Engelli Haberleri - Peygamber Efendimizin Engelli Hassasiyeti - Peygamber Efendimizin Engelli Hassasiyeti Hakkında
Kuran Kursu programlarında, Peygamber'in kişiliği, dürüstlüğü, büyüklere saygı ve engellilere verdiği önem anlatılacak
Kur’an kurslarıyla ilgili yaş sınırlamasının kaldırılması ardından Diyanet İşleri Başkanlığı, okul öncesi çocuklara din eğitimiyle ilgili çalışma başlattı. Dini bilgiler ve Kur’an-ı Kerim başlıklarıyla iki bölümden oluşacak eğitimlerde, Allah’ın varlığı, Peygamber sevgisi gibi konuların yanı sıra harf boyama, noktaları birleştirme gibi etkinliklerle Kur’an okuma öğretilecek.
Diyanet İşleri Başkan Yardımcısı Hasan Kamil Yılmaz, AA muhabirine, okul öncesi din eğitimiyle ilgili çalışmalar hakkında bilgi verdi.
Yaş sınırının kaldırıldığını hatırlatan Yılmaz, cami ve Kur'an kurslarına velilerin çocuklarını getirdiğini ve "Artık Kur'an öğrenecek çağa geldi" dediklerini ifade etti. Yılmaz, "Ailelerin de bu yönde talebi oluyordu. Kur'an kurslarına çocuklarını yanlarında getiren hanım öğrencilerin çocuklarının da dini bilgi öğrenmesi yönündeki talepleri üzerine detaylı bir çalışma yapma gereğimiz ortaya çıktı" diye konuştu.
-"Okul Öncesi Din Eğitimi Çalıştayı"-
Yılmaz, Eğitim Hizmetleri Genel Müdürlüğünün konuyla ilgili bir çalışma başlattığını, muhatap kitlenin okul öncesi çocuklar olması nedeniyle bu eğitim grubuna hitap eden pedagog, eğitimci, öğretmen, Kur'an kursu hocası ve bu alanda çalışan yayıncılardan da istifade ederek "Okul Öncesi Din Eğitimi Çalıştayı" düzenlediklerini söyledi.
Çalıştayda, 16 kişilik heyetin katılımıyla program hazırlandığını ve materyal geliştirilmesi üzerine çalışıldığını dile getiren Yılmaz, "Sonuçta 4 yaşındaki çocuğa her konuyu sözlü olarak anlatamıyorsunuz. Okuma yazma bilmiyor, öyleyse oyun ortamında oynayarak, tanıyarak, dokunarak öğrenmesi amacıyla materyal geliştirmesine yönelik çalışma yapıldı. Burada temel yaklaşım, çocukların sosyal ve duygusal gelişimlerine uygun olarak çocukların bu gelişimlerini dini alanla buluşturacak Kur'an öğrenmelerini dinin temel niteliklerine yavaş yavaş nüfuz etmelerini sağlamak amacıyla böyle bir çalışma başlatıldı" değerlendirmesinde bulundu.
"Kur'an Kursları Öğretim Programı Okul Öncesi Dönemi" başlıklı program hazırlanırken esnek bir çerçeve belirlendiğini anlatan Yılmaz, programla İslam dininin değerlerini çocukların anlayabileceği bir şekilde anlatma ve onların kazanacağı bu değerleri gündelik hayatta da kullanmasını sağlayacak beceri elde etmenin amaçlandığını bildirdi.
Program kapsamında, Kur'an-ı Kerim'in içerik, ses, şekil olarak tanınması, harflerin öğrenilmesi gibi imkan sunulacağını ifade eden Yılmaz, çocukların Allah'ı, Peygamber'in kişiliğini, dürüstlüğünü, büyüklere saygısını, engellilere verdiği önem gibi konuları anlayabilecekleri bir şekilde dramalarla, hikayelerle tanımalarını sağlamaya çalışacaklarını dile getirdi.
Okul öncesi eğitimleri A ve B grubu Kur'an kurslarıyla, camilerde vermeyi hedeflediklerini anlatan Yılmaz, "İl müftülüklerimize bu işin temel ilkelerinin ne olduğunu neyi hedeflediğimizi amaçlarımızı söyledik. Sonra çocuklara bu oyun araç gereçlerinin temin edilmesi çocuklarla iletişimdeki hocaların daha duyarlı hale getirilmesi, bu işle ilgili hiç olmazsa A grubu Kur'an kurslarımızda bir dershane hazırlanması gerektiğini ilettik" diye konuştu.
Yılmaz, çalıştay sonrasında "Etkinlik Kitabı" oluşturulduğunu ve kitapların eylül ayında hazır olacağını bildirdi.
Eğitimi verecek hocaların Halk Eğitim Merkezlerinde okul öncesi eğitim sertifika programlarına katılmaları yönünde tavsiyede bulunduklarını belirten Yılmaz, eylül ayında hocalara hizmet içi eğitim verileceğini, yeni müfredat ve kitaplarla eğitimin de ekim ayında başlayacağını vurguladı.
Yılmaz, planlanan eğitimin Dini Bilgiler 1-2 ve Kur'an-ı Kerim 1-2 olmak üzere 2 ana bölümden oluşacağını, her bölümün de 162’şer saat planlandığını, yaz döneminde 135, kış döneminde ise 108 saatlik alternatiflerin bulanacağını söyledi.
-Etkinlik ve dramalarla eğitim-
Dini bilgilerle ilgili bölümde ilk etapta sevgi, merhamet, saygı, sorumluluk duygusu, adil davranma oluşturulması, Peygamber hikayeleri, yardımlaşma, sabır, güvenilirlik, doğruluk gibi konuların işleneceğini belirten Yılmaz, ikinci etapta da Allah'ın varlığı, birliği, Allah'la ilgili soruların cevapları, Hazreti Muhammed'in hayatı ve kişiliği, dinimi seviyorum, vatanımı seviyorum, camiyi tanıma gibi bölümlerin olduğunu anlattı. Yılmaz, eğitimlerin hikaye, etkinlik ve dramalarla destekleneceğini kaydetti.
Kur'an-ı Kerim'le ilgili bölümde ise ilk etapta Kur'an'ın fiziki olarak tanınması, besmele, kelimeişehadet ve anlamı sonrasında da Arap harflerinin öğrenimine geçileceğini ifade eden Yılmaz, "Üç harfi bir haftada veriyoruz, her harfi çok iyi bildikleri bir cisme benzetme, noktaları birleştirme, hazine avı oyunu, harf boyama gibi yöntemlerle öğretmeyi amaçlıyoruz. İkinci etapta ise çocuklar harfleri, şekillerini hatırlayacak hale geliyor. Harekeleri tanıyor. Kur'an okuyacak seviyeye geliyor ve artık namaz surelerini okuyor" diye konuştu.