Engellilerle yaşamın bir sanat olduğuna inanıyorum. Hayatın onca zorluklarına, güçlüklerine karşı insanoğlunun verdiği mücadele gerçekten öyle küçümsenecek bir şey değildir. Şayet engelli bir insan olarak böyle bir mücadelenin içinde iseniz, vereceğiniz savaş diğerlerine göre daha zorlu olacaktır. Bizlerin de bir yaşam savaşı vardı ve önümüzde iki seçenek duruyor. Ya bu savaşı kazanıp hayata boyun eğeceksin ya da kaybedip hayatın yokuşlarında yuvarlanıp gideceksin. Aslında, ister engelli olsun, ister olmasın herkesin omzunda bir yük vardır. Önemli olan hangi insanın ne kadar sorunu olduğu değil, o insanın sorunlarına karşılık başarılı olabilmesi idi. Hep yeryüzünde var olan şeylerin yaradılışında bir neden düşündüm. Aslında insanlardan farklı bir yanımın bulunması insanların dikkatini çekiyordu şüphesiz.
Birçoğunuz televizyonlarda seyretmişsinizdir, ailelerin engelli çocuklarını nasıl zincire vurduklarını veya kaderine terk ettiklerini. Düşünün, bunu yapan o, bu veya şu değil, kendi öz ve öz annesi ve babası idi. Bu, toplumun engelli insanlar hakkında ne kadar bilinçsiz olduğunun en acı veren ispatıdır. Tabii ki böyle bir ortamda bizim onların içinde olmamız gariplerine gidiyor sanırım.
Siz büyüklerimiz biz engelli insanları aciz, yardıma muhtaç insanlar olarak görmek istiyorsunuz. Bu yüzden insanlarımız engelli insanlara acıyarak bakıyor. Bu değişmeli. Biz acınmak istemiyoruz. Oysa HERKES BİR ENGELLİ ADAYIDIR AMA KİMSE BUNUN FARKINDA DEĞİL çünkü 2005 yılında çıkarılan Özürlüler Yasası doğrultusunda belediyeler başta olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarına, yaya geçitleri, resmi yapılar, yeşil ve spor alanları gibi alt yapıların engellilerin erişilebilirliğine uyumu için verilen 7 yıllık sürenin dolmasına günler kala, 3 yıl uzatma geldi. Buna göre 7 Temmuz 2012 tarihinde dolacak süre 7 Temmuz 2015'e uzatılacak. Bu uzatmanın gerekçesi, "gerekli tedbirlerin alınabilmesi amacıyla" şeklinde açıklandı.
TBMM' ye verilen kanun teklifiyle engellilerin yaşamı için kamu kurum ve kuruluşları ve belediyelerin, yaya geçitleri, resmi yapılar, yeşil ve spor alanları gibi alt yapıların engellilerin erişilebilirliğine uyumu için verilen ve dolmak üzere olan 7 yıllık süreyi 3 yıl daha uzatıyor. Değişikliğe göre, 7 Temmuz 2012 tarihinde dolacak 7 yıllık süre, kamu kurumları ve belediyelerin üzerlerine düşen sorumlulukları yerine getirmediği için 3 yıl daha uzatılacak. Teklife göre, hazırlıkların tamamlanması için 7 Temmuz 2012 olarak belirlenen son süre 7 Temmuz 2015 olarak değiştirilecek. Teklifte süre uzatımının gerekçesi ise, "gerekli tedbirlerin alınabilmesi amacıyla" şeklinde açıklandı.
"2005'teki yasada engellilere yönelik hazırlıklar için 7 yıl süre verildi. 'Hadi öyle olsun bekleriz' dedik. Ama bu uzatmayı hiç beklemiyorduk. Bu uzatma için verilen kanun teklifi bir kez daha engellilerin yaşamla mücadelesindeki umutlarını griye boyamıştır. Belediyeler 7 yıl uyudular bıçak kemiğe dayandığında 'vay biz ne yapacağız' diyerek telaşa düştüler. Belediyeler 7 yılda basit önlemleri bile almadılar. Olan yine biz engellilere oldu çünkü büyüklerimiz bir süre daha bizlerle yaşamak istemiyorlar
Faruk OCAK
Dolunay Derneği Başkan Yardımcısı ve
Engelliler Birim Başkanı