Engelliliğin Önlenmesi

Son güncelleme: 26.05.2012 09:24
  • Engelliliğin önlenmesine yönelik SHÇEK Genel Müdürlüğü, Engellilere ve ailelerine hukuki, sosyal, ekonomik, psikolojik açıdan her türlü yardımların ve rehberliğin yapıldığı ve aile eğitiminin örgütlendiği engelli danışma merkezleri ve Hızlı toplumsal değişme, kentleşme ve göçün yarattığı sorunlar doğrultusunda, bireylerin, grupların, ailelerin ve toplumun sorunları ile baş edebilmeleri ve bireylerin katılımcı, üretken ve kendine yeterli hale gelmesi amacıyla; koruyucu-önleyici, eğitici geliştirici, rehberlik ve rehabilite edici işlevlerini, bir arada ve en kolay ulaşılabilir biçimde, kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler, üniversiteler, sivil toplum örgütleri ve gönüllüler ile işbirliği ve eşgüdüm içinde sunma görevini üstlenmiştir.

    SHÇEK Genel Müdürlüğü'ne bağlı olarak hizmet veren Engelli Danışma Merkezleri ile Toplum Merkezlerinde ailelere yönelik olarak engelliliğin önlenmesine ilişkin çalışmalar sürdürülmektedir. Bu çalışmalar dahilinde şunlar yapılmaktadır.

    Kadın sağlığı

    Sağlıklı çocuğa sahip olmaya yönelik eğitim çalışmaları (akraba evliliğindeki riskler, sigara ve alkol kullanımı vs.)

    Aile planlaması

    Doğum öncesi, doğum anı ve doğum sonrası, anneyi bebekte oluşabilecek engele ilişkin olarak bilgilendirmek.

    Hamilelik ve emzirme döneminde beslenme

    Anne ve çocuk sağlığına yönelik bilgilendirme ve duygusal gelişimine yönelik aileyi bilgilendirme ve yönlendirme

    Broşür, el ilanı ve afişlerle engelliliğin önlenmesine yönelik toplum bilinci oluşturmak

    ENGELLI ÇOCUK DOĞUMUNU ÖNLEMEK İÇİN BİLGİ, ENGELLI OLMAMAK İÇİN ÖNLEM VE DİKKAT GEREKİR TOPLUMUN VE HER AİLENİN BUNLARI BİLMEYE HAKKI VARDIR

    Sağlıklı aileleri sağlıklı eşlerin kuracağını, Kalıtımsal hastalıkların etkisini, Doğumların zamanlanması, Güvenli annelik için tıbbi takip önemini, Aşı ile doğuştan gelen veya edinilen bozuklukların erken tedavi ve rehabilitasyonunun, bulaşıcı hastalıklardan korunulacağını.

    Öğrenmek, önlem almak ve dikkatli olmak sizin görevinizdir.

    EVLENMEK İSTİYORSUNUZ

    Evlendikten sonra doğacak çocuğunuzun engelli olmasını istemiyorsanız;

    Yakın akraba evliliği yapmayın. Birlikte en yakın sağlık ocağı yada ana- çocuk sağlığı merkezine gidin. Kan grubu ve RH uyuşmazlığı sonuçları, Genetik olarak çocuklarınıza geçme olasılığı olan hastalıklar, Şeker Hastalığı, yüksek tansiyon, kalp ve kan Hastalıkları, kızamıkçık ve kabakulak gibi hastalıklar ve sonuçları, İstenmeyen gebeliklerden korunma, Cinsel ilişkiyle bulaşan AİDS, Bel soğukluğu, Frengi, Sifilis gibi hastalıkların kontrolü ve tedavisi, konularında bilgi edinin, alacağınız tavsiyelere uyun.

    Tavsiyelere uymakta doğacak çocuğunuzun bedensel veya zihinsel bir engelle doğmasını engellemiş olursunuz.

    ÇOCUK İSTİYORSUNUZ

    Her çocuk düşündüğünüzde :Onu sosyal ve ekonomik koşulların iyi olduğu bir ortamda yaşatmak için aile planlaması bilgileri edinin. 18 yaşından küçük olmanın, 35 yaşından büyük olmanın, 2 yıldan daha sık hamileliğin, 4'den fazla çocuk sahibi olmanın, yüksek tansiyon veya ciddi bir hastalığın gebelik için tehlikeli olduğunu unutmayın.

