı. 1996 Atlanta Olimpiyat Oyunları'nda ise okçuluk yarışlarının ilk turunda 180 atışta 168 ile Olimpiyat rekoruna imza attı. Ancak final yarışlarında Türkiye başarılı olamayarak dördüncü sırada yer aldı. Nasaridze, 2000 Sidney Olimpiyatları'nda bir kez daha Olimpiyat rekoru kırmaya başardıysa da, Türk okçuları yine dördüncülükte kalarak hüsran yaşadı. Bu derecelerinin yanında 1995 ve 1997'deki Dünya Şampiyonaları'nda üçüncülüğü de olan okçumuzun, 1996 ve 2000 Avrupa Şampiyonaları'nda iki birinciliği, 1996'da Akdeniz Oyunları'nda ve 2000 Avrupa Salon Şampiyonası'nda kazandığı birer şampiyonluğu var. Daha önce üç Olimpiyata katılan sporcu, Atina'da şeytanın bacağını kırarak madalya kazanmak istiyor.

    ELVAN ABEYLEGESSE - Atletizm
    5.000 METREDE DÜNYA REKORTMENİ
    15 yaşında Etiyopya'da beden eğitimi öğretmeninin teşvikiyle spora başlayan Elvan Abeylegesse'nin, antrenörlüğünü 1999 yılından beri Ertan Hatipoğlu yapıyor. 1982 doğumlu olan Abeylegesse, geçen yıl yaptığı çıkışla atletizmde bir başka madalya umudumuz oldu. Bu yıl Norveç'te Golden Lig'de 5.000 metrede elde ettiği 14:24.68 'lik derecesiyle dünya rekorunu kıran Abeylegesse, bu branşın dışında Olimpiyatlarda bir de Süreyya Ayhan ile birlikte bin 500 metre yarışını koşacak. İlk defa 2000 Avrupa Kros Şampiyonası'nda ulaştığı üçüncülükle dikkat çekti. 2001 Dünya Gençler Şampiyonası'nda 3.000 ve 5.000 metrelerde birinci, aynı yıl Tunus'ta yapılan Akdeniz Oyunları'nda 10.000 metrede üçüncü ve Avrupa Kros Şampiyonası'nda birinci gelmesiyle, gelişmeye müsait bir sporcu olduğunu gösterdi. 2002'de yine Avrupa Kros Şampiyonası'nda üçüncü olan Abeylegesse, 2003'te Dünya Atletizm Şampiyonası'nda beşinci, Avrupa 23 yaş altı şampiyonasında 5.000 metrede ve Dünya Atletizm Finali'nde birinci oldu. Abeylegesse, Atina Olimpiyatları öncesinde bu yıl 1.500 metrede 3:58.28'lik derecesini gerçekleştirerek sezonun en iyi derecesini elde etti.

    AYLİN DAŞDELEN - Halter
    DÜNYA SIRALAMASINDA ÜÇÜNCÜ
    Ankara doğumlu 22 yaşındaki halterci spora 15 yaşındayken başladı. Aylin Daşdelen, katıldığı turnuvalarında gençler ve yıldızlar yaş gruplarında aldığı başarılı sonuçların ardından büyüklerde de kendini göstererek 2002 ve 2003 Avrupa Şampiyonaları'nda yarıştığı 58 kiloda altın madalya kazandı. 2003 yılında düzenlenen Dünya Şampiyonası'nda bir bronz madalyası da bulunan Aylin Daşdelen, bu yıl yapılan Avrupa Şampiyonası'nda ikinci sırada kaldı. Avrupa'da gençlerde ve büyüklerde dörder rekor kırdı. Uluslararası Halter Federasyonu'nun (IWF) 58 kg sıralamasında üçüncü durumda olan haltercimiz, Nurcan Taylan'da olduğu gibi, eğer Çinli rakiplerini aşabilirse Atina'da madalyaya uzanabilir.

    SELİM TATAROĞLU - Judo
    100 KG ÜSTÜ GÖZDEMİZ
    Atina 2004 Selim Tataroğlu'nun katılacağı ikinci olimpiyatlar olacak. Çeçen asıllı milli sporcu 2000 Sidney Yaz Oyunları'nda beşinci tura kadar yükselmesine rağmen yenilmiş ve beşinci sırada kalmıştı. 22 yaşında olan Selim Tataroğlu Türk judosunun son yıllardaki en başarılı ismi. Artı 100 kiloda dört Avrupa şampiyonluğu, üç gümüş ve dört bronz, dünya şampiyonalarında ise iki gümüş ve iki bronz madalyası bulunuyor.

    NEŞE ŞENSOY - Judo
    DOĞUŞTAN JUDOCU
    15 yıldır bu sporla uğraşan 20 yaşındaki Neşe Şensoy, 2000 Sidney Olimpiyatları'nda ikinci turda elendikten sonra başarı grafiğini hızla yükseltti ve Atina'daki madalya ümitlerimiz arasına girdi. İlk önemli uluslararası turnuva birinciliğini 2001 Akdeniz Oyunları'ndaki şampiyonlukla elde etti. 2003'te Osaka'daki Dünya Şampiyonası'nda bronz madalyayı aldı ve Atina Olimpiyatları'na katılma hakkını kazandı. Sporun yanı sıra altı yıldır öğretmenlik de yapan Neşe Şensoy aynı yıl Almanya'da yapılan Dünya Şampiyonası ve Avusturya Grand Prix'de de birinci oldu.

    SELÇUK AYDIN - Boks
    HIZLI YUMRUKLAR
    Türkiye boksta 1984 Los Angeles'ta iki bronz, 1996'da bir gümüş kazanmıştı. Ancak boksörlerimiz son Olimpiyatlarda beş çeyrek final oynamalarına rağmen başarısız olmuştu. Atina'ya katılacak olan takım ise son Avrupa Şampiyonası'nda oldukça başarılı sonuçlar aldı. Bu sporcular arasında en çok, 60 kiloda dövüşecek olan Selçuk Aydın dikkat çekiyor. 2002 yılında katıldığı ilk büyük uluslararası turnuva olan Avrupa Şampiyonası'nda bronz madalya kazanan sporcu 21 yaşında. Hızlı ve hücumu seven stiliyle dikkat çeken Selçuk Aydın, bu yıl Hırvatistan'da düzenlenen Avrupa Şampiyonası'nda derecesini yükselterek, gümüş madalya almayı başardı.

    ŞEREF EROĞLU - Güreş
    "EN TEKNİK" ŞEREF
    Altı Avrupa ve bir dünya şampiyonluğu olan güreşçimizin tek eksiği, Olimpiyat madalyası. Kahramanmaraş'ta doğan 29 yaşındaki Şeref Eroğlu güreşe karakucakla başladı. Profesyonel güreşe geçiş yaptığı 12 yaşından önce serbest stilde güreşti, daha sonra antrenörlerinin de önerisiyle grekoromen stilde güreşmeye devam etti. Katıldığı ilk turnuva olan 1990 Macaristan Yıldızlar Şampiyonası'nda ilk madalyasını aldı. Dört yıl sonra 18 yaşında Büyükler Grekoromen Avrupa Şampiyonası'nda ilk altın madalyasını kazandı. Şeref Eroğlu, Uluslararası Güreş Federasyonları Birliği (FİLA) tarafından 1997 ve 1998 yıllarında dünyanın en teknik güreşçisi seçilmiş.

    OĞUZHAN TÜZÜN -Atıcılık
    SON DÜNYA ŞAMPİYONU
    Atina'da madalya kazanma şansı olan sporcularımızdan biri de atıcılığın trap branşında yarışacak olan Oğuzhan Tüzün. 22 yaşındaki genç sporcu spora aynı zamanda antrenörü olan babası sayesinde 15 yaşındayken başlamış. 17 yaşındayken 1999'da aldığı Dünya Gençler Şampiyonluğu ve aynı yıl aldığı Avrupa Gençler üçüncüsü unvanıyla Sidney Olimpiyatları'na katılan Tüzün burada başarılı olamamıştı. Genç atıcı Olimpiyat oyunlarından bir yıl sonra yapılan, Avrupa Gençler Şampiyonası'nda ise altın madalya kazanmayı başardı. Başarı grafiği hızla yükselen sporcumuz 2002'de Dünya Gençler şampiyonu ve Dünya Şampiyonası'nda ikinci oldu. Son olarak bu yılki Dünya Şampiyonası'nda altın madalya kazandı. Yaz Olimpiyatları öncesi dünya sıralamasında altıncı sırada bulunuyor.
#15.08.2004 22:17 0 0 0
  • bütün tkatilan sporcu arkadaslarimiza basarilar dilerm insallah iyi bir yergelirler
#15.08.2004 22:22 0 0 0
  • selam sa
#30.04.2009 14:57 0 0 0