merhaba,
arkadaşımın almanyadan gelen akrabası bizlere çikolata getirmiş. arkadaşım bir tane bana verdi. bu çikolatanın içinde domuz yağının olup olmadığını anlayamadım. belki burda bilen ve bana yardım edecek birileri vardır diye düşündüm, çikolata markasını ve üzerindeki bilgileri yazıyorum;
Choceur
Haselnuss , Alpenvollmilch Schokolade mit Haselnüssen
Romalilardan kalma bir kelime, yumurta sarisi demektir.daha sonra bitkilerden ve hayvanlardanda bu madde kazanildiginin farkina varilmis.simdiki zamanda tam olarak degil ama gidalarin büyük bir bölümünde Soja kullaniliyor. Sojanin yagi ve su karistirilarak elde ediliyor.
@ mcihangir
istersen asagidaki verdigim konularida bir incele
Benim bildigim kadariyla milkalarda domuzdan üretilen bir madde kullanilmiyor. Marab neye göre Sojalecithine domuzdan yapiliyor diyor pek anlam veremedim adi üzerinde soya fasulyesi demektir. Sari Menekse zaten Sojalecithine hakkinda yeterli bilgi vermis.
Domuz yagi sadece cholate yokki,burda bazi urunlerde vardir hatta gecenlerde bir biskuvide bile sahit oldum,onun icinde aldiklarima cok dikat etmemiz lazim
yiyebirsinizi domuz yagi yok icinde eger icinde emulgator mono und digerlcerid yazarsa yada e471 kesinlikle kac , ama bu temiz afiyet olsun..
ben de dikkat ediyorum almanyada yasiyorum cünki .
Lesitin
Antioksidan ve Emilgatör olarak kullanılır.Soya fasulyesi, yumurta sarısı, yerfıstığı, mısır veya hayvani yağlardan elde edilir. Margarin, çikolata,bisküvi, mayonez ve süt tozunda kullanılır; bitkisel tipi tercih edilmelidir.
Böyle durumlarda firmadan öğrenmek gerekiyor sanırım, ben de aynı durumdayım fakat öğrenemedim bitkisel mi hayvansal mı olduğunu...
gelatine bir cok hayvanlardan olusan yagdir,bir yerde gelatin yazdiginda hangi hayvandan oldugu belirsizdir, mesela Ülkerin ürünlerinde gelantin de var ama tek sigir yagindan olusan yagdir ve özellikle sigirin yagi diye yaziyor.
deli dana ortaya ciktiginda HARIBO uzun zamanlar "biz özellikle domuz yagini kullaniyoruz" diye seslenmislerdi.
Yağı suya ilave edin, göreceksiniz ki bu iki sıvı hiçbir zaman karışmayacaktır, ta ki emülgatör eklenene dek. Emülgatörler uçlarından birisi yağı seven (hidrophobic) diğeri suyu seven (hidrophilic) moleküllerdir. Yağın ve suyun iyi bir şekilde birbirine karışmasını (dispersion) sağlayarak kararlı, homojen ve topaksız bir emülsiyon meydana getirirler.
Eski Yunanlılar, balmumunun emülgatör etkisini kozmetik ürünlerde kullanmışlardı ve yumurta sarısı 19. yüzyıl başlarında muhtemelen gıda üretiminde kullanılan ilk emülgatördü. Yumurta sarısının oldukça kısa süren kararlığından dolayı, imalatçılar 1920' lerden bu yana önemli bir gıda ürünü olan soya fasulyesinden elde edilen lesitini daha çok tercih etmişlerdir. Fakat emülgatörler için ani ve önemli gelişme bundan 10 yıl sonra, yağ asit türevleri (mono- ve di-gliseritler) ortaya çıkarıldığında yaşandı. 1936 yılında emülgatörlerin dondurma üretiminde kullanımları patent almıştır. Şimdilerde, emülgatörler gıda katkı maddeleri, margarin, mayonez, kremalı soslar, şeker (bonbon), işlenmiş paketli gıdalar, şekerlemeler ve fırın ürünleri gibi birçok gıda ürününün imalatında önemli rol oynarlar.
ben hep merak etmişimdir Türkiyede gıda maddelerinin üzerinde domuz yağı katkısı yoktur yazar ama ben inanamıyoum bilmedende yediğimizi düşünüyorum.bu yüzden günahada giriyormuyuz bilmiyorum bilmeden yediğimiz için yani
Avrupada belirli bir miktarin altinda oldugu vakit ürünün etiketine ilave etme mecburiyetleri yok.Belierli miktarin üzerine cikildiginda etikete eklemeleri mecbur.Gidalarin iceriklerine cok dikkat edilmekte.Türkiyede böyle bir kayde yok.Cok fazla dikkat edilmiyor .Her yazilana inanmamak gerek ama bunu nasil ögrenecegiz Taninmis ve güvenilir markalardan almak gerek.Herhangi birseyden süpheye düsüyorsak yememeliyiz bence.Bilmeyerek yediklerimizi Allah af eder Insaallah.