    ANNE BABA ADAYISINIZ

    Baba adayı olarak : Ev işlerinde eşinize olan yardımlarınızı arttırın. Ona Karşı daha anlayışlı davranın. Açık havada birlikte yapacağınız küçük gezintilere zaman ayırın. Tehlikelerden korunması için ona yardımcı olun. Annenin fiziksel ve ruhsal sağlığının doğacak çocuğun sağlıklı olmasıyla ilişkisini asla unutmayın.

    Anne adayı olarak : Hamileliğiniz süresince Düzenli olarak sağlık kontrollerine gidin. Sigara, alkol ve uyarıcıları kullanmayın. Bulaşıcı hastalıklardan korunun. Beslenmenize ve dinlenmenize dikkat edin. Zararlı etkiye sahip ilaçları kullanmayın. Radyasyon yükleyici araçlardan uzak durun. 15- 49 yaş arasında ve özellikle gebeyseniz tetanoz aşısı olun.

    Anne olarak çocuğunuzu bir yaşına kadar hatta daha uzun süre emzirin. Bu arada kendi beslenmenize de özen gösterin. Çocuğunuza altı aydan sonra anne sütü ile birlikte ek gıdalar verin. Çocuğunuzun gelişim takiplerini yaptırın Soba, ocak, fırın ve tüp gaz gibi araçları çocuklar için tehlike yaratmayacak şekilde yerleştirip, koruma önlemi alın. Merdiven, pencere ve balkonlarda çocuklar için koruma tedbirleri alın. Çocukların ağzına, kulağına sokabileceği küçük şeyler ile kesici ve delici araçlardan uzak kalmasını sağlayın. Akrep, yılan ve diğer zehirli böceklerin sokması halinde serum tedavisi, köpek ve diğer ısırmasında ise kuduz aşısı için zaman geçirmeden en yakın sağlık kuruluşuna gidin. Çocuklarınıza en erken yaşta trafik kurallarını ve trafik işaretlerini öğretin. Kazalarda hayat kurtarma ve engelliliği önlemek için basit ilk yardım kurallarını öğretin. Bir çok hastalığın nedeni ağızdan alınan mikroplardır. Bu nedenle çocuğunuzun beslenmesinde kullandığınız biberon, kaşık vb. araçların temizliğine önem verin. Çocukla ilgilenirken ellerinizin temizliğine dikkat edininiz. Su ve yiyecekleri temizledikten sonra tüketin. Özellikle şebeke suyunu kaynatarak kullanın. Sıtma, verem, tifo, kolera gibi hastalıkları yayan sinek, böcek gibi hayvanların ve mikrobun oluşmaması için çöpleri kapalı tutun. Çocuğunuzun aşılarını tam ve zamanında yaptırın, özellikle bir yaşını doldurmadan verem, çocuk felci, difteri, tetanos, boğmaca ve kızamık gibi hastalıklara karşı aşılatın Kazalara karşı önlem alın. Bu yolla engelli kalmayı engelleyebilirsiniz. Bunun için : İlaç vb. zehirli maddeleri çocuğun ulaşamayacağı yerde saklayın. Gıda maddelerinden uzak tutun.

    HERŞEYE RAĞMEN, ÇOCUĞUNUZ ENGELLI OLABİLİR

    Kendinizi ve engelli bireyinizi toplumdan soyutlamayın, ondan utanmayın ve onu saklamayın Engel aileyi bütünüyle etkiler. Ancak, Engelin bireye özgü olduğunu ve onu daha fazla örselediğini bilin. Aile içi ilişkilerinizde birbirinize destek olun. Gerek engel konusunda, gerekse ne yapılması konusunda özenli ve doğru bilgiler edinin. Onun tıbbi, mesleki, sosyal rehabilitasyonu ve eğitimini ihmal etmeyin, en erken yaşlarda başlanması için koşullarınızı zorlayın. Ancak bu yolla gelecekle ilgili kaygılarınızdan kurtulabilirsiniz.

    Alıntı...
#26.05.2012 09:24 0 0 0