Yemekte kanserojen atık yağ iddiası

Son güncelleme: 21.12.2006 02:59
  • Kansorejen özelliği yüzünden yemlerde kullanılması bile yasaklanan atık yağlar sofralarımızda mı ?

    Kanserojen özelliği nedeniyle yem üretiminde kullanımı yasaklanan atık yağların yemek üretiminde tüketildiği iddia ediliyor. Atık yağ toplayan biyodizel firmaları, "Toplayacak yağ bulamıyoruz" diyor

    Kanserojen etkisi nedeniyle sabun ve hayvan yemi sektöründe kullanımı dahi yasaklanan atık yemeklik yağların, özellikle kayıt dışı üretim yapan yemek ve yem sektöründe kullanıldığı iddia ediliyor.

    Atık yağ toplama lisansına sahip olan iki biyodizel firması yetkilisi, atılması gereken yemeklik yağların tekrar merdiven altı yemek sektöründe kullanıldığını, yemek şirketlerinin ruhsat için atık yağ toplama lisansı olan firmalarla sözleşme yaptığını, ancak daha sonra atık yağları vermekten kaçındığını, toplayacak yağ bulamadıklarını söyledi.

    Yağ toplama lisansı olan firmaların geçen yıl Türkiye genelinde 1200 ton, bu yıl ise şimdiye kadar 1400 ton atık yemeklik yağ topladığını belirten Biyodizel üretimi için atık yağ toplama lisansı bulunan firmalardan biri olan Ezici Yağ'ın başkanı Mustafa Ezici, "Toplayacak yağ bulamıyoruz. Firmalar, atmaları gereken kızartmalık yağları ya tekrar yemeklerde kullanıyor, ya kanalizasyonlara döküyor ya da merdiven altı yemek üreten firmalara para karşılığı satıyor. Özellikle tulumba tatlısı kızartılan yağların tenekesi 7 YTL'den yemek firmalarına satılıyor" dedi.

    Litresi 30 - 40 Ykr
    Palmiye Biyoenerji şirketi yetkilisi çevre mühendisi Derya Dizman da, yemek şirketlerinin ruhsat almak için atık yağ toplama lisansı olan firmalarla sözleşme yaptığını, ancak daha sonra atık yağları vermekten imtina ettiğini söyledi.

    Firmaların bu yağları atık olarak görmeyip litresini 30 - 40 YKrden sattıklarını belirten Dizman, "Sabun ve yem sanayiinde bile kullanımı yasak olan atık yağları, bu kadar para verip alanlar, mutlaka kâr edecek şekilde kullanıyorlardır. Bu yıl 100 ton atık yağ toplamayı planlamıştık, 60 - 70 tonda kaldık" diye konuştu.

    Yem olması bile yasak
    Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Genel Sekreteri Hakkı Erdoğdu, geçen yıl haziranda yapılan düzenlemeyle kanserojen etkisi nedeniyle yem sektöründe atık yemeklik yağların kullanımının yasaklandığını hatırlattı. Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanı Murat Tuncer de, kızartmalarda defalarca kullanılan yağların kanserojen etkisi konusunda ciddi tespitler bulunduğunu, bu yağların tekrar insan gıdasında tüketiminin mutlaka önlenmesi gerektiğini söyledi.

    Devlete satılıyor olabilir
    Yemek Sanayicileri Dernekleri Federasyonu (YESİDEF) Başkanı Necat Aydın, federasyona bağlı 7 dernekte 350ye yakın firmanın bulunduğunu belirterek, kendilerine bağlı firmalarda bu tür uygulamaları önlemek için yoğun çalışma yaptıklarını söyledi.

    Aydın, kamu kurumlarının ihalelerinde kişi başına ortalama yemek bedelinin 1.65 - 2 YTL olduğuna işaret ederek, "Ekmeğiyle, suyuyla 2 YTLye yemek olmaz. Demek ki belki bu yağlar oraya gidiyordur. Bu konuda tüketiciler ve ihaleyi yapan kurumlar dikkatli olmalı ve yemek üretilen yerleri sürekli izlemeli" diye konuştu.

    Yemek şirketlerinin ruhsat için atık yağ toplama konusunda lisanslı şirketlerle sözleşme yapmak zorunda olduğunu hatırlatan İstanbul Yem Sanayicileri Derneği Başkanı Hüseyin Bozdağ da şunları söyledi: "Patlıcan, ciğer ve kadınbudu köfte kızartılan yağları mutfakta tutmanız bile mümkün değil. Ama sektörde kayıt dışı çok fazla. Tüketiciler dikkatli olmalı, fiyatı 3 YTLnin altındaki tabldot yemek, insan sağlığı açısından risk taşıyordur."
#13.12.2006 12:16 0 0 0
  • hayatımızla oynuyorlar resmen

    teşekkürler su perisi
#13.12.2006 12:45 0 0 0
  • Güvenilir yerden almadıktan sonra, herşeye dikkat etmek gerek, kanser hastalığı boşuna yayılmıyor.

    Bilgiler için teşekkürler.
#14.12.2006 10:27 0 0 0
  • insanlıktan uzak vicdansızların yaptıklarının sonuçları ortada; milyonlarca sağlıksız insan
#14.12.2006 15:06 0 0 0
  • paylasim icin sagol arkadasim
#21.12.2006 02:59 0 0 0