bebeklerde ateşlenme ve tedavisi - bebeğinizin ateşi varsa - ateşi düşürmek için
Aileye yeni bir bireyin katılması heyecan katmaktadır; lakin bununla beraber sorumluluklarda da artış görülür. Anne ve baba özellikle bebeğin sağlığına dikkat etmesi gerekmektedir.
Bebeklerde yüksek ateş anne ve baba için korkutucu bir semptom olabilir. Ateşleme bir rahatsızlık değildir. Sadece bebeğinizin soğuk algınlığı veya viral enfeksiyon geçirdiğini gösteren bir semptomdur. Ayrıca bebekler aşıya karşı reaksiyon olarak da ateşlenebilir.
Yüksek ateşin en önemli belirtilerinden biri alın ısısında artış görülmesidir. Buna rağmen alın ısısı tek başına bir yüksek ateş belirtisi değildir. Bebeğin uyku düzeni ve yeme alışkanlıklarında değişiklik, oyun oynama isteğinde azalma da ateşlenme belirtilerinden bazıları olabilir.
Bebeğin ateşi rektuma, ağza, kulak arkasına veya koltuk altına yerleştirilen termometre ile ölçülebilir. Rektum termometresi en doğru sonucu verir. Rektum termometresini kullanmadan önce termometrenin temiz olduğundan emin olun. Termometreyi sabun ile iyice yıkayın ve temiz bir havlu ile kurulayın. Bebeğinizi karın üstü yatırın ve üzerine kayganlaştırıcı jel sürdüğünüz termometrenin uç kısmını bebeğiniz rektumuna yerleştin. Bip sesini duyana kadar termometreyi çıkarmayın.
Ateşi çıkan bebeğinizi rahatlatmak için ılık suda banyo yaptırın. Bebeğinize bol bol su verin. Doktorunuzun onay vermesi halinde bebeğinize parasetamol ve ibuprofen verebilirsiniz; fakat verilecek doz konusunda mutlaka doktorunuza danışın. Reye sendromuna yol açma ihtimali bulunduğu için bebeğinize aspirin vermekten kaçının.
Ateş vücudun genel savunma amaçlı cevabıdır. 37,5 ˚C üstü hafif ateş, 38˚C üstü ateştir. Yeni doğmuş bebeklerde ateş, vücudun su kaybetmesi ya da sıcak iklimlerde bebeğin sıcakta fazla kalması dolayısıyla da ortaya çıkar.
Ateş Nasıl Ölçülebilir?
Koltuk altı ya da kulaktan ölçüm tercih edilir.
Anal yoldan (makattan) ateş ölçümü tercih edilmez.
Koltuk altından ateş ölçebilmek için, derecenin ucu bebeğin koltukaltına yerleştirilir. Bebeğin koltuk altı kuru olmalıdır ve derece konduktan sonra 4-5 dakika kadar koltuk altı kapalı tutulmalıdır.