Toplumumuzda her 10 bin kişiden 15ıinde ıtikı var. Tikler, ya genetik kökenli ya da yoğun stres sonucu, beyindeki kontrol mekanizmasının bozulması nedeniyle ortaya çıkıyor.
PSİKİYATRİ Uzmanı Prof. Dr. Nevzat Tarhan, erkeklerde en çok dokunmayla ortaya çıkan ıküfür etmeı tikinin yaygın olduğunu, kadınlarda ise ıolmadık yerlerde ağlama veya gülmeı tiklerinin yaygın görüldüğünü söyledi. Dr. Ahmet Çevikaslan ise, kokain kullanmanın özellikle gençlerde baş ve boyun tiklerine neden olduğunu belirtti. Beyindeki sinirsel devrelerin bozulmasıyla ortaya çıkan otomatik ve kontrolsüz hareketler, tıpta ıtikı hastalığı olarak biliniyor. İnsanların yüzünde 41 gülümseme, 17 de ağlama kası bulunuyor. Beyinde hareketleri kontrol eden mekanizmanın devreden çıkmasıyla bu kasların kullanıldığı tikler oluşuyor. Memory Center Nöropsikiyatri Merkeziınden Prof. Dr. Nevzat Tarhan, ıErkeklerde dokunmayla ortaya çıkan küfür tiki, çok yaygın görülüyor. Bu kişiler biri kendilerine dokunduğunda küfrediyorlar. Özellikle askerde ya da işyerindeki önemli toplantılarda zor durumda kalıyorları dedi. Tiklerin vokal ve motor tikler olarak ikiye ayrıldığını belirten Prof. Tarhan şunları söyledi:
ıMotor tiklerde aynı hareketler tekrarlanıyor. Vokal tiklerde ise sesler tekrarlanıyor. Erkeklerde en sık görülen tikler, küfür etme, omuz silkeleme, kaş kaldırma, burun çekme, göz kırpma. Kadınlarda ise, ağlama ve gülme tikleri yaygın. Örneğin cenazede veya ölü evinde aşırı gülme şeklinde tik ortaya çıkabildiği gibi, ağlama refleksi de sık görülüyor.ı Prof. Tarhan, bu hastalığın ilaç tedavisi, stres ve kaygı yönetiminin öğretilmesiyle tedavi edildiğini belirtti. Tikler, çocuklarda en sık 7-11 yaşları arasında ortaya çıkıyor. Çocuk ve ergen psikiyatri Uzman Dr. Ahmet Çevikaslan, ıAnne ve babadan biri mükemmeliyetçi, diğeri aceleciyse tik görülür. Anne ve baba tikliyse, çocuğun da tikli olma olasılığı çok yüksek. Her 5 çocuktan birinde tik görülüyorı dedi. Bazı tiklerin 1 yıldan fazla görülmediğini, bazılarının ise uzun süre devam ettiğini belirten Dr. Çevikaslan ıTik 3 aydan fazla görülüyorsa tedavi edilmelidir. Tedaviye erken başlamak başarıyı artırır. Ergenlerde kokain kullanımına bağlı baş ve boyun tikleri görülebilirı