İşte en iyi enerji veren 5 yiyecek

Son güncelleme: 18.04.2013 10:02
  • 1. Yulaf:
    Yulaf, kalsiyum, potasyum ve magnezyum açısından zengindir. Aynı zamanda enerji seviyesini yükselten B vitaminleri içerir. Magnezyum, yediğimiz gıdaları enerjiye çevirmek konusunda temel bir görev üstlenir. Beslenmenizde kalsiyum eksikliği, kendinizi enerjisiz hissetmenize sebep olabilir. Yulafın aynı zamanda glisemik indeksi düşüktür. Bu nedenle bedeninize sabit miktarda enerji sağlar. Sağlıklı bir kahvaltı ya da atıştırmalık olarak müsli, yulaf lapası ya da yulaflı kurabiyeleri deneyin.

    2. Sert Kabuklu Yemişler:

    İyi yağların yanında, protein, vitamin ve minerallerle dolu olan sert kabuklu yemişler, enerjiniz azaldığında tüketebileceğiniz ideal atıştırmalıklardır. Badem, enerji artıran mineraller olan magnezyum ve kalsiyum içerir. Ceviz, potasyum, çinko ve enerji verici demir açısından zengindir.

    Yer fıstığı, B6 vitamininin iyi bir kaynağıdır. B6 vitamini, gıdaların içindeki protein ile karbonhidratları, bedenin kullanmasına ve depolamasına yardımcı olur. Hangisini seçerseniz seçin, aşırıya kaçmamaya dikkat edin. Çünkü sert kabuklu yemişler yüksek miktarda yağ ve kalori içerir. Küçük bir avuç ya da iki yemek kaşığı ideal bir posiyondur


    3. Meyveler:

    Bol miktarda C vitamini, antioksidanlar ve lif içeren meyveler, enerjiyi artıran bir atıştıralık türüdür. C vitamini, vücudun yağ yakarak enerji elde etmesine yardımcı olan bir molekül olan karnitinin üretilmesi için çok önemlidir. C vitamini eksikliği sizi yalnızca halsizleştirmekle kalmaz, aynı zamanda vücudun yakmadığı yağı kaslarda depolamasına neden olur.

    Portakalda ve diğer turunçgillerde bol miktarda C vitamini bulunur. Muz da aynı şekilde ideal bir seçimdir: Vücudun tercih edilen enerji kaynaklarından biri olan karbonhidratın zengin bir kaynağıdır. Muz aynı zamanda, vücudun büyümesi ve bakımı için temel nitelikte olan potasyum elementi açısından zengindir. Kötü meyve diye bir şey yoktur. Bu nedenle doğru beslenmek için meyve tüketin.


    4. Sebzeler:

    Annem her zaman "yeşillikleri ye, yararlıdır" derdi, yalan da söylemezmiş! Enerji için önemli bir mineral olan demirden bol miktarda içeren brokoli ve ıspanak, pırasa ve Brüksel lahanası gibi gıdaların tümü, enerjiyi üst seviyelere çıkarır.

    Ayrıca sebzeler, vücudunuzun ihtiyacı olan temel vitamin ve mineralleri verir. Tatlı patates de, yüksek karbonhidrat ve enerji için hayati öneme sahip olan A ve C vitamini içeriği ile iyi bir seçimdir.


    5. Tam Tahıllar:

    Beyaz pirinç, ekmek ve makarna yerine tam tahıllı türlerini tüketmek, kan şekeri seviyelerinizi dengede tutmanıza yardımcı olacaktır. İşlenmiş karbonhidratlar, çok az miktarda lif içerir ve ağır bir şekilde işlem görmüştür. İşlenmemiş olan karbonhidratlar ise lif açısından zengindir. Bu lif oranı da karbonhidrattan şekerin açığa çıkma süresini yavaşlatır.

    Böylece yüksek oranda lif içeren gıdalar, kan şekerinde ve enerji seviyelerinde ani yükselme ve düşmeler olmasına neden olmaz. Lif aynı zamanda midede genişleyerek daha uzun bir süre boyunca daha tok hissetmeyi sağlar. Esmer pirinç ve tam buğday ekmeği, iyi birer Pantotenik asit (daha iyi bilinen adıyla B5 vitamini) kaynağıdır. Bu vitamin, gıdalardan enerji veren besleyici maddeler elde etmeyi sağlar.




    Başarmak istersen üç yaşlıdan öğüt al.Bilgi sahibiyle her yeri dolaşan bir hazinedir.
#11.04.2013 18:35 0 0 0
  • paylaşım için tşk.
#18.04.2013 10:02 0 0 